Rozkosz dla podniebienia. Musisz koniecznie spróbować zapiekanki z bakłażanem
Masz w domu bakłażana i nie wiesz, co z nim zrobić? Pokrój go w kostkę i wrzuć do naczynia żaroodpornego, a po chwili będziesz rozkoszować się pyszną zapiekanką. Zajmie ci to mniej niż 10 minut, a bliscy będą zachwyceni.
25.04.2024 | aktual.: 25.04.2024 19:09
Twoi bliscy są głodni i nie masz czasu na gotowanie ziemniaków czy smażenie kotletów? To jeden z tych przepisów, który ułatwi ci to zadanie. Wegetarianie będą zadowoleni, bowiem nie ma w nim ani grama mięsa. Zastępuje je bakłażan, który nadaje niepowtarzalnego, umamicznego posmaku.
Zapiekanka z bakłażanem przypomina parmigianę, czyli jedną z najpopularniejszych potraw kuchni włoskiej. Przygotowanie zajmie ci mniej niż 10 minut, a efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania. Przepis sprawdzi się jako obiad czy lekka, warzywna kolacja.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanka z bakłażanem to prawdziwy comfort food
Bakłażan to jedno z warzyw, które wykorzystuje się w kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej, jednak w Polsce nie cieszy się szczególną popularnością. To błąd, bowiem jest to jedn z najbardziej wszechstronnych warzyw. Można przygotować go na dziesiątki różnych sposobów. W zależności od sposobu obróbki termicznej bakłażan może być miękki, kremowy, dymny, a nawet chrupiący.
W twojej lodówce zalega bakłażan i nie wiesz, co z nim zrobić? Jeśli szukasz pomysłu na lekki i sycący obiad, który jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga za dużo pracy, wypróbuj przepis na zapiekankę z bakłażanem. Warzywo łączy się z makaronem, a całość zalewa się sosem pomidorowym. Pomidory podkręcają smak bakłażana, wyciągając z niego to, co najlepsze. Wierzch zapiekanki sypie się mozzarellą, która rozkosznie ciągnie się po upieczeniu. To definicja comfort foodu. Poznaj prosty przepis.
Zapiekanka z bakłażanem — przepis
Składniki:
- mały bakłażan,
- 1/2 cukinii,
- 200 g makaronu (np. muszelki, lasagne),
- 100 g passaty pomidorowej,
- łyżeczka oregano,
- łyżeczka suszonej bazylii,
- łyżeczka czosnku suszonego,
- sól,
- pieprz,
- kulka mozzarelli,
- opcjonalnie: ser feta.
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją producenta.
- W międzyczasie wyciągnij patelnię i rozgrzej na niej olej. Wrzuć pokrojonego w kostkę bakłażana i cukinię. Smaż tak długo, aż warzywa staną się rumiane. Pod koniec smażenia dodaj wszystkie przyprawy, aby uwolniły swój aromat.
- Ugotowany makaron wymieszaj z warzywami i przerzuć wszystkie składniki do naczynia żaroodpornego. Zalej je passatą, a na wierzch połóż porwaną mozzarellę i pokruszoną fetę.
- Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. Piecz przez 15-20 minut, aż ser się roztopi. Smacznego!