Jakie parówki są najlepsze? Dietetyczka rozwiała wszelkie wątpliwości

Parówki to ten produkt, po który najchętniej sięgasz, gdy przygotowujesz śniadania lub domowe hot-dogi. Ich smak, skład i jakość to temat dyskusyjny. Dlatego też postanowiliśmy sprawdzić, jakie parówki są najlepsze. A pomogła nam w tym popularna polska dietetyczka. Który produkt wybrać?

ObrazekJakie parówki są najlepsze? - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube niekoniecznie_dietetycznie i Canva.com
Karol Wiak

Czy wiesz, jakie parówki są najlepsze?

Najbardziej istotną informacją, w przypadku zakupu parówek jest ich skład, a dokładnie ilość mięsa. Pomimo tego, że nie należą one do zdrowych produktów, to są produkty lepsze i gorsze. Jedne zawierają jego większą ilość, a drugie są wypełnione konserwantami i spulchniaczami. Parówki, co warto podkreślić, należą do grupy produktów wysokoprzetworzonych. Jeśli jesteś na diecie, to warto sięgać po nie możliwie jak najrzadziej — najlepiej ograniczyć spożycie do minimum. A czy wiesz, jakie parówki są najlepsze?

Obrazek
Parówki - Pyszności; Foto Canva.com

Werdykt dietetyczki Anny Reguły był jednoznaczny. Najlepiej sięgać po drobiowe. Ich skład jest maksymalnie prosty, a ilość białka, sodu i tłuszczu jest odpowiednia dla organizmu. Należy jednak pamiętać, że nie są one ani zdrowe, ani polecane, jedynie rekomendowane jako zamiennik dla parówek wieprzowych. Jeśli już chcesz je spożywać, to najlepiej robić to z razowym pieczywem i dużą ilością warzyw. Dietetyczka podkreśliła, by unikać parówek ze zbyt dużą ilością sodu - ma to miejsce w parówkach na bazie czerwonego mięsa.

Które parówki z Lidla i Biedronki warto wybrać?

Skoro już wiesz, jakie parówki są najlepsze, to dobrze będzie posłużyć się konkretnymi produktami, które można zakupić w popularnych dyskontach w Polsce. Robiąc zakupy w Biedronce, najlepiej będzie sięgnąć po Sokoliki firmy Sokołów, które zawierają w sobie 90 proc. mięsa, w tym 85 proc. drobiu i 5 proc. cielęciny. Produkt 100 g zawiera 13 g tłuszczu i 15,5 g białka. Innym polecanym produktem są parówki z kurczaka marki Tarczyński, których głównym składnikiem jest mięso z kurczaka, a zawierają w sobie 16 tłuszczu i 17 g białka w 100 g produktu.

Obrazek
Parówki - Pyszności; Foto Canva.com

A jak wygląda sytuacja w przypadku Lidla? Tu dobrze sprawdzą się parówki marki Pikok. A które dokładnie? Pierwszą polecaną pozycją są Pikok Pure z filetem z indyka, w którym jest aż 97 proc. mięsa z indyka. Drugi polecany produkt to parówki z mięsem z kurczaka "Od Farmy do Stołu", zawierające 92 proc. mięsa z kurczaka, a także Piratki marki Pikok. W ich przypadku należy podkreślić, że zawierają w sobie 93 proc. mięsa z indyka, a w 100 g produktu znajduje się 14 g tłuszczu i 15 g białka.

Szukasz pomysłu na smaczne przekąski? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na kwadraciki z ciasta francuskiego z pesto i kolorowymi dodatkami:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie