Nie gotuj tak brokuła. Całkowicie pozbawiasz go wartości

Brokuł to jedno z najzdrowszych warzyw dostępnych na polskim rynku. Wiemy o tym, kiedy postanawiamy przyrządzić go na obiad. Czego nie wiemy natomiast to to, że przygotowując go w pewien niezwykle powszechny sposób, zaprzepaszczamy niemal wszystkie obecne w brokule właściwości prozdrowotne. Czas naprawić ten koszmarny błąd.

Brokuł przestaje być zdrowy, jeśli gotujesz go w zły sposóbBrokuł przestaje być zdrowy, jeśli gotujesz go w zły sposób
Źródło zdjęć: © canva.com

Brokuł to — podobnie jak większość zielonych warzyw — stały składnik diet odchudzających, niezastąpiony reprezentant listy produktów powszechnie znanej jako "superfoods", a przy okazji produkt absolutnie pyszny i praktyczny pod względem kulinarnym. Jego właściwości prozdrowotne do dzisiaj zaskakują naukowców, którzy wprost nie mogą się nachwalić ich potędze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babeczki z cynamonową nutką znikają z talerzy w mgnieniu oka

Poza imponującą ilością witamin, minerałów i innych mikro i makroelementów obecnych w brokułach, a które pozytywnie wpływają na ludzki organizm, warto wspomnieć jeszcze o sulforafanie — siarkoorganicznym związku chemicznym, który według licznych badań wykazuje mocne działanie przeciwnowotworowe. Brzmi cudownie, prawda? Problem w tym, że po standardowej obróbce termicznej, z tych niezwykłych wartości niewiele pozostaje.

Jak gotować, a jak NIE gotować brokuła?

Sulforafan, chlorofil, witamina C, kwas foliowy... walory brokułów robią wrażenie nawet na najbardziej sceptycznych co do rangi warzyw w codziennej diecie niedowiarkach. I wszystkie te wymienione substancje zostają zaprzepaszczone, kiedy gotujemy brokuła do miękkości we wrzątku. Degradacja sulforafanu, rozpad chlorofilu, totalne zniszczenie kwasu askorbinowego i kwasu foliowego — jak tego uniknąć?

Brokuł zawiera mnóstwo wartości odżywczych, które zostają zniszczone przez temperaturę
Brokuł zawiera mnóstwo wartości odżywczych, które zostają zniszczone przez temperaturę © canva.com

Przede wszystkim warto tu wspomnieć, że brokuła można jeść na surowo! To właśnie pod tą postacią nasz "zielony kalafior" posiada najwięcej wartości odżywczych. Jeśli natomiast niespecjalnie podoba ci się ta opcja podania brokułów, to przemyśl chociaż ugotowanie ich na parze i to nie dłużej, niż przez 3-4 minuty.

Jeden błędny krok i wszystkie wartości odżywcze znikają

Brokuł nie jest jedynym warzywem, którego właściwości prozdrowotne, choć imponujące, są też nietrwałe i irytująco wręcz delikatne. Tę wiedzę warto zapamiętać raz, a porządnie. Przyda się bowiem, jeśli chcesz korzystać z walorów odżywczych posiłków i serwować je w takiej formie członkom rodziny.

To dlatego nigdy nie gotuj zbyt długo brukselki, rukoli, rukwi wodnej, rzeżuchy i innych warzyw zawierających chlorofil, a które doskonale smakują na surowo. Pamiętaj również o tym, że ogórek utlenia niemal całą witaminę C z pomidora, kawa i herbata do posiłku skutecznie utrudniają wchłanianie żelaza, a zbyt długie podgrzewanie parówek prowadzi do wytworzenia szkodliwych dla organizmu nitrozamin!


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą