Przepis znalazłam w starej książce mamy. Gotuję co tydzień i nie mam dość

Zupa wędrowca to przepis na pyszny i pożywny obiad, który kosztuje grosze. Znana była przed laty, jednak ostatnio przepis pokryła warstwa kurzu. Gdy ugotowałam ją po raz pierwszy, od razu wiedziałam, że na stałe wejdzie do mojego obiadowego repertuaru.

Zupa wędrowców  - PysznościZupa wędrowców - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Zoryanchik
Ewa Malinowska

Chociaż dla wielu osób brzmi jak nowinka, to przepis na zupę pochodzi z czasów PRL. Opublikowano go w książce "365 zup" wydawnictwa Wata, w 1977 roku. W oryginalne była to zupa wegetariańska, bez dodatku mięsa. Sytość i gęstość zapewniał dodatek kaszy lub drobno posiekanego makaronu. Dzięki temu najeść się nią mogły nawet najgłośniej burczące brzuchy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szukasz pomysłu na jesienny deser? Gruszki na cieście francuskim to jest to!

Zupa wędrowców

Zupa wędrowców pozostawia pewne pole do kulinarnej interpretacji. Chociaż w oryginalnej recepturze nie ma w niej mięsa, to jeśli wolisz zupy z jego dodatkiem, możesz śmiało dorzucić do niej na przykład drobno pokrojone mięso z wcześniej ugotowanego rosołu. Nazwa prawdopodobnie pochodzi od jej charakterystyki — jest gęsta i sycąca, co czyni ją idealnym daniem na długie wędrówki lub w sytuacji, gdy temperatura gwałtownie spada i zaczyna padać śnieg. Gotuję ją zawsze jesienią i zimą, gdy po powrocie ze spaceru mam ochotę porządnie rozgrzać się talerzem zupy.

Zupa wędrowców  - Pyszności
Zupa wędrowców - Pyszności © Canva | Zoryanchik

Składniki:

  • 3 l wody lub rosołu,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 bulwa selera,
  • 2 marchwie,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 200 g makaronu np.: orzo,
  • 20 g kaszy manny,
  • 10 g masła,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 pęczek natki pietruszki lub zieleniny.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku o grubym dnie zagotowałam 3 l wody. W międzyczasie umyłam i obrałam warzywa.
  2. Ziemniaki, selera, marchew i pietruszkę pokroiłam w kostkę.
  3. Następnie wrzuciłam pokrojone warzywa do gotującej się wody i dodałam ziele angielskie oraz liść laurowy.
  4. Po upływie 10 minut gotowania, do zupy dodałam drobny makaron. W czasach PRL-u często korzystano z rozkruszonych rurek lub kokardek, ja używam makaronu orzo. Po chwili do zupy dodałam kaszę manną.
  5. W tym momencie wyjęłam liść laurowy, aby zupa nie zgorzkniała.
  6. Zupę wędrowców gotowałam przez 20 minut, następnie posoliłam i dodałam do niej masła.
  7. Natkę pietruszki umyłam i drobno posiekałam. Przed podaniem zupę wędrowców obficie posypałam zieleniną.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć