PoradyNie gotuj tak brokuła. Całkowicie pozbawiasz go wartości

Nie gotuj tak brokuła. Całkowicie pozbawiasz go wartości

Brokuł przestaje być zdrowy, jeśli gotujesz go w zły sposób
Brokuł przestaje być zdrowy, jeśli gotujesz go w zły sposób
Źródło zdjęć: © canva.com

18.10.2023 19:18, aktual.: 28.04.2024 14:13

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Brokuł to jedno z najzdrowszych warzyw dostępnych na polskim rynku. Wiemy o tym, kiedy postanawiamy przyrządzić go na obiad. Czego nie wiemy natomiast to to, że przygotowując go w pewien niezwykle powszechny sposób, zaprzepaszczamy niemal wszystkie obecne w brokule właściwości prozdrowotne. Czas naprawić ten koszmarny błąd.

Brokuł to — podobnie jak większość zielonych warzyw — stały składnik diet odchudzających, niezastąpiony reprezentant listy produktów powszechnie znanej jako "superfoods", a przy okazji produkt absolutnie pyszny i praktyczny pod względem kulinarnym. Jego właściwości prozdrowotne do dzisiaj zaskakują naukowców, którzy wprost nie mogą się nachwalić ich potędze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Poza imponującą ilością witamin, minerałów i innych mikro i makroelementów obecnych w brokułach, a które pozytywnie wpływają na ludzki organizm, warto wspomnieć jeszcze o sulforafanie — siarkoorganicznym związku chemicznym, który według licznych badań wykazuje mocne działanie przeciwnowotworowe. Brzmi cudownie, prawda? Problem w tym, że po standardowej obróbce termicznej, z tych niezwykłych wartości niewiele pozostaje.

Jak gotować, a jak NIE gotować brokuła?

Sulforafan, chlorofil, witamina C, kwas foliowy... walory brokułów robią wrażenie nawet na najbardziej sceptycznych co do rangi warzyw w codziennej diecie niedowiarkach. I wszystkie te wymienione substancje zostają zaprzepaszczone, kiedy gotujemy brokuła do miękkości we wrzątku. Degradacja sulforafanu, rozpad chlorofilu, totalne zniszczenie kwasu askorbinowego i kwasu foliowego — jak tego uniknąć?

Brokuł zawiera mnóstwo wartości odżywczych, które zostają zniszczone przez temperaturę
Brokuł zawiera mnóstwo wartości odżywczych, które zostają zniszczone przez temperaturę© canva.com

Przede wszystkim warto tu wspomnieć, że brokuła można jeść na surowo! To właśnie pod tą postacią nasz "zielony kalafior" posiada najwięcej wartości odżywczych. Jeśli natomiast niespecjalnie podoba ci się ta opcja podania brokułów, to przemyśl chociaż ugotowanie ich na parze i to nie dłużej, niż przez 3-4 minuty.

Jeden błędny krok i wszystkie wartości odżywcze znikają

Brokuł nie jest jedynym warzywem, którego właściwości prozdrowotne, choć imponujące, są też nietrwałe i irytująco wręcz delikatne. Tę wiedzę warto zapamiętać raz, a porządnie. Przyda się bowiem, jeśli chcesz korzystać z walorów odżywczych posiłków i serwować je w takiej formie członkom rodziny.

To dlatego nigdy nie gotuj zbyt długo brukselki, rukoli, rukwi wodnej, rzeżuchy i innych warzyw zawierających chlorofil, a które doskonale smakują na surowo. Pamiętaj również o tym, że ogórek utlenia niemal całą witaminę C z pomidora, kawa i herbata do posiłku skutecznie utrudniają wchłanianie żelaza, a zbyt długie podgrzewanie parówek prowadzi do wytworzenia szkodliwych dla organizmu nitrozamin!


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także