Odkąd robię nocną owsiankę z tym musem śniadanie to mój ulubiony posiłek w ciągu dnia

Szukasz sprawdzonego przepisu na smaczne i pożywne śniadanie, które zrobisz w mgnieniu oka? Postaw na nocną owsiankę w ciekawym wydaniu, a na pewno nie pożałujesz. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia.

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodniećJuż od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Rankiem ciągle brakuje nam czasu, a przecież każdy dzień powinniśmy zaczynać od pożywnego śniadania, które dostarczy energii na wiele godzin. Oczywiście może się to udać. Trzeba tylko wiedzieć, jak się do tego zabrać. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Robię ją kilka razy w tygodniu i mogłabym jeść na okrągło. Taka jest pyszna

Idealnym rozwiązaniem w tym przypadku jest nocna owsianka, którą przygotujesz dzień wcześniej w dosłownie kilka minut. Taki posiłek wstawisz do lodówki na całą noc, a rankiem nie pozostanie już nic innego, jak zajadać się pysznym śniadaniem. Idealną kombinacją, której nie możesz wręcz przegapić, jest połączenie czekoladowej owsianki z pysznym musem owocowym o smaku wiśni. Już po pierwszej łyżce znajdziesz się w siódmym niebie. Jest tak pyszna!

Nocna owsianka z czekoladowym akcentem w połączeniu z genialnym musem to gotowa receptura na zdrowe i pożywne śniadanie dla całej rodziny

Składniki:

Owsianka:

  • 100 g płatków owsianych,
  • 2 łyżki nasion chia,
  • 5 łyżeczek jogurtu naturalnego,
  • 200 ml mleka,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 1 łyżeczka odżywki białkowej o smaku waniliowym,
  • 2 łyżeczki syropu klonowego,
  • 2 kostki gorzkiej czekolady,
  • 1 mus Wiśnie marki Herbapol. 

Do dekoracji: 

  • 1 kostka gorzkiej czekolady,
  • listek mięty,
  • płatki owsiane.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od połączenia w słoiku suchych produktów: płatków owsianych, nasion chia, kakao oraz odżywki białkowej o smaku waniliowym. 

Do słoika jako pierwsze wrzucam sypkie produkty
Najpierw wrzucam sypkie produkty © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Jako kolejne do słoika trafiają: mleko, jogurt naturalny oraz miód.

Następnie dodaję produkty w płynnej postaci
Następnie dodaję produkty w płynnej postaci © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W mieszance nie może zabraknąć również gorzkiej czekolady. Przed wrzuceniem do słoika, najpierw drobno ją siekam na mniejsze kawałki. Następnie dokładnie mieszam wszystkie produkty i szczelnie zamykam słoik. Na koniec wstawiam go do lodówki na całą noc. 

Po dokładnym wymieszaniu mieszanka trafia do lodówki
Po dokładnym wymieszaniu mieszanka trafia do lodówki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Rano wyjmuję gotową owsiankę i dodaję do niej mus owocowy o smaku wiśni. 

Owocowy mus wzbogaci smak całej owsianki
Taki mus wzbogaci smak całej owsianki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Nie zapominam również o dodatkach w postaci: gorzkiej czekolady, płatków owsianych oraz listków mięty. I to wszystko, smacznego!

Prawdziwe pyszności
Prawdziwe pyszności © Licencjodawca | Pyszności
Płatna współpraca z marką Herbapol
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇