Ekspresowe paszteciki z mięsnym farszem. Niebo w gębie

Te paszteciki z ciasta francuskiego staną się hitem w każdym domu, w którym pojawią się podczas świąt. Ich przygotowanie to bułka z masłem, a ty już nigdy nawet nie wyobrazisz sobie podawania wigilijnego barszczu czerwonego bez nich. Zobacz przepis i sam się przekonaj!

Paszteciki z ciasta francuskiego? Pycha!Paszteciki z ciasta francuskiego? Pycha!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | artoffoto.eu

Pieczarki, cebula, rozpływające się w ustach mięso i ciasto francuskie. Cóż to za dream team! Podczas zbliżających się świąt Bożego Narodzenia koniecznie musisz dać mu szansę. W formie smakowitych pasztecików sprawdzi się jak ulał jako dodatek do barszczu czerwonego i uwierz nam na słowo — istnieje duże prawdopodobieństwo, że przyćmi on nawet tę aromatyczną, tradycyjną zupę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

A'la ryba po grecku. Hit wśród wegańskich dań wigilijnych

Co jeszcze cenimy w przygotowaniu takich pasztecików to fakt, że cały proces jest więcej niż ekspresowy. Żadnego zagniatania ciasta i tego typu rzeczy. Po prostu bierzemy ciasto francuskie (ależ się rodzina zdziwi!), mięsko z rosołu i przerabiamy to w kilka chwil na kulinarne cudo. Chcielibyśmy zobaczyć twoją minę, gdy już spróbujesz tych pasztecików. Jeszcze nikt się na nich nie zawiódł!

Ekspresowe świąteczne paszteciki

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 250 g mięsa z rosołu lub pasztetu,
  • 1 cebula,
  • 8 pieczarek,
  • 100 ml wody,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka oleju,
  • sól, pieprz,
  • majeranek.
Paszteciki to pyszny dodatek do barszczu. A gdy zrobić je z ciasta francuskiego?
Paszteciki to pyszny dodatek do barszczu. A gdy zrobić je z ciasta francuskiego? © Canva

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z rosołu zmiel. Pieczarki oczyść (pamiętaj, że obieranie ich to strata czasu) i posiekaj. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kosteczkę. Następnie oba składniki podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Cebula powinna się apetycznie zeszklić, a pieczarki zredukować.
  2. W tym momencie możesz już dodać do tych składników zmielone mięso. Wlej też około 100 ml wody. Dopraw pieprzem, solą i majerankiem. Całość podsmażaj przez kilka chwil, zdejmij z ognia.
  3. Ciasto francuskie podziel na trzy podłużne paski. Jajko rozmąć.
  4. Wzdłuż dłuższych boków kawałków ciasta ułóż przygotowany farsz. Brzegi posmaruj jajkiem i zawiń całość w rolady. Delikatnie spłaszcz je dłonią i pokrój w romby.
  5. Tak przygotowane paszteciki ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem. Posmaruj je jeszcze jajkiem i oprósz majerankiem. Piecz 12 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?