Rozkosz dla podniebienia. Musisz koniecznie spróbować zapiekanki z bakłażanem

Masz w domu bakłażana i nie wiesz, co z nim zrobić? Pokrój go w kostkę i wrzuć do naczynia żaroodpornego, a po chwili będziesz rozkoszować się pyszną zapiekanką. Zajmie ci to mniej niż 10 minut, a bliscy będą zachwyceni.

bakłażanZapiekanka z bakłażanem to rozkosz dla podniebienia.
Źródło zdjęć: © Getty Images | Eleonoragalli.designer@gmail.com

Twoi bliscy są głodni i nie masz czasu na gotowanie ziemniaków czy smażenie kotletów? To jeden z tych przepisów, który ułatwi ci to zadanie. Wegetarianie będą zadowoleni, bowiem nie ma w nim ani grama mięsa. Zastępuje je bakłażan, który nadaje niepowtarzalnego, umamicznego posmaku.

Zapiekanka z bakłażanem przypomina parmigianę, czyli jedną z najpopularniejszych potraw kuchni włoskiej. Przygotowanie zajmie ci mniej niż 10 minut, a efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania. Przepis sprawdzi się jako obiad czy lekka, warzywna kolacja.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

Zapiekanka z bakłażanem to prawdziwy comfort food

Bakłażan to jedno z warzyw, które wykorzystuje się w kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej, jednak w Polsce nie cieszy się szczególną popularnością. To błąd, bowiem jest to jedn z najbardziej wszechstronnych warzyw. Można przygotować go na dziesiątki różnych sposobów. W zależności od sposobu obróbki termicznej bakłażan może być miękki, kremowy, dymny, a nawet chrupiący.

W twojej lodówce zalega bakłażan i nie wiesz, co z nim zrobić? Jeśli szukasz pomysłu na lekki i sycący obiad, który jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga za dużo pracy, wypróbuj przepis na zapiekankę z bakłażanem. Warzywo łączy się z makaronem, a całość zalewa się sosem pomidorowym. Pomidory podkręcają smak bakłażana, wyciągając z niego to, co najlepsze. Wierzch zapiekanki sypie się mozzarellą, która rozkosznie ciągnie się po upieczeniu. To definicja comfort foodu. Poznaj prosty przepis.

Zapiekanka z bakłażanem — przepis

Składniki:

  • mały bakłażan,
  • 1/2 cukinii,
  • 200 g makaronu (np. muszelki, lasagne),
  • 100 g passaty pomidorowej,
  • łyżeczka oregano,
  • łyżeczka suszonej bazylii,
  • łyżeczka czosnku suszonego,
  • sól,
  • pieprz,
  • kulka mozzarelli,
  • opcjonalnie: ser feta.

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją producenta.
  2. W międzyczasie wyciągnij patelnię i rozgrzej na niej olej. Wrzuć pokrojonego w kostkę bakłażana i cukinię. Smaż tak długo, aż warzywa staną się rumiane. Pod koniec smażenia dodaj wszystkie przyprawy, aby uwolniły swój aromat.
  3. Ugotowany makaron wymieszaj z warzywami i przerzuć wszystkie składniki do naczynia żaroodpornego. Zalej je passatą, a na wierzch połóż porwaną mozzarellę i pokruszoną fetę.
  4. Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. Piecz przez 15-20 minut, aż ser się roztopi. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej