Te trzy sałatki do grilla robią w tym roku furorę. Przygotuj, a później będziesz przyrządzać co imprezę

Nie masz już pomysłu na nowe sałatki do grilla? Czasami warto zainspirować się pomysłami innych. Przeczytaj ten artykuł i sporządź notatki; znajdziesz w nim aż 3 pomysły na ciekawe sałatki, które — choć na ruszt nie trafią — okażą się niezastąpionym dodatkiem do każdego grilla!

Sałatki do grilla - 3 propozycjeSałatki do grilla - 3 propozycje
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sałatki do grilla to coś więcej niż stołowa ozdoba. Według nas są one równie ważne podczas tej miłej aktywności, co kiełbasa czy karkówka. Ich przygotowanie nie powinno się jednak wiązać z dużą pracochłonnością, ponieważ z nią i tak musimy się liczyć w związku z grillowaniem mięsa (i nie tylko jego). Wniosek? To jeden z tych rzadkich przypadków, w których musi być i szybko i dobrze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Duszone kotlety z warzywami to gotowy pomysł na obiad z jednej patelni

Hołdując tej niełatwej zasadzie, zebraliśmy w jednym miejscu trzy przepisy na sałatki do grilla, które nie wiążą się ze specjalnym przepracowaniem, a jednocześnie są pyszne i nie zrujnują twojego budżetu. Koniecznie daj nam znać, która z nich podoba ci się najbardziej. A może przygotujesz wszystkie? Powodzenia!

Sałatki do grilla: kompozycja grecka

Składniki:

  • mix sałat z roszponką,
  • 3 łyżki zielonych oliwek,
  • 200 g pomidorków koktajlowych,
  • 3 łyżki suszonych pomidorów,
  • 100 g sera feta,
  • 1 zielony ogórek,
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • szczypta oregano,
  • łyżka octu balsamicznego lub winnego,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Oliwki przekrój na pół, pomidorki koktajlowe na ćwiartki, a suszone jeszcze drobniej. Ser fetę pokrusz, ogórki pokrój w półplasterki. Wszystkie składniki (łącznie z mixem sałat) przełóż do miski.
  2. Z musztardy, oliwy z oliwek i octu przyrządź sos. Dopraw solą i oregano. Wlej do sałatki, wymieszaj.

Sałatki do grilla: wariacja z Hiszpanii

Składniki:

  • 2 pomarańcze,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 2 pomidory,
  • 20 czarnych oliwek,
  • awokado,
  • 2 łyżki płatków migdałów,
  • szczypiorek,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Pomarańcze pokrój w plasterki, pomidory w cząstki, cebulę w cienkie półplastry. Przełóż do miski, dodaj pokrojone w kostkę awokado, przekrojone na pół oliwki i poszatkowany szczypiorek.
  2. Z oliwy z oliwek, soku z cytryny i przypraw przygotuj sos. Wlej do składników z miski, wymieszaj.
  3. Płatki migdałów upraż na suchej patelni. Posyp wierzch sałatki.
Sałatki do grilla - szybkie i łatwe
Sałatki do grilla - szybkie i łatwe © Pexels | Dana Tentis

Sałatki do grilla: francuski klasyk

Składniki:

  • 2 sałaty rzymskie,
  • 250 g ugotowanych w mundurkach ziemniaków,
  • 200 g fasolki szparagowej,
  • 12 pomidorków koktajlowych,
  • 5 jajek,
  • 150 g tuńczyka w oleju,
  • garść czarnych oliwek,
  • sos winegret (oliwa, ocet, 1/4 kubka świeżych ziół),
  • sól, pieprz,
  • garść kaparów.

Sposób przygotowania:

  1. Teoretycznie sałatka nicejska powinna być układana warstwowo, ale bez problemu możesz też ją wymieszać. Umytą sałatę podziel na listki, ułóż na spodzie.
  2. Na sałatę połóż kolejno połówki jajek, ugotowaną fasolkę, ćwiartki ziemniaków, tuńczyka, pomidory, oliwki i kapary.
  3. Polej wierzch ziołowym sosem winegret. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"