Znany kucharz ostrzega. Parówki przygotowane w ten sposób są bardzo szkodliwe

Przyrządzanie parówek jest łatwe, szybkie i bezproblemowe? Nic bardziej mylnego. Piotr Ogiński na swoim kanale na TikToku tłumaczy, że nie powinno się ich ani smażyć, ani piec, ani nawet gotować. Jak zatem prawidłowo przygotować parówki? 

Piotr Ogiński tłumaczy, jak przyrządzać parówkiJak przyrządzać parówki? - Pyszności; AdobeStock; TikTok: kochamgotowacofficial

Dlaczego nie wolno smażyć parówek? Piotr Ogiński wyjaśnia

Piotr Ogiński, kucharz znany głównie z prowadzenia kanału Kocham Gotować na YouTube i TikToku, w jednym ze swoich wideo wziął na tapetę techniki przyrządzania parówek. W swojej wypowiedzi zaznaczył, że nie wolno ich smażyć ani piec. Dlaczego?

Może znajdować się w nich duża ilość soli peklujących, zawierających azotany i azotyny, które powyżej 130 st. C zaczynają wydzielać szkodliwe substancje chemiczne: rakotwórcze nitrozoaminy - tłumaczy Ogiński

Warto więc zrezygnować z przyrządzania przysmaku na ruszcie bądź patelni. Kucharz dodaje również, że parówki nie nadają się do gotowania, ponieważ są tak przygotowane, by móc zjeść je zimne bądź po krótkim podgrzaniu. Gotowanie parówek sprawia, że wypłukuje się z nich smak. Wysoka temperatura może też spowodować, że wyrób eksploduje.

Jak prawidłowo przygotować parówki? Sekret tkwi w temperaturze

Największym wrogiem w przyrządzaniu parówek jest temperatura. Zadbać trzeba o to, by nie była zbyt wysoka, dlatego też - wrzucając wyrób np. do mikrafali - wystarczy mu dosłownie krótka chwila. Ważne również, by nie podgrzewać parówek wyciągniętych prosto z lodówki. Warto chwilę odczekać, ponieważ potraktowanie zimnych parówek wyższą temperaturą może sprawić, że te popękają.

Ogiński podpowiada, by podgrzewać parówki w wodzie o temperaturze wynoszącej 72-75 st. C. Kiedy mięso osiągnie 68 stopni C., wtedy produkt będzie gotowy do podania. Oczywiście gotowanie parówek z termometrem to tylko propozycja. Można poradzić sobie bez niego: wystarczy zagotować wodę, zestawić ją z ognia i wrzucić do niej wyrób. Ten po kilku minutach będzie podgrzany i gotowy do spożycia.

Jakie parówki wybrać? Sprawdziliśmy składy wszystkich. Szczegóły znajdziesz na naszym kanale na YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥