Weź płatki owsiane i dodaj owoce. Gdy wstawisz do piekarnika, wyjdzie najlepsza kolacja

Naturalnym skojarzeniem z płatkami owsianymi jest oczywiście owsianka. Zamiast przygotowywać ją w tradycyjnej wersji, gotowanej na mleku, postaw na pieczoną odsłonę. Wygląda i smakuje jak deser, ale sprawdzi się również na słodką kolację czy śniadanie.

Pieczona owsianka  - PysznościPieczona owsianka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Płatki owsiane znają wszyscy, a gdy odpowiednio je przygotujemy, również wszyscy je pokochają. Można wykorzystać je na wiele różnych sposobów. Świetnie sprawdzą się nie tylko na śniadanie (jako owsianka, muesli czy dodatek do koktajli), ale też w daniach obiadowych (klopsy, kotlety mielone) czy jako panierka do schabowych. Moim ostatnim odkryciem jest pyszna zapiekanka z owocami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To ciasto ma aż 12 warstw, a pomiędzy nimi czeka na ciebie kremowa niespodzianka

Zapiekanka z płatków owsianych z owocami

Zapiekanka z płatków owsianych to szybki i łatwy sposób na zdrowy i sycący deser. Płatki owsiane to źródło zarówno błonnika rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego. Pierwszy obniża poziom złego cholesterolu i reguluje poziom cukru we krwi, a drugi wspomaga pracę układu pokarmowego, zapewniając uczucie sytości na dłużej. Zawierają również witaminy z grupy B, sole mineralne i przeciwutleniacze.

Pieczona owsianka
Pieczona owsianka © Adobe Stock | Photographer: Denise Torres

Jeśli nie jesteś fanem klasycznej owsianki lub po prostu nieco już cię przejadała, sięgnij po zapiekankę. Płatków nie musisz wcześniej gotować - po zapieczeniu z masłem i owocami będą miękkie i pyszne. Możesz użyć dowolnych rodzajów owoców, które lubisz. Dobrze sprawdzą się również inne owoce jagodowe, takie jak truskawki, jeżyny czy jagody.

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych górskich,
  • 3 łyżki miodu,
  • 70 g masła,
  • 4-5 jabłek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1/2 szklanki borówek,
  • 1/2 szklanki mrożonych malin lub pokrojonych truskawek,
  • 4 łyżki ulubionych orzechów.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
  2. Skrop jabłka sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
  3. W dużej misce wymieszaj płatki owsiane z miodem.
  4. Dodaj około 50 g startego na dużych oczkach masła.
  5. Dokładnie wymieszaj płatki owsiane z miodem i masłem.
  6. Dodaj pokrojone jabłka, maliny i posiekane orzechy. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
  7. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem.
  8. Przełóż do niego mieszankę płatków owsianych, owoców i orzechów.
  9. Wyrównaj powierzchnię zapiekanki, aby warstwa składników była równomierna i posyp pozostałym masłem.
  10. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  11. Piecz zapiekankę przez około 30 minut, aż nabierze złocistego koloru i będzie chrupiąca.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier