Ułóż ziemniaki, kurczaka i zalej kremowym sosem. Pyszny obiad jednogarnkowy dla całej rodziny
Pogoda coraz ładniejsza i zamiast długiego gotowania wybierasz spacer? Przygotuj zapiekankę. To szybkie i pyszne dania. Nikt nie będzie wybrzydzał, nawet nastolatki. Możesz też zapomnieć o podwieczorku i przekąskach, bo wszyscy będą najedzeni do kolacji.
27.04.2024 | aktual.: 27.04.2024 14:48
Zapiekanka ma sporo zalet. Nie tylko przygotujesz ją ekspresowo, ale jeszcze praktycznie nie ma sprzątania po obiedzie. Potrzebujesz jednego, większego naczynia, którego można używać w piekarniku. W dodatku to bardzo ekonomiczne danie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Klasyka, ale trochę inaczej
Zapiekanki dają duże pole dla kulinarnej wyobraźni. Można do nich wykorzystać składniki, które lubimy, a także te, które zalegają w lodówce. Wystarczy zalać je pysznym sosem i zapiec. To pomysł na szybki obiad lub ciepłą kolację. Gdy zależy nam, by danie było sycące, warto przygotować zapiekankę na bazie ziemniaków. Te warzywa uchodzą za nieodłączny element polskiej kuchni, ale najczęściej jemy je po ugotowaniu. Zapieczone zyskują na smaku i mogą stać się podstawą dania, a nie tylko dodatkiem.
Drugi ważny składnik tej zapiekanki to kurczak, więc zwolennicy klasycznych obiadów powinni być zadowoleni. Zapieczony jest znacznie lżejszy niż smażony, a aromatu dodają mu pomidory. Dzięki nim także mięso się nie wysusza. Zapiekankę warto doprawić świeżymi ziołami, bazylią czy rozmarynem. Szczypta ziół prowansalskich także podkręci jej smak.
Przepis na zapiekankę z kurczakiem
Składniki:
- 3 większe ziemniaki,
- 1 cebula,
- 2 filety z kurczaka,
- 200 ml śmietanki 30%,
- ser żółty starty do smaku,
- pomidor,
- 2 jajka,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie,
- gałązki świeżego rozmarynu lub bazylii.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i pokrój w cieniutkie plasterki, a cebulę w piórka. Filety z kurczaka umyj i pokrój w paski. Kawałki mięsa przełóż do miseczki, dodaj oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz dopraw je pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi, wymieszaj.
- Przygotuj sos – jajka roztrzep widelcem i połącz ze śmietanką 30%, dopraw solą oraz pieprzem.
- Naczynie do zapiekania posmaruj masłem. Wykładaj składniki warstwami. Najpierw cebulę, następnie ziemniaki, które dopraw solą. Na nich ułóż kawałki kurczaka. Całość polej sosem z jajek i śmietanki, przykryj naczynie i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 60 minut.
- Po tym czasie ostrożnie wysuń naczynie, na zapiekance ułów plastry pomidora, posyp startym serem i ułóż gałązki świeżych ziół. Zapiekaj już bez przykrycia jeszcze około 20 minut.