W sklepie zapłacisz fortunę, w domu zrobisz za grosze. O wiele lepsza niż płatki śniadaniowe

Chrupiąca granola to świetny dodatek do jogurtów czy mleka. Idealnie sprawdzi się na drugie śniadanie - łatwo ją zapakować i zabrać ze sobą. Zamiast sięgać po gotowce, których skład pozostawia często wiele do życzenia, sięgnij po prosty przepis na domową granolę. Nie tylko jest o wiele zdrowsza, ale również smaczniejsza.

Domowa granola - PysznościDomowa granola - Pyszności
Źródło zdjęć: © Pexels | Polina Tankilevitch
Ewa Malinowska

Płatki śniadaniowe to jeden z posiłków, po których chętnie sięgają nie tylko dzieci, ale również dorośli. I nic w tym dziwnego, bo to śniadanie ekspresowe, gotowe w kilka minut. Aby było bardziej wartościowe, zamień zwykłe płatki śniadaniowe na chrupiącą granolę. Ten łatwy w przygotowaniu przepis wykorzystuje wyłącznie naturalne składniki, bogate w błonnik, zdrowe tłuszcze i witaminy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzięki temu przepisowi na nowo zakochasz się w plackach ziemniaczanych. Inne dodatki w ogóle nie będą ci potrzebne

Domowa granola orzechowa

Jest chrupiąca, prosta w przygotowaniu i przede wszystkim bardzo smaczna. Granolę można jeść na wiele sposobów - z mlekiem, jogurtem, napojem roślinnym lub jako samodzielną przekąskę. Może być również dodawana do owsianki, smoothie, ciast, batoników muesli i wielu innych dań.

Domowa granola z piekarnika - Pyszności
Domowa granola z piekarnika - Pyszności © Adobe Stock | Photographer: Ekaterina Kondratova

Granola to połączenie płatków zbożowych (najczęściej owsianych, ale pszenne również są popularne), suszonych owoców, orzechów i nasion, sklejonych miodem, syropem lub innym słodzidłem i wypieczonych do złocistego koloru. Dobry piekarnik, który równomiernie rozprowadza temperaturę w swoim wnętrzu, sprawi, że będzie chrupiąca i złocista, a przy tym pozostanie lekka.

Nie musisz inwestować w specjalistyczne foremki - wystarczy standardowa blacha z wyposażenia piekarnika. Głęboka blacha sprawdzi się idealnie, ale możesz wybrać również tę płaską. Jeśli przygotowujesz większą ilość granoli na płaskiej blaszce, sięgnij po foremkę do pieczenia. Dzięki temu łatwiej będzie ci chwycić za jej brzeg i potrząsnąć, aby wymieszać wszystkie składniki bez rozsypywania i bałaganu.

Pamiętaj, że piekarniki różnią się mocą i funkcjami. Jeśli sprzęt posiada funkcję szybkiego rozgrzewania, możesz zaoszczędzić cenny czas. Granola będzie gotowa szybciej, a ty szybciej cieszyć się jej chrupkością i aromatem, oszczędzając nie tylko pieniądze, ale też czas na wyjście z domu i zakupy.

Granola jest doskonałym źródłem błonnika, który wspomaga trawienie i daje uczucie sytości. Zawiera również witaminy, minerały i zdrowe tłuszcze, ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Woman making tasty granola bars in kitchenadding, bake, bars, benefits, berries, bowl, breakfast, cereal, cooking, crispy, crunchy, dessert, dietary, eat, energy, female, fit, food, fruits, grain, granola, hands, health, healthy, honey, ingredients, kitchen, making, mix, muesli, natural, nutrition, nuts, oats, people, person, preparing, protein, recipe, seeds, snack, sport, superfood, sweet, table, tasty, vegan, vegetarian, woman, young, adding, bake, bars, benefits, berries, bowl, breakfast, cereal, cooking, crispy, crunchy, dessert, dietary, eat, energy, female, fit, food, fruits, grain, granola, hands, health, healthy, honey, ingredients, kitchen, making, mix, muesli, natural, nutrition, nuts, oats, people, person, preparing, protein, recipe, seeds, snack, sport, superfood, sweet, table, tasty, vegan, vegetarian, woman, young
Przygotowanie domowej granoli to prosta sprawa © Pixel-Shot - stock.adobe.com

Jak zrobić domową granolę?

Przepis to naprawdę prosta sprawa. W zasadzie wystarczy sięgnąć po to, co akurat znajdzie się w kuchni. Bazą są płatki owsiane, uzupełniane o różnego rodzaju orzechy, siemię lniane, słonecznik czy nawet suszone owoce. Płatki owsiane są bogate w błonnik i beta-glukan, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu.

Domowa granola z piekarnika - Pyszności
Domowa granola z piekarnika - Pyszności © Pixabay

Miód, syrop klonowy, syrop daktylowy lub inne słodzidło naturalnego pochodzenia łączą składniki granoli i nadają jej słodki smak. W gotowcach często znaleźć można bardzo duże ilości cukru lub (co gorsza) syropu glukozowo-fruktozowego. Przygotowując granolę samodzielnie w domu, nie tylko mamy pewność co do jakości użytych składników, ale oszczędzamy też pieniądze.

Składniki:

  • 3 szklanki płatków owsianych górskich,
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich,
  • 1/2 szklanki posiekanych migdałów,
  • 1/4 szklanki nasion słonecznika,
  • 1/4 szklanki siemienia lnianego,
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych,
  • 1/4 szklanki rodzynek,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1/4 szklanki rozpuszczonego masła,
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli,
  • szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, posiekane orzechy włoskie, migdały, nasiona słonecznika, siemię lniane, wiórki kokosowe i rodzynki.
  2. W osobnej misce wymieszaj masło z miodem, solą oraz cynamonem.
  3. Wlej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie płatki owsiane były równomiernie pokryte masą. Jeśli płynu jest za mało, dodaj trochę więcej miodu.
  4. Rozłóż mieszankę na blasze wyłożonej papierem pergaminowym, tworząc cienką warstwę.
  5. Piecz przez około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza, mieszając granolę co 5-10 minut, aby równomiernie się zarumieniła.
  6. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na blasze.

Przechowuj granolę w szczelnym pojemniku do 2 tygodni. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯