WideoZłociste ziemniaki w wydaniu gratin. Idealne na chłodne wieczory

Złociste ziemniaki w wydaniu gratin. Idealne na chłodne wieczory

Ziemniaki w pieczonej wersji to prawdziwy sztos!
Ziemniaki w pieczonej wersji to prawdziwy sztos!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

28.11.2023 06:53, aktual.: 28.11.2023 09:53

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ziemniakom nigdy nie mówię dość, tym bardziej jeśli mogę podać je w ciekawej formie. Nie inaczej będzie też dzisiaj, dlatego znajdź kilka wolnych minut i zapoznaj się całą recepturą. Na pewno nie pożałujesz!

Za oknem zrobiło się zimno i ponuro, ale nie martw się, mam pomysł jak przetrwać ten trudny czas. Humor na pewno poprawi ci smaczna kolacja na ciepło. I w tej roli świetnie sprawdzą się pieczone ziemniaki w formie gratin

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pomysł na to ciekawe danie wywodzi się z kuchni francuskiej. Zgodnie z tradycyjnym przepisem ziemniaki kroi się w cienkie plasterki, po czym łączy się je z kremowym sosem na bazie mleka i śmietanki. Oczywiście nie może zabraknąć tu również sera, który dodaje całości niesamowitych walorów smakowych. Ziemniaki w takim wydaniu można serwować solo lub z dodatkami jak: mięso, ryby, czy warzywa. 

Pieczone ziemniaki w takim wydaniu skradną serce największego niejadka. Po prostu nie ma innej opcji!

Składniki:

  • 800 g ziemniaków,
  • 300 ml mleka,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżka soli,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 150 g sera gruyere.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ziemniaków. W tym celu najpierw obieram i płuczę warzywa, po czym przy pomocy mandoliny kroję je w cienkie plasterki. 

Najpierw dzielę ziemniaki na cienkie talarki
Najpierw dzielę ziemniaki na cienkie talarki© Licencjodawca | Pyszności

Ziemniaki odkładam na bok, po czym przechodzę do pracy nad kolejnym etapem przepisu. 

Krok 2. Na palniku układam garnek. Następnie wrzucam do niego obrane ząbki czosnku, świeże gałązki rozmarynu, mleko, śmietankę 30%, gałkę muszkatołową oraz sól. Składniki łączę dokładnie przy pomocy kuchennej rózgi. 

Czas na sos!
Czas na sos!© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Kiedy mieszanka jest już gorącą, do garnka wrzucam ziemniaczane talarki. Po dokładnym wymieszaniu składników całość gotuję ok. 10 minut.

Ziemniaki wrzucam do garnka z kremową mieszanką
Ziemniaki wrzucam do garnka z kremową mieszanką© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. W formie rozprowadzam pierwszą warstwę ziemniaków. Przenoszę je z garnka przy pomocy kuchennych szczypiec. Bezpośrednio na ziemniakach rozsypuję grubą warstwę sera gruyere. Wcześniej ścieram go na tarce. 

Sera nigdy za wiele!
Sera nigdy za wiele!© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Następnie tworzę kolejną warstwę z ziemniaków. Do formy przelewam też część kremowego sosu z garnka. Nie zapominam jednocześnie o kolejnej warstwie serowej. 

Jeszcze trochę sera i forma trafi do piekarnika
Jeszcze trochę sera i forma trafi do piekarnika© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Tak przygotowane danie wkładamy na 20 minut do rozgrzanego piekarnika. Urządzenie w tym czasie pracuje w temp. 180 stopni Celsjusza. Gotowe danie serwuję tuż po wyjęciu z piekarnika, bo na ciepło smakuje najlepiej. Smacznego!

Od samego patrzenia można zgłodnieć
Od samego patrzenia można zgłodnieć© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl