Najlepsze dania na grilla. Zrób w majówkę, a goście będą je wspominać cały rok
Dzisiaj chcemy ci pokazać pomysł na trzy różne dania na grilla, które z całą pewnością nadadzą temu "eventowi" kreatywnej treści. Goście będą zachwyceni i już nikt nie podważy twojego statusu grillowego króla!
27.04.2024 10:35
Chociaż kiełbasa i karkówka jeszcze nigdy nas nie zawiodły, to w tym sezonie planujemy przygotować takie dania na grilla, jakich jeszcze świat nie widział. No dobrze, może trochę przesadziliśmy, ale nasi goście na pewno będą pod wrażeniem. Czego potrzeba do osiągnięcia tego efektu? Naprawdę bardzo niewiele. Właściwie, to cała sprawa rozchodzi się po prostu o kreatywne podejście do grilla. Oto nasze trzy ulubione przepisy. Powodzenia!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najlepsze dania na grilla: łosoś
- 4 dzwonki lub filety łososia ze skórą,
- 1 cytryna,
- sól, pieprz,
- jogurt naturalny,
- koperek,
- opcjonalnie: kostka sera żółtego,
- oliwa.
Sposób przygotowania:
- Skórę łososia natrzyj solą. Dopraw również mięso. Skropl je sokiem z cytryny i odłóż rybę do lodówki na 90 minut.
- Następnie wysmaruj łososia oliwą i grilluj od strony skóry.
- Z pozostałych składników — jogurtu, koperku i przypraw — przyrządź sos. Zetrzyj do środka trochę sera żółtego i podgrzej w rondelku. Polej gotowego łososia. Smacznego.
Najlepsze dania na grilla: szaszłyki z kiełbasy i pieczarek
Składniki:
- 600 g kiełbasy,
- 16 pieczarek,
- 1 czerwona cebula,
- 15 zielonych oliwek,
- olej,
- sól, pieprz, słodka papryka.
Sposób przygotowania:
- Kiełbasę pokrój w plastry. Cebulę — w cząstki, a pieczarki na pół. Oliwki zostaw całości.
- Wszystkie warzywne składniki umieść w misce, podlej oliwą i przyprawami. Wymieszaj.
- Nadziewaj na szaszłyki i grilluj z każdej strony. Smacznego!
Najlepsze dania na grilla: szparagi we włoskiej mieszance
Składniki:
- Pęczek szparagów,
- 30 g suszonych pomidorów w oliwie,
- 20 g parmezanu,
- 2 jajka,
- cebula dymka,
- 1/2 cytryny,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Dymkę posiekaj. Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Jajka ugotuj na twardo i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Parmezan zetrzyj.
- Szparagi pozbaw twardych końcówek, umyj i osusz. Dopraw solą, pieprzem, skropl sokiem z cytryny.
- Grillowane szparagi połóż na półmisku i przykryj je "kołderką" z pozostałych składników. Smacznego!