Botwinka nie tylko na zupę. Sprawdzony przepis na jarzynkę do obiadu

Botwinka, czyli młode buraki z liśćmi, to sezonowe warzywo, które warto wykorzystać w kuchni nie tylko do zupy. Liście botwiny są bogate w witaminy i minerały, a ich smak jest zaskakująco delikatny i lekko kwaskowaty. Idealnie sprawdzą się jako baza do pysznej i zdrowej jarzynki do obiadu.

Botwinka nie tylko na zupę. Sprawdzony przepis na jarzynkę do obiaduBotwinka nie tylko na zupę. Sprawdzony przepis na jarzynkę do obiadu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent hofacker
Marcin Michałowski

Botwinka, czyli duszone liście młodych buraków, to doskonała alternatywa dla tradycyjnych jarzynowych dodatków do obiadu. Ich delikatny smak porównywany jest do kapusty czy szpinaku, a gotowanie czy smażenie niweluje ewentualną goryczkę, zachowując jednocześnie wszystkie wartości odżywcze. Zapraszamy do wypróbowania sprawdzonego przepisu na botwinkę, która idealnie komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, jak i wegetariańskimi!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie dość, że robi się praktycznie sama, to jeszcze świetnie smakuje i od razu przykuwa oko

Dlaczego warto jeść botwinkę?

  • Liście botwiny są bogate w witaminy i minerały, takie jak witamina A, C, K, potas, magnez i wapń.
  • Zawierają również błonnik pokarmowy, który wspomaga trawienie i daje uczucie sytości.
  • Liście botwiny mają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.
  • Mogą wspomagać układ odpornościowy i chronić przed chorobami serca.

Kto powinien unikać spożycia liści buraków?

Choć botwinka jest pełna składników odżywczych, nie każdy może jej spożywać w dużych ilościach. Osoby z problemami nerkowymi lub pęcherzyka żółciowego powinny skonsultować się z lekarzem przed sięgnięciem po tę jarzynkę. Podobnie jak wiele innych warzyw liściastych, liście buraków zawierają substancje, które mogą być szkodliwe dla osób z pewnymi schorzeniami.

Przepis na duszoną botwinkę

Składniki:

  • 1 duży pęczek buraków (około 4-6 buraków) z bujnymi zielonymi liśćmi,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 duże ząbki czosnku, cienko krojone lub mielone,
  • 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny,
  • sól morska,
  • świeżo zmielony pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie duszonej botwinki jest niezwykle proste. Wystarczy odciąć liście buraków, umyć je i pokroić na paski.
  2. Następnie na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty czosnek i chwilę podsmażyć.
  3. Kiedy czosnek zacznie wydobywać aromat, dodaj liście botwiny i dusić je przez kilka minut.
  4. Na koniec skrop potrawę sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem, i gotowe.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości