Układam w brytfance, polewam sosem i zapiekam. Nie ma lepszego obiadu na piątek

Warzywny obiad w piątki to nasz sposób, aby wprowadzić do diety coś więcej niż mięso na główne danie. Świetnie sprawdza się wtedy pyszna zapiekanka warzywna z wyjątkowym sosem. Nawet niejadki nie krzywią się nad talerzem - okazuje się, że warzywa mogą być naprawdę smaczne.

Zapiekanka warzywna - PysznościZapiekanka warzywna - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jeśli szukasz inspiracji na pyszny obiad bez mięsa, to trafiłeś po prostu idealnie. Kiedy serwuję tę warzywną zapiekankę, nawet zagorzali mięsożercy nie domagają się kotletów. Sekret tkwi w pysznym sosie z dodatkiem sera, który świetnie komponuje się z warzywami. Moja rodzina uwielbia tę zapiekankę i prosi mnie o nią niemal co tydzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na cieście drożdżowym układam foremkę na lód. Efekt powala na kolana

Zapiekanka warzywna

Do zapiekania w sosie doskonale nadają się warzywa o dość zwięzłej strukturze, takie jak brokuł, kalafior, marchewka czy ziemniaki. Warto dorzucić również paprykę czy przemycić pod pysznym sosem owianą złą sławą brukselkę. Ten przepis daje naprawdę spore pole do warzywnych popisów.

Zapiekanka warzywna - Pyszności
Zapiekanka warzywna - Pyszności © Pixabay

Sekretem mojej zapiekanki jest mało znany sos Mornay. Brzmi dość nietypowo, ale jest to po prostu tradycyjny beszamel wzbogacony żółtym serem, który nadaje mu kremowej konsystencji i wyrazistego smaku. Warto sięgnąć po wyrazisty ser, jak cheddar czy Gruyere, który podkręci całe danie.

Składniki:

  • 1 brokuł,
  • 1/2 małego kalafiora,
  • 3 marchewki,
  • 1 łyżka oleju.

Sos

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • pół litra mleka,
  • gałka muszkatołowa,
  • 2 żółtka,
  • 100 g sera np. Gruyer, Cheddar,
  • sól, biały pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa podziel na mniejsze różyczki, marchewkę obierz i pokrój w plastry. Możesz tutaj sięgnąć również po inne, wymienione wcześniej warzywa i eksperymentować ze swoimi ulubionymi jarzynami.
  2. Wrzuć warzywa na osolony wrzątek i gotuj przez 5 minut.
  3. Po tym czasie odcedź je i odsącz z wody.
  4. Do rondelka dodaj masło i rozpuść. Dorzuć mąkę i dokładnie wymieszaj.
  5. Do zasmażki wlej mleko, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej, sol oraz pieprzu i dokładnie mieszaj.
  6. Gotuj całość na niedużym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć.
  7. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem i przełóż do niego warzywa.
  8. Sos wymieszaj z żółtkami i startym serem, a następnie polej nim zawartość żaroodpornego naczynia.
  9. Piecz przez 15-20 minut w 180 st. Celsjusza.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości