PoradyNa grillu sprawdzi się nie tylko mięso. Te warzywa z rusztu zrobią prawdziwą furorę

Na grillu sprawdzi się nie tylko mięso. Te warzywa z rusztu zrobią prawdziwą furorę

Warzywa na grillu smakują równie doskonale, co mięso
Warzywa na grillu smakują równie doskonale, co mięso
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Narsil
23.04.2024 10:08

Zdarza ci się poeksperymentować na ruszcie? Bardzo dobrze — kulinaria, żołądki i podniebienia nie znoszą monotonii. A jeśli szukasz inspiracji do tego, jakie warzywa wrzucić na grill, to przychodzimy z pomocą. Wymieniamy te, które sprawdzą się tam najlepiej!

Chociaż sezon grillowy został chwilowo wstrzymany — ze względu na złą pogodę — warto obrócić tę niekorzyść w coś dobrego. Wykorzystajmy więc ten krótki (miejmy nadzieję) timeout na poznanie nowych przepisów i produktów, które na ruszcie sprawdzą się równie dobrze, co argentyńska wołowina. O czym mowa? Cóż, to już wiesz: oczywiście o warzywa na grillu. Ale nie wszystkie, bo niektóre z nich sprawdzają się tam po prostu najlepiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze warzywa na grillu

Na początek, zanim przejdziemy do bardziej nieoczywistych wyborów, warto przytoczyć tu warzywa na grillu znane miłośnikom tego spędzenia czasu od dawien dawna. Najpopularniejszym wyborem jest tu któreś ze "świętej trójcy": cukinii, papryki lub bakłażana. Dodatkowo te smaczne i zdrowe warzywa często trafiają na grill z jakimś wsparciem. Paprykę faszeruje się mięsem, cukinię doprawia się serem feta, a bakłażana — czosnkiem, pomidorami lub plasterkami boczku.

Kolejnym bardzo dobrze prezentującym się na ruszcie warzywem jest pomidor. On również pozostawia nam sporo pola do popisu. Niektórzy serwują grillowane pomidory z ricottą, inni z serem kozim lub mozzarellą. Oczywiście doskonale sprawdzają się tu również dodatki wegańskie: przyprawy i niezastąpiona w przypadku pomidorów oliwa z oliwek.

Warzywa na grillu mogą stanowić doskonałe uzupełnienie dla mięsa
Warzywa na grillu mogą stanowić doskonałe uzupełnienie dla mięsa© Pexels | Pixabay

No dobrze, a jakie jeszcze warzywa na grillu — poza tymi, które można określić jako najpopularniejsze — sprawdzą się podczas nadchodzącej majówki? Zaskocz swoich gości, wrzucając na ruszt na przykład szparagi (dobrze smakują z odrobiną soku z cytryny, a jeśli chcesz nadać im "mięsnego" akcentu, owiń je boczkiem), cykorię (grillujemy przecięte na pół "kolby"), seler (posmarowany oliwą i podany z szalotkami) albo bataty. Tymi ostatnimi można zastąpić zwykłe ziemniaki.

Wykorzystaj któryś z tych pomysłów i postaw w tym roku na warzywa na grillu. Tej decyzji na pewno nie pożałujesz!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także