Układam w brytfance, polewam sosem i zapiekam. Nie ma lepszego obiadu na piątek

Warzywny obiad w piątki to nasz sposób, aby wprowadzić do diety coś więcej niż mięso na główne danie. Świetnie sprawdza się wtedy pyszna zapiekanka warzywna z wyjątkowym sosem. Nawet niejadki nie krzywią się nad talerzem - okazuje się, że warzywa mogą być naprawdę smaczne.

Zapiekanka warzywna - PysznościZapiekanka warzywna - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jeśli szukasz inspiracji na pyszny obiad bez mięsa, to trafiłeś po prostu idealnie. Kiedy serwuję tę warzywną zapiekankę, nawet zagorzali mięsożercy nie domagają się kotletów. Sekret tkwi w pysznym sosie z dodatkiem sera, który świetnie komponuje się z warzywami. Moja rodzina uwielbia tę zapiekankę i prosi mnie o nią niemal co tydzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na cieście drożdżowym układam foremkę na lód. Efekt powala na kolana

Zapiekanka warzywna

Do zapiekania w sosie doskonale nadają się warzywa o dość zwięzłej strukturze, takie jak brokuł, kalafior, marchewka czy ziemniaki. Warto dorzucić również paprykę czy przemycić pod pysznym sosem owianą złą sławą brukselkę. Ten przepis daje naprawdę spore pole do warzywnych popisów.

Zapiekanka warzywna - Pyszności
Zapiekanka warzywna - Pyszności © Pixabay

Sekretem mojej zapiekanki jest mało znany sos Mornay. Brzmi dość nietypowo, ale jest to po prostu tradycyjny beszamel wzbogacony żółtym serem, który nadaje mu kremowej konsystencji i wyrazistego smaku. Warto sięgnąć po wyrazisty ser, jak cheddar czy Gruyere, który podkręci całe danie.

Składniki:

  • 1 brokuł,
  • 1/2 małego kalafiora,
  • 3 marchewki,
  • 1 łyżka oleju.

Sos

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • pół litra mleka,
  • gałka muszkatołowa,
  • 2 żółtka,
  • 100 g sera np. Gruyer, Cheddar,
  • sól, biały pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa podziel na mniejsze różyczki, marchewkę obierz i pokrój w plastry. Możesz tutaj sięgnąć również po inne, wymienione wcześniej warzywa i eksperymentować ze swoimi ulubionymi jarzynami.
  2. Wrzuć warzywa na osolony wrzątek i gotuj przez 5 minut.
  3. Po tym czasie odcedź je i odsącz z wody.
  4. Do rondelka dodaj masło i rozpuść. Dorzuć mąkę i dokładnie wymieszaj.
  5. Do zasmażki wlej mleko, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej, sol oraz pieprzu i dokładnie mieszaj.
  6. Gotuj całość na niedużym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć.
  7. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem i przełóż do niego warzywa.
  8. Sos wymieszaj z żółtkami i startym serem, a następnie polej nim zawartość żaroodpornego naczynia.
  9. Piecz przez 15-20 minut w 180 st. Celsjusza.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska