Wielki test kiełbas na grilla z supermarketów 2023. Która jest najlepsza i najsmaczniejsza?
Przygotowaliśmy wielki test najpopularniejszych kiełbas na grilla z supermarketów. Znamy najsmaczniejszą z nich. Wybór może zaskoczyć.
29.04.2023 | aktual.: 05.05.2023 09:26
Wraz z początkiem maja rusza wielki sezon grillowania. Jednym z najchętniej wybieranych produktów są różnego rodzaju kiełbasy. W badaniu przeprowadzanym przez ośrodek UCE Research i Grupę Blix aż 82,5 proc. ankietowanych Polaków wskazało, że na grilla wybiera właśnie ten wyrób. Sklepowe półki oferują różne warianty i gramatury. Przejrzeliśmy najpopularniejsze marki, prześwietliliśmy składy i wybraliśmy najsmaczniejszą kiełbasę na grilla.
Jak wybrać dobrą kiełbasę na grilla?
Wśród kiełbas wyróżniamy trzy rodzaje: trwałe (do 36 proc. wody, kabanosy, salami oraz suchą myśliwską), półtrwałe (zawartość wody między 36 proc. a 56 proc., np. polska, jałowcowa oraz krakowska) i nietrwałe (nawet 72 proc. wody, np. kiełbasa śląska i zwyczajna). Im mniej wody w kiełbasie, tym większe ryzyko, że podczas przygotowywania jej na grillu dostaniemy wysuszony, niesmaczny produkt. Przesada w drugą stronę jednak też nie jest wskazana. Nadmierna ilość wody może sugerować niższą jakość wyrobu.
Najważniejszą rzeczą jest oczywiście skład. Dobrej jakości kiełbasa powinna mieć w sobie co najmniej 60 proc. mięsa. Osłonka powinna być jadalna, a cały skład przejrzysty i jak najkrótszy. Obecność azotynu sodu, czyli konserwantu, jest powszechna. Lepiej go unikać, ale jest to mniejsze zło, z którego ciężko czasem zrezygnować. Dobrej jakości kiełbasa nie będzie miała skrobi, białka ani pszenicy, które stanowią sztuczny wypełniacz, obniżający koszty produkcji oraz jakość wyrobu.
Zobacz nasz film:
Wielki test kiełbas na grilla z supermarketów
Przyjrzeliśmy się najpopularniejszym kiełbasom w supermarketach. Oceniliśmy skład, zawartość mięsa, ilość wzmacniaczy i dodatkowych składników, a także ich cenę. Postanowiliśmy również ocenić smak, chociaż oczywiście może być to kwestia subiektywna. Z tymi wskazówkami wybór dobrej kiełbasy nie będzie dużym wyzwaniem, a grillowanie stanie się czystą przyjemnością.
Let's BBQ kiełbasa śląska, Kaufland
Skład: mięso wieprzowe (91%), woda, sól, przyprawy, czosnek suszony, glukoza, stabilizator: trifosforany, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu, osłonka jadalna: jelito wieprzowe
Cena: 18,90 zł/550 g
W kiełbasie znajduje się duża zawartość mięsa, co zdecydowanie można uznać za plus. Zbędny jest dodatek trifosforanów, ale nie są one szkodliwe dla naszego zdrowia. Konsystencja jest dość zbita, a w mięsie nie ma zbyt dużo tłuszczu. Kiełbasa jest dobrze doprawiona i smaczna.
Ocena: 4.5/6
Kiełbasa śląska, Morliny
Skład: mięso wieprzowe (67%), woda, tłuszcz wieprzowy, skrobia ziemniaczana, błonnik pszenny bezglutenowy, sól, stabilizator: E451, białko wieprzowe kolagenowe, substancja zagęszczająca: E407, glukoza, przeciwutleniacze: E301, E315; ekstrakty przypraw, wzmacniacze smaku: E621, E631; przyprawy, aromat, aromat dymu wędzarniczego, maltodekstryna, substancja konserwująca: E250. Produkt w jelicie wieprzowym
Cena: 22,45 zł/750 g
W jednej z najpopularniejszych kiełbas znalazło się dużo konserwantów i stabilizatorów. Pojawiły się liczne wzmacniacze smaku, glukoza i aromaty. Cena jest dość wysoka, jednak nie przemawia za nią wyższa jakość. Kiełbasa jest dość tłusta, miękka i mało mięsna w smaku. Nic w tym dziwnego, skoro to produkt z niską zawartością mięsa, bo tylko 67 proc. Na rynku można znaleźć parówki, które będą miały go więcej.
Ocena: 2/6
Grill House kiełbasa z boczkiem, Sokołów
Skład: mięso wieprzowe 90% (w tym: boczek wieprzowy bez kości i skóry 10%), woda, sól, skrobia ziemniaczana, białko wołowe, stabilizatory: trifosforany, białko zwierzęce (wieprzowe), przyprawy, regulatory kwasowości: cytryniany sodu: przeciwutleniacz: askorbinian sodu, cebula smażona (w tym: cebula, mąka pszenna, olej rzepakowy), aromaty (w tym aromat dymu wędzarniczego), cukier, ekstrakt drożdżowy, substancja konserwująca: azotyn sodu
Cena: 8,99 zł/260 g
Chociaż zawartość mięsa jest naprawdę wysoka, to producent pokusił się o dodatek skrobi i białka. Niepotrzebny jest również cukier oraz ekstrakt drożdżowy. Wszystkie dodatki obniżają jakość, która przy takiej zawartości mięsa mogłaby być naprawdę w porządku. W przekroju widoczne są białe cząstki tłuszczu, które nie dominują całej konsystencji.
Ocena: 3/6
Śląska z szynki premium, Pikok (Lidl)
Skład: mięso wieprzowe z szynki, sól, jelito wieprzowe (osłonka), pieprz biały, gorczyca mielona, czosnek, pieprz czarny, substancja konserwująca: azotyn sodu
Cena: 13,90 zł/450 g
Krótki i jasny skład, w którym znaleźć można przede wszystkim mięso i przyprawy. Producent podaje, że na 100 g gotowego produktu przypada 105 g mięsa, co jest naprawdę niezłym wynikiem. Te kiełbaski to naprawdę dobry wybór na grilla. Są smaczne i niezbyt tłuste.
Ocena: 6/6
Kiełbasa polska surowa, Regionalne Szlaki (Lidl)
Skład: mięso wieprzowe, sól, osłonka (jelito wieprzowe), przyprawy (w tym gorczyca), ekstrakty przypraw, bakterie fermentacji kwasu mlekowego, ekstrakt z drożdży, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy, substancja konserwująca: azotyn sodu
Cena: 13,99 zł/420 g
Ponownie dość prosty skład bez szkodliwych dodatków. Zawarte w kiełbasie bakterie fermentacji kwasu mlekowego nie są niczym złym. Stosuje się je jako kultury starterowe do produkcji kiełbas surowych. Na dodatek są one bardzo dobre dla naszego organizmu i stanowią naturalny mikrobiom jelitowy. Struktura jest dość ziarnista, co wynika ze specyfiki surowego produktu. Świetnie sprawdzi się podczas grillowania. Ma wyrazisty smak i ciekawą konsystencję.
Ocena: 5.5/6
Kiełbaski nacinane sweet-chilli, Czas na Grill
Skład: mięso wieprzowe 82%, woda, skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, warzywa suszone, przyprawy (w tym chilli 0,3%; zawierają gorczyce), błonnik pszenny bezglutenowy, regulatory kwasowości cytryniany sodu, octany sodu, kwas jabłkowy; wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, stabilizatory: difosforany, trifosforany; cukier, aromaty (zawierają seler), hydrolizaty białka roślinnego (kukurydziany, sojowy), dekstroza, ocet winny w proszku, ekstrakty przypraw, olej rzepakowy, przeciwutleniacz: askorbinian sodu; cukier karmelizowany, substancja konserwująca: azotyn sodu
Cena: 10,99 zł/360 g
Kiełbaski "smakowe" to często pułapka. Mają dużo dodatkowych składników i niejednokrotnie niższą jakość. W tym przypadku producent dodał nie tylko ekstra przyprawy, ale również aż trzy regulatory kwasowości, glutaminian sody, skrobię, cukier, błonnik i białka. Niska jakość produktu sprawia, że lepiej zostawić go na półce. Konsystencja przypomina mielonkę z odrobiną przypraw i nie zachęca do jedzenia.
Ocena: 1.5/6
Najlepsza kiełbasa na grilla
Pod względem składu bezkonkurencyjna okazała się kiełbasa marki własnej Lidla Pikok oraz Regionalne Szlaki. Mają prosty i przejrzysty skład, a ich struktura sprawi, że po wrzuceniu na ruszt staną się apetycznie chrupiące. Alternatywą może być nieco słabsza kiełbasa z Kauflandu.
Podczas zakupów lepiej zostawić na półce wyrób "Czas na grill". Naszpikowany jest wzmacniaczami, konserwantami i ulepszaczami, które w rzeczywistości tylko psują smak. Nie popisali się również popularni producenci, tj. Sokołów oraz Morliny.
Podczas zakupów zawsze zwracaj uwagę na skład. To właśnie on zagwarantuje miłe doznania smakowe podczas grillowania.