Jakie parówki są najlepsze? Dietetyczka rozwiała wszelkie wątpliwości

Parówki to ten produkt, po który najchętniej sięgasz, gdy przygotowujesz śniadania lub domowe hot-dogi. Ich smak, skład i jakość to temat dyskusyjny. Dlatego też postanowiliśmy sprawdzić, jakie parówki są najlepsze. A pomogła nam w tym popularna polska dietetyczka. Który produkt wybrać?

ObrazekJakie parówki są najlepsze? - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube niekoniecznie_dietetycznie i Canva.com
Karol Wiak

Czy wiesz, jakie parówki są najlepsze?

Najbardziej istotną informacją, w przypadku zakupu parówek jest ich skład, a dokładnie ilość mięsa. Pomimo tego, że nie należą one do zdrowych produktów, to są produkty lepsze i gorsze. Jedne zawierają jego większą ilość, a drugie są wypełnione konserwantami i spulchniaczami. Parówki, co warto podkreślić, należą do grupy produktów wysokoprzetworzonych. Jeśli jesteś na diecie, to warto sięgać po nie możliwie jak najrzadziej — najlepiej ograniczyć spożycie do minimum. A czy wiesz, jakie parówki są najlepsze?

Obrazek
Parówki - Pyszności; Foto Canva.com

Werdykt dietetyczki Anny Reguły był jednoznaczny. Najlepiej sięgać po drobiowe. Ich skład jest maksymalnie prosty, a ilość białka, sodu i tłuszczu jest odpowiednia dla organizmu. Należy jednak pamiętać, że nie są one ani zdrowe, ani polecane, jedynie rekomendowane jako zamiennik dla parówek wieprzowych. Jeśli już chcesz je spożywać, to najlepiej robić to z razowym pieczywem i dużą ilością warzyw. Dietetyczka podkreśliła, by unikać parówek ze zbyt dużą ilością sodu - ma to miejsce w parówkach na bazie czerwonego mięsa.

Które parówki z Lidla i Biedronki warto wybrać?

Skoro już wiesz, jakie parówki są najlepsze, to dobrze będzie posłużyć się konkretnymi produktami, które można zakupić w popularnych dyskontach w Polsce. Robiąc zakupy w Biedronce, najlepiej będzie sięgnąć po Sokoliki firmy Sokołów, które zawierają w sobie 90 proc. mięsa, w tym 85 proc. drobiu i 5 proc. cielęciny. Produkt 100 g zawiera 13 g tłuszczu i 15,5 g białka. Innym polecanym produktem są parówki z kurczaka marki Tarczyński, których głównym składnikiem jest mięso z kurczaka, a zawierają w sobie 16 tłuszczu i 17 g białka w 100 g produktu.

Obrazek
Parówki - Pyszności; Foto Canva.com

A jak wygląda sytuacja w przypadku Lidla? Tu dobrze sprawdzą się parówki marki Pikok. A które dokładnie? Pierwszą polecaną pozycją są Pikok Pure z filetem z indyka, w którym jest aż 97 proc. mięsa z indyka. Drugi polecany produkt to parówki z mięsem z kurczaka "Od Farmy do Stołu", zawierające 92 proc. mięsa z kurczaka, a także Piratki marki Pikok. W ich przypadku należy podkreślić, że zawierają w sobie 93 proc. mięsa z indyka, a w 100 g produktu znajduje się 14 g tłuszczu i 15 g białka.

Szukasz pomysłu na smaczne przekąski? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na kwadraciki z ciasta francuskiego z pesto i kolorowymi dodatkami:

Wybrane dla Ciebie

Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo