Ekspresowe paszteciki z mięsnym farszem. Niebo w gębie

Te paszteciki z ciasta francuskiego staną się hitem w każdym domu, w którym pojawią się podczas świąt. Ich przygotowanie to bułka z masłem, a ty już nigdy nawet nie wyobrazisz sobie podawania wigilijnego barszczu czerwonego bez nich. Zobacz przepis i sam się przekonaj!

Paszteciki z ciasta francuskiego? Pycha!Paszteciki z ciasta francuskiego? Pycha!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | artoffoto.eu

Pieczarki, cebula, rozpływające się w ustach mięso i ciasto francuskie. Cóż to za dream team! Podczas zbliżających się świąt Bożego Narodzenia koniecznie musisz dać mu szansę. W formie smakowitych pasztecików sprawdzi się jak ulał jako dodatek do barszczu czerwonego i uwierz nam na słowo — istnieje duże prawdopodobieństwo, że przyćmi on nawet tę aromatyczną, tradycyjną zupę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

A'la ryba po grecku. Hit wśród wegańskich dań wigilijnych

Co jeszcze cenimy w przygotowaniu takich pasztecików to fakt, że cały proces jest więcej niż ekspresowy. Żadnego zagniatania ciasta i tego typu rzeczy. Po prostu bierzemy ciasto francuskie (ależ się rodzina zdziwi!), mięsko z rosołu i przerabiamy to w kilka chwil na kulinarne cudo. Chcielibyśmy zobaczyć twoją minę, gdy już spróbujesz tych pasztecików. Jeszcze nikt się na nich nie zawiódł!

Ekspresowe świąteczne paszteciki

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 250 g mięsa z rosołu lub pasztetu,
  • 1 cebula,
  • 8 pieczarek,
  • 100 ml wody,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka oleju,
  • sól, pieprz,
  • majeranek.
Paszteciki to pyszny dodatek do barszczu. A gdy zrobić je z ciasta francuskiego?
Paszteciki to pyszny dodatek do barszczu. A gdy zrobić je z ciasta francuskiego? © Canva

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z rosołu zmiel. Pieczarki oczyść (pamiętaj, że obieranie ich to strata czasu) i posiekaj. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kosteczkę. Następnie oba składniki podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Cebula powinna się apetycznie zeszklić, a pieczarki zredukować.
  2. W tym momencie możesz już dodać do tych składników zmielone mięso. Wlej też około 100 ml wody. Dopraw pieprzem, solą i majerankiem. Całość podsmażaj przez kilka chwil, zdejmij z ognia.
  3. Ciasto francuskie podziel na trzy podłużne paski. Jajko rozmąć.
  4. Wzdłuż dłuższych boków kawałków ciasta ułóż przygotowany farsz. Brzegi posmaruj jajkiem i zawiń całość w rolady. Delikatnie spłaszcz je dłonią i pokrój w romby.
  5. Tak przygotowane paszteciki ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem. Posmaruj je jeszcze jajkiem i oprósz majerankiem. Piecz 12 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟