Porady7 warzyw, które warto jeść, by szybko i zdrowo schudnąć. Właśnie trwa na nie sezon

7 warzyw, które warto jeść, by szybko i zdrowo schudnąć. Właśnie trwa na nie sezon

W pozbyciu się zbędnych kilogramów mogą pomóc warzywa/źródło: Dmytro Flisak/Adobe Stock, Desertrose7, pixabay
W pozbyciu się zbędnych kilogramów mogą pomóc warzywa/źródło: Dmytro Flisak/Adobe Stock, Desertrose7, pixabay
Marzena Pęcak
17.07.2023 17:02, aktualizacja: 18.07.2023 09:08

Chciałbyś pozbyć się kilku kilogramów, ale chcesz to zrobić z głową? I bardzo dobrze, tylko takie odchudzanie ma sens. Pomóc mogą ci w tym warzywa, na które właśnie mamy sezon. Koniecznie wprowadź je do swojej diety, a na efekty nie trzeba będzie czekać zbyt długo.

Każdy z nas chciałby czuć się dobrze w swoim ciele. Niestety nie zawsze jest to takie oczywiste, stąd też moda na przeróżne diety. Warto jednak pamiętać, żeby do tematu odchudzania podchodzić z odpowiednim nastawieniem. Nie należy stawiać sobie już na starcie wielkich zakazów i założeń. Restrykcyjne diety powinny zostać odrzucone już na samym wstępie. Podobnie jak przesada z nagłą i wzmożoną aktywnością fizyczną.

Jak więc powinno to wyglądać? Słowem klucz w tym przypadku jest umiar. Lepiej zacząć od małych zmian i wprowadzać je stopniowo. Tak zrobiła m.in. Oliwia z programu "Ślub od pierwszego wejrzenia" i schudła w ten sposób aż 17 kg!

Warzywa na odchudzanie — co warto wprowadzić do codziennego menu?

To jednak nie koniec. W pozbyciu się zbędnych kilogramów mogą pomóc również warzywa. A, że mamy lato i sezon na wiele z nich, warto wiedzieć, po które sięgnąć, aby waga zaczęła lecieć w dół. Dlatego też usiądź wygodnie, weź coś do picia i zapoznaj się z całą listą. Na pewno nie będzie to stracony czas.

Fasolka szparagowa

Nie wiem, czy wiesz, ale niepozorna fasolka szparagowa to cenne źródło błonnika, który wpływa korzystnie na proces trawienia w naszym organizmie. Co więcej, jest bardzo sycąca, dzięki czemu uczucie ciągłego głodu odejdzie w zapomnienie. Raz na zawsze skończysz też z podjadaniem pomiędzy posiłkami. Nie ma co się oszukiwać, zazwyczaj w takich przypadkach każdy z nas sięga po batona lub słoną przekąskę. A to tylko źródło zbędnych kalorii, co więcej uczucie sytości szybko zniknie i znowu będziemy odczuwać głód. Na koniec warto dodać, że w 100 g fasolki jest 31 kcal.

Cukinia

Kolejnym warzywem, które warto wprowadzić na stałe do menu, jest cukinia. Jak możemy przeczytać na portalu WP kuchnia, w 100 gramach tego warzywa jest zaledwie 15 kcal. Regularne jedzenie cukinii wpływa również pozytywnie na proces trawienia. Zawiera ona również sporą dawkę wody, dlatego dobrze jeść ją szczególnie w trakcie upałów.

Buraki

Również w burakach można znaleźć całą paletę witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Ponadto warzywa te mają niską kaloryczność (w 100 g jest 43 kcal), a jednocześnie są mega sycące. Buraki wpływają też korzystnie na naszą wydolność, dlatego warto je jeść, jeśli jednocześnie regularnie ćwiczymy.

Papryka

Na tej liście nie mogło zabraknąć również papryki, którą w kuchni można wykorzystać na wiele ciekawych sposobów. W przypadku tego warzywa na każde 100 g przypada jedynie 30 kcal. W papryce znajdziesz też cenny błonnik, wiele witamin, jak i wartości odżywczych — potas, żelazo, wapń oraz miedź.

Aby przyśpieszyć proces odchudzania, wprowadź do swojego menu m.in. paprykę/źródło: Hans, pixabay
Aby przyśpieszyć proces odchudzania, wprowadź do swojego menu m.in. paprykę/źródło: Hans, pixabay

Pomidory

Kultowe pomidory, podobnie jak cukinia, w dużej mierze składają się z wody, a co za tym idzie, są niskokaloryczne. W 100 g pomidora znajdziesz tylko 18 kcal.

"Zawierają dużo witamin i pierwiastków mineralnych, a także antyutleniacze, które zapewniają skórze ochronę przed wolnymi rodnikami i hamują procesy starzenia się." - czytamy na portalu WP kuchnia.

Rukola

To zielone warzywo nie dość, że jest niskokaloryczne, to jeszcze przyśpiesza metabolizm. Tym samym, pozbycie się zbędnych kilogramów powinno pójść dużo szybciej. W rukoli na każde 100 g przypada zaledwie 25 kcal. A, że pasuje ona praktycznie do wszystkiego, bez problemu wpleciesz ją w codzienne posiłki.

Karczochy

Dzisiejszą listę zamykają karczochy, które cieszą się najmniejszą popularnością wśród opisanych wyżej warzyw. A to duży błąd, bo w 100 g karczochów jest tylko 47 kcal. Co więcej, znajdziesz w nich całą masę błonnika. Warto również wspomnieć o ważnej substancji odchudzającej, jaką jest cynaryna.

"Substancja ta to naturalne lekarstwo w przypadku dolegliwości układu pokarmowego, zaparć czy wolnego metabolizmy. Ponadto pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi i poprawia trawienie lipidów." - napisano w artykule WP.

Gdzie szukać inspiracji na posiłki z warzywami?

Można powiedzieć, że połowa pracy za nami. Wiesz już, jakie warzywa warto wprowadzić do swojej diety. Jak sam mogłeś zauważyć, przedstawione argumenty z pewnością skłaniają do zmian. Jednocześnie pojawia się pytanie: jak przygotować warzywa na odchudzanie, aby szybko się nie przejadły?

Po raz kolejny przychodzę z pomocą. Całą masę ciekawych inspiracji na przepyszne dania, znajdziesz w bogatej bazie z przepisami na naszej stronie. Sprawdzone, jasno sprecyzowane i przede wszystkim smaczne receptury już na ciebie czekają.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także