Złociste ziemniaki w wydaniu gratin. Idealne na chłodne wieczory
Ziemniakom nigdy nie mówię dość, tym bardziej jeśli mogę podać je w ciekawej formie. Nie inaczej będzie też dzisiaj, dlatego znajdź kilka wolnych minut i zapoznaj się całą recepturą. Na pewno nie pożałujesz!
28.11.2023 | aktual.: 28.11.2023 09:53
Za oknem zrobiło się zimno i ponuro, ale nie martw się, mam pomysł jak przetrwać ten trudny czas. Humor na pewno poprawi ci smaczna kolacja na ciepło. I w tej roli świetnie sprawdzą się pieczone ziemniaki w formie gratin.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pomysł na to ciekawe danie wywodzi się z kuchni francuskiej. Zgodnie z tradycyjnym przepisem ziemniaki kroi się w cienkie plasterki, po czym łączy się je z kremowym sosem na bazie mleka i śmietanki. Oczywiście nie może zabraknąć tu również sera, który dodaje całości niesamowitych walorów smakowych. Ziemniaki w takim wydaniu można serwować solo lub z dodatkami jak: mięso, ryby, czy warzywa.
Pieczone ziemniaki w takim wydaniu skradną serce największego niejadka. Po prostu nie ma innej opcji!
Składniki:
- 800 g ziemniaków,
- 300 ml mleka,
- 200 ml śmietanki 30%,
- ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1 łyżka soli,
- 2 gałązki rozmarynu,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 150 g sera gruyere.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ziemniaków. W tym celu najpierw obieram i płuczę warzywa, po czym przy pomocy mandoliny kroję je w cienkie plasterki.
Ziemniaki odkładam na bok, po czym przechodzę do pracy nad kolejnym etapem przepisu.
Krok 2. Na palniku układam garnek. Następnie wrzucam do niego obrane ząbki czosnku, świeże gałązki rozmarynu, mleko, śmietankę 30%, gałkę muszkatołową oraz sól. Składniki łączę dokładnie przy pomocy kuchennej rózgi.
Krok 3. Kiedy mieszanka jest już gorącą, do garnka wrzucam ziemniaczane talarki. Po dokładnym wymieszaniu składników całość gotuję ok. 10 minut.
Krok 4. W formie rozprowadzam pierwszą warstwę ziemniaków. Przenoszę je z garnka przy pomocy kuchennych szczypiec. Bezpośrednio na ziemniakach rozsypuję grubą warstwę sera gruyere. Wcześniej ścieram go na tarce.
Krok 5. Następnie tworzę kolejną warstwę z ziemniaków. Do formy przelewam też część kremowego sosu z garnka. Nie zapominam jednocześnie o kolejnej warstwie serowej.
Krok 6. Tak przygotowane danie wkładamy na 20 minut do rozgrzanego piekarnika. Urządzenie w tym czasie pracuje w temp. 180 stopni Celsjusza. Gotowe danie serwuję tuż po wyjęciu z piekarnika, bo na ciepło smakuje najlepiej. Smacznego!
Zobacz także