Te trzy sałatki do grilla robią w tym roku furorę. Przygotuj, a później będziesz przyrządzać co imprezę
Nie masz już pomysłu na nowe sałatki do grilla? Czasami warto zainspirować się pomysłami innych. Przeczytaj ten artykuł i sporządź notatki; znajdziesz w nim aż 3 pomysły na ciekawe sałatki, które — choć na ruszt nie trafią — okażą się niezastąpionym dodatkiem do każdego grilla!
28.04.2024 | aktual.: 28.04.2024 08:44
Sałatki do grilla to coś więcej niż stołowa ozdoba. Według nas są one równie ważne podczas tej miłej aktywności, co kiełbasa czy karkówka. Ich przygotowanie nie powinno się jednak wiązać z dużą pracochłonnością, ponieważ z nią i tak musimy się liczyć w związku z grillowaniem mięsa (i nie tylko jego). Wniosek? To jeden z tych rzadkich przypadków, w których musi być i szybko i dobrze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hołdując tej niełatwej zasadzie, zebraliśmy w jednym miejscu trzy przepisy na sałatki do grilla, które nie wiążą się ze specjalnym przepracowaniem, a jednocześnie są pyszne i nie zrujnują twojego budżetu. Koniecznie daj nam znać, która z nich podoba ci się najbardziej. A może przygotujesz wszystkie? Powodzenia!
Sałatki do grilla: kompozycja grecka
Składniki:
- mix sałat z roszponką,
- 3 łyżki zielonych oliwek,
- 200 g pomidorków koktajlowych,
- 3 łyżki suszonych pomidorów,
- 100 g sera feta,
- 1 zielony ogórek,
- 1 łyżeczka musztardy miodowej,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- szczypta oregano,
- łyżka octu balsamicznego lub winnego,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Oliwki przekrój na pół, pomidorki koktajlowe na ćwiartki, a suszone jeszcze drobniej. Ser fetę pokrusz, ogórki pokrój w półplasterki. Wszystkie składniki (łącznie z mixem sałat) przełóż do miski.
- Z musztardy, oliwy z oliwek i octu przyrządź sos. Dopraw solą i oregano. Wlej do sałatki, wymieszaj.
Sałatki do grilla: wariacja z Hiszpanii
Składniki:
- 2 pomarańcze,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 2 pomidory,
- 20 czarnych oliwek,
- awokado,
- 2 łyżki płatków migdałów,
- szczypiorek,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Pomarańcze pokrój w plasterki, pomidory w cząstki, cebulę w cienkie półplastry. Przełóż do miski, dodaj pokrojone w kostkę awokado, przekrojone na pół oliwki i poszatkowany szczypiorek.
- Z oliwy z oliwek, soku z cytryny i przypraw przygotuj sos. Wlej do składników z miski, wymieszaj.
- Płatki migdałów upraż na suchej patelni. Posyp wierzch sałatki.
Zobacz także
Sałatki do grilla: francuski klasyk
Składniki:
- 2 sałaty rzymskie,
- 250 g ugotowanych w mundurkach ziemniaków,
- 200 g fasolki szparagowej,
- 12 pomidorków koktajlowych,
- 5 jajek,
- 150 g tuńczyka w oleju,
- garść czarnych oliwek,
- sos winegret (oliwa, ocet, 1/4 kubka świeżych ziół),
- sól, pieprz,
- garść kaparów.
Sposób przygotowania:
- Teoretycznie sałatka nicejska powinna być układana warstwowo, ale bez problemu możesz też ją wymieszać. Umytą sałatę podziel na listki, ułóż na spodzie.
- Na sałatę połóż kolejno połówki jajek, ugotowaną fasolkę, ćwiartki ziemniaków, tuńczyka, pomidory, oliwki i kapary.
- Polej wierzch ziołowym sosem winegret. Smacznego!