Cukinia z grilla: przepisy na dania wegetariańskie i wegańskie

Są takie dania z grilla, po które sięgasz niezależnie od okazji. To nie tylko te popularne mięsa, ale również warzywa, które można przyrządzić na kilka ciekawych sposobów. Taką propozycją z pewnością jest cukinia z grilla. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a smak idealnie łączy się z mięsem i innymi grillowanymi dodatkami. Zobacz, jak ją zrobić.

ObrazekCukinia z grilla - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Grill to prawdziwa uczta, podczas której przygotowuje się przede wszystkim potrawy mięsne. Z każdym kolejnym rokiem rośnie natomiast popularność grillowanych warzyw. Co ważne, można je przyrządzić na wiele smacznych sposobów i w opinii wielu osób są dużo smaczniejsze. W dodatku są zdrowsze, niż karkówka z grilla czy kiełbaski z rusztu. Grillowana cukinia to bogactwo smaków, wiele wspaniałych wartości odżywczych i prostota przygotowania. Jak ją zrobić?

Cukinia z grilla - aromatyczne i niezwykle smaczne warzywo

Dlaczego cukinie grillowane to dobra opcja na urozmaicenie spotkań przy grillu? Odpowiedź na tak postawione pytanie jest niezwykle prosta. To przede wszystkim dobra opcja dla tych osób, które nie jedzą mięsa, ale też świetna odmiana dla mięsożerców lub dodatek do ich mięsnego posiłku.

Pasuje niemalże do wszystkich dań z grilla. Cukinia na grilla to przede wszystkim plastry, które piecze się z wieloma popularnymi dodatkami. Nie bez powodu to warzywo zawsze jako pierwsze znika ze stołu. Czy tak będzie też w twoim przypadku?

Obrazek
Cukinia - Pyszności; Foto: Canva.com

Dobrze jest sięgnąć po te ekologiczne cukinie. Jeśli nie masz takiej możliwości, to możesz wybrać się do pobliskiego sklepu. Można już kupić cukinię i to za całkiem przystępną cenę. Podczas spotkania z przyjaciółmi, zaserwuj coś smacznego, nietypowego i aromatycznego. Cukinia z grilla z powodzeniem zalicza się do takiej kategorii.

Cukinia z grilla przepis - jak ją zrobić?

To dużo prostsze, niż ci się wydaje! Sięgnij po to popularne warzywo i przyprawy, które z pewnością masz w swoim domu. Pamiętaj, że grillowana cukinia najlepiej smakuje z dodatkiem sera feta lub halloumi.

Składniki:

            
  • kilka niedużych młodych cukinii
  • łyżka soli
  • 2 łyżeczki pikantnej papryki
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • odrobina suszonego oregano
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • odrobina cukru trzcinowego
  • łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • kilka łyżek oleju.
Obrazek
Cukinia z grilla - Pyszności; Foto kadr materiału na kanale YouTube Dorota Kamińska

Sposób przygotowania:

       
  1. Umyj cukinie, przekrój je na pół i lekko ponacinaj nożem.
  2. Wymieszaj w misce wszystkie przyprawy i następnie natrzyj nimi cukinie.
  3. Odstaw na około 30 minut.
  4. Rozgrzej dobrze grilla i smaż przekrojoną połową do dołu przez 5 minut. Po tym czasie odwróć cukinię i grilluj przez 10 minut.
  5. Cukinia z grilla jest gotowa. Podaj ją z ulubionymi dodatkami.

A co powiesz na krem z cukinii? Wypróbuj nasz przepis. Jest przepyszny!

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇