Marynata do karkówki - klucz do idealnie soczystego mięsa. Przepisy i triki.

Odpowiednio zamarynowane mięso to gwarancja sukcesu, gdy chcesz przygotować najlepsze dania z grilla. Idealnie dobrane składniki i dobrze pokrojone mięso sprawią, że każdy będzie zachwycony. Jeśli na ruszcie twojego grilla znajdzie się karkówka, to będzie dobrze, gdy poznasz pomysły na marynowanie tego mięsa. Jaka marynata do karkówki?

ObrazekMarynata do karkówki - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Wielkie grillowanie czas zacząć. Jeśli podczas tej wspaniałej uczty królują u ciebie mięsne dania z grilla, to warto zadbać o to, by były one odpowiednio przygotowane. Do tych najpopularniejszych mięs, należy zaliczyć przede wszystkim schab oraz karkówkę. Kluczowe, w przypadku każdego z tych mięs, jest odpowiednie przygotowanie mięsa. A skoro ma być karkówka, to warto poznać przepis na marynatę do karkówki z grilla. Dzięki niej mięso będzie soczyste, aromatyczne i wyróżniające się wyjątkowym smakiem.

Idealna marynata do karkówki na grilla - jaka musi być?

Gdy weźmiesz pod lupę marynaty do karkówki na grilla, to z pewnością zauważysz, że jest ich całe mnóstwo. Dominują tu przede wszystkim dość proste składniki i przyprawy, dzięki którym mięso zyskuje na smaku i swojej soczystości. Aby wydobyć z karkówki wszystko to, co najlepsze, dobrze jest sięgnąć po te najlepsze rozwiązania. Która marynata do karkówki będzie tym odpowiednim wyborem? Postanowiliśmy zaprezentować przepisy na marynaty do karkówki na grilla w dwóch opcjach. Każda z nich jest na swój sposób wyjątkowa.

Obrazek
Karkówka - Pyszności; Foto Canva.com

Pamiętaj, że marynowanie karkówki powinno odbywać się przez całą noc, a najlepiej przez kilkanaście godzin. Tylko wtedy uzyskasz satysfakcjonujący i najlepszy efekt, a goście będą zachwycać się tak przygotowanym mięsem. Grillowanie będzie miłe, łatwe i przyjemne. Marynata do karkówki na grilla to gwarancja sukcesu. Przygotowuje się ją w parę chwil. Te kilka minut pozwoli poczuć różnicę w smaku mięsa.

Najlepsza marynata do karkówki na grilla

Jeśli zależy ci na tym, by smak karkówki był możliwie jak najlepszy, to warto sięgnąć po tę najlepszą marynatę do karkówki. Przygotujesz ją na bazie składników, które z pewnością masz w swojej kuchni. Każdy, kto spróbuje tego mięsa, będzie zachwycony.

Składniki:

  • około kilograma karkówki wieprzowej
  • pełna łyżka ketchupu łagodnego
  • łyżka musztardy delikatesowej
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 3 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka soli i pieprzu
  • łyżka siekanego tymianku
  • pełna łyżeczka papryki słodkiej i papryki ostrej.
Obrazek
Marynata do karkówki - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Karkówkę umyj pod bieżącą wodą, osusz i następnie pokrój w plastry.
  2. W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty.
  3. Obtaczaj plastry karkówki w marynacie i przełóż do pojemnika. Zawiń go folią spożywczą.
  4. Wstaw karkówkę w marynacie do lodówki na min. 12 godzin.
  5. Mięso wyjmij z lodówki na godzinę przed grillowaniem.

Marynata do karkówki z miodem i sokiem z cytryny - jak ją przygotować?

A można jeszcze inaczej. Jeśli ma to być prosta i smaczna marynata do karkówki z grilla, to warto sięgnąć po inne smaczne produkty. Co powiesz na odrobinę słodkich i kwaskowych nut. Ta receptura na marynatę będzie świetnym wyborem.

Składniki:

  • 10 łyżek oliwy
  • 3 łyżki miodu wielokwiatowego
  • pół łyżeczki startego korzenia imbiru
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu
  • sok z cytryny łyżeczka musztardy.
Obrazek
Miód - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój karkówkę w plastry.
  2. W misce połącz wszystkie składniki marynaty i wymieszaj.
  3. Natrzyj plastry karkówki przygotowaną marynatą, przykryj i odstaw do lodówki.
  4. Pamiętaj, że mięso musi się marynować przez minimum 12 godzin.
  5. Wyjmij karkówkę z lodówki na godzinę przez grillowaniem. Smacznego!

Co powiesz na schab z kapustą? To świetna propozycja na obiad. Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo:

Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler