Te trzy sałatki do grilla robią w tym roku furorę. Przygotuj, a później będziesz przyrządzać co imprezę
Nie masz już pomysłu na nowe sałatki do grilla? Czasami warto zainspirować się pomysłami innych. Przeczytaj ten artykuł i sporządź notatki; znajdziesz w nim aż 3 pomysły na ciekawe sałatki, które — choć na ruszt nie trafią — okażą się niezastąpionym dodatkiem do każdego grilla!
28.04.2024 | aktual.: 28.04.2024 08:44
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Sałatki do grilla to coś więcej niż stołowa ozdoba. Według nas są one równie ważne podczas tej miłej aktywności, co kiełbasa czy karkówka. Ich przygotowanie nie powinno się jednak wiązać z dużą pracochłonnością, ponieważ z nią i tak musimy się liczyć w związku z grillowaniem mięsa (i nie tylko jego). Wniosek? To jeden z tych rzadkich przypadków, w których musi być i szybko i dobrze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hołdując tej niełatwej zasadzie, zebraliśmy w jednym miejscu trzy przepisy na sałatki do grilla, które nie wiążą się ze specjalnym przepracowaniem, a jednocześnie są pyszne i nie zrujnują twojego budżetu. Koniecznie daj nam znać, która z nich podoba ci się najbardziej. A może przygotujesz wszystkie? Powodzenia!
Sałatki do grilla: kompozycja grecka
Składniki:
- mix sałat z roszponką,
- 3 łyżki zielonych oliwek,
- 200 g pomidorków koktajlowych,
- 3 łyżki suszonych pomidorów,
- 100 g sera feta,
- 1 zielony ogórek,
- 1 łyżeczka musztardy miodowej,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- szczypta oregano,
- łyżka octu balsamicznego lub winnego,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Oliwki przekrój na pół, pomidorki koktajlowe na ćwiartki, a suszone jeszcze drobniej. Ser fetę pokrusz, ogórki pokrój w półplasterki. Wszystkie składniki (łącznie z mixem sałat) przełóż do miski.
- Z musztardy, oliwy z oliwek i octu przyrządź sos. Dopraw solą i oregano. Wlej do sałatki, wymieszaj.
Sałatki do grilla: wariacja z Hiszpanii
Składniki:
- 2 pomarańcze,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 2 pomidory,
- 20 czarnych oliwek,
- awokado,
- 2 łyżki płatków migdałów,
- szczypiorek,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Pomarańcze pokrój w plasterki, pomidory w cząstki, cebulę w cienkie półplastry. Przełóż do miski, dodaj pokrojone w kostkę awokado, przekrojone na pół oliwki i poszatkowany szczypiorek.
- Z oliwy z oliwek, soku z cytryny i przypraw przygotuj sos. Wlej do składników z miski, wymieszaj.
- Płatki migdałów upraż na suchej patelni. Posyp wierzch sałatki.
Zobacz także
Sałatki do grilla: francuski klasyk
Składniki:
- 2 sałaty rzymskie,
- 250 g ugotowanych w mundurkach ziemniaków,
- 200 g fasolki szparagowej,
- 12 pomidorków koktajlowych,
- 5 jajek,
- 150 g tuńczyka w oleju,
- garść czarnych oliwek,
- sos winegret (oliwa, ocet, 1/4 kubka świeżych ziół),
- sól, pieprz,
- garść kaparów.
Sposób przygotowania:
- Teoretycznie sałatka nicejska powinna być układana warstwowo, ale bez problemu możesz też ją wymieszać. Umytą sałatę podziel na listki, ułóż na spodzie.
- Na sałatę połóż kolejno połówki jajek, ugotowaną fasolkę, ćwiartki ziemniaków, tuńczyka, pomidory, oliwki i kapary.
- Polej wierzch ziołowym sosem winegret. Smacznego!