Dodaję do marynaty na grilla. Mięso zawsze wychodzi miękkie i soczyste

Każdy ma swój sposób na marynatę, ale są takie składniki, których lepiej nie pomijać. To dzięki nim mięso nie jest twarde i przesuszone. Potrawy z grilla marynacie zawdzięczają naprawdę dużo. Jak zrobić ją idealnie?

Karkówka w plastrach leżąca na ruszcie nad żaremKarkówka w plastrach leżąca na ruszcie nad żarem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek
Dorota Gepert

Karkówka, schab, filety i udka z kurczaka... lista mięsnych smakołyków z rusztu jest długa. Tak jak każdy gatunek mięsa nadaje się do przygotowania w ten sposób, tak też każdy wymaga, by wcześniej go zamarynować.

Dwa sposoby

Mięso można zamarynować na dwa sposoby. Pierwszy, czyli tzw. sucha marynata, polega na tym, że obtaczamy je ulubionymi przyprawami i odkładamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Drugi sposób to tzw. marynata mokra, która sprawdzi się lepiej, gdy mięso jest suche czy ma mało tłuszczu, na przykład do kurczaka. To też dobry sposób, gdy chcesz grillować większy kawałek mięsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z karmelizowaną cebulę robię co piątek. Szybki i sprawdzony pomysł na obiad

Główne składniki

Najczęściej głównym składnikiem marynaty jest olej. Sprawdzi się rzepakowy uniwersalny, bo jego smak jest neutralny. Ten tłoczony na zimno będzie lepszy do sałatek, podobnie jak oliwa z oliwek. Duży wpływ na smak mięsa będzie też miała musztarda. Gdy chcemy mocniej go podkręcić, warto wybrać ostrzejszą, np. z dodatkiem papryki czy estragonu. Przeciwwagą dla tych składników jest słodki akcent. Najlepiej dodać miód, który także zapewni chrupiącą skórkę. Dobrze zagrają te delikatne, na przykład akacjowy, wielokwiatowy czy lipowy. A jeśli nie miód? Wypróbuj także syrop klonowy.

Coś kwaśnego

Sekretem dobrych marynat jest też kwaśny składnik. Tutaj wybór jest spory, może to być jogurt, sok z cytryny, ocet winny czy jabłkowy, wino, piwo lub sok pomidorowy. Ten kwaśny element powoduje, że włókna mięsa pod wpływem wysokiej temperatury nie twardnieją. Z tego powodu warto lekko zakwasić marynatę. Można też przygotować marynatę na bazie jogurtu czy piwa.

Własna mieszanka

Gdy już masz bazę z oleju, dodałeś musztardę, miód i cos kwaśnego, trzeba marynatę doprawić. Najprostszy, ale raczej nie najlepszy sposób, to użycie gotowej mieszanki przypraw. Zdecydowanie lepiej stworzyć swoją własną kompozycję. Podstawowe przyprawy to wiadomo, sól, pieprz, papryka. A reszta już zależy od nas. Na pewno warto wypróbować czarnuszkę, czosnek niedźwiedzi i nie bać się przypraw orientalnych, takich jak imbir, kurkuma czy kolendra.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej