Zapomnij o bułce tartej z masłem. Jest lepszy pomysł na fasolkę
Fasolka szparagowa to pyszne i zdrowe warzywo, które można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Często podawana jest jako dodatek do obiadu, ale może być też głównym składnikiem pysznego i sycącego dania. Zapomnij o nudnej fasolce z bułką tartą i masłem - wypróbuj zapiekankę z fasolką szparagową!
02.05.2024 | aktual.: 02.05.2024 13:23
Fasolka szparagowa, choć często traktowana jako dodatek, może stać się gwiazdą głównego dania. Przygotowując prostą i szybką zapiekankę, odkryjesz, jak fascynujące mogą być smaki tego skromnego warzywa. Poznaj przepis na wyjątkową zapiekankę, która zachwyci twoje kubki smakowe i zmieni sposób, w jaki patrzysz na fasolkę szparagową.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić zapiekankę z fasolką szparagową?
Zapiekanka z fasolką szparagową to szybki, prosty i wyjątkowo smaczny pomysł na obiad lub kolację. Wykorzystując mrożoną fasolkę, możesz zaoszczędzić czas, ale oczywiście w sezonie warto sięgnąć po świeże warzywa.
Składniki:
- 200 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej,
- 50 g boczku,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 g tartego sera żółtego,
- 3 łyżki śmietany,
- 4 łyżki majonezu,
- masło,
- sól i pieprz,
- szczypiorek i natka pietruszki do dekoracji,
- olej.
Przygotowanie:
- Podsmaż boczek na rozgrzanej patelni. Dodaj cebulę i zeszklij ją.
- Dodaj do patelni ugotowaną fasolkę i podsmaż przez kilka minut.
- W misce wymieszaj śmietanę, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
- Zalej sosem fasolkę z boczkiem i cebulą.
- Przełóż masę do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
- Posyp zapiekankę startym serem, posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki.
- Zapiekankę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
Gotową zapiekankę najlepiej podawać od razu po upieczeniu, gdyż wtedy smakuje najlepiej. Aby danie było bardziej sycące, możesz dodać do niego podsmażonego kurczaka lub inne ulubione składniki, np. pokrojoną w plasterki kiełbasę, szynkę, pomidorki koktajlowe, rzodkiewkę lub różne rodzaje sera.