Weź płatki owsiane i dodaj owoce. Gdy wstawisz do piekarnika, wyjdzie najlepsza kolacja

Naturalnym skojarzeniem z płatkami owsianymi jest oczywiście owsianka. Zamiast przygotowywać ją w tradycyjnej wersji, gotowanej na mleku, postaw na pieczoną odsłonę. Wygląda i smakuje jak deser, ale sprawdzi się również na słodką kolację czy śniadanie.

Pieczona owsianka  - PysznościPieczona owsianka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Płatki owsiane znają wszyscy, a gdy odpowiednio je przygotujemy, również wszyscy je pokochają. Można wykorzystać je na wiele różnych sposobów. Świetnie sprawdzą się nie tylko na śniadanie (jako owsianka, muesli czy dodatek do koktajli), ale też w daniach obiadowych (klopsy, kotlety mielone) czy jako panierka do schabowych. Moim ostatnim odkryciem jest pyszna zapiekanka z owocami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To ciasto ma aż 12 warstw, a pomiędzy nimi czeka na ciebie kremowa niespodzianka

Zapiekanka z płatków owsianych z owocami

Zapiekanka z płatków owsianych to szybki i łatwy sposób na zdrowy i sycący deser. Płatki owsiane to źródło zarówno błonnika rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego. Pierwszy obniża poziom złego cholesterolu i reguluje poziom cukru we krwi, a drugi wspomaga pracę układu pokarmowego, zapewniając uczucie sytości na dłużej. Zawierają również witaminy z grupy B, sole mineralne i przeciwutleniacze.

Pieczona owsianka
Pieczona owsianka © Adobe Stock | Photographer: Denise Torres

Jeśli nie jesteś fanem klasycznej owsianki lub po prostu nieco już cię przejadała, sięgnij po zapiekankę. Płatków nie musisz wcześniej gotować - po zapieczeniu z masłem i owocami będą miękkie i pyszne. Możesz użyć dowolnych rodzajów owoców, które lubisz. Dobrze sprawdzą się również inne owoce jagodowe, takie jak truskawki, jeżyny czy jagody.

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych górskich,
  • 3 łyżki miodu,
  • 70 g masła,
  • 4-5 jabłek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1/2 szklanki borówek,
  • 1/2 szklanki mrożonych malin lub pokrojonych truskawek,
  • 4 łyżki ulubionych orzechów.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
  2. Skrop jabłka sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
  3. W dużej misce wymieszaj płatki owsiane z miodem.
  4. Dodaj około 50 g startego na dużych oczkach masła.
  5. Dokładnie wymieszaj płatki owsiane z miodem i masłem.
  6. Dodaj pokrojone jabłka, maliny i posiekane orzechy. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
  7. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem.
  8. Przełóż do niego mieszankę płatków owsianych, owoców i orzechów.
  9. Wyrównaj powierzchnię zapiekanki, aby warstwa składników była równomierna i posyp pozostałym masłem.
  10. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  11. Piecz zapiekankę przez około 30 minut, aż nabierze złocistego koloru i będzie chrupiąca.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą