Ekspresowe paszteciki z mięsnym farszem. Niebo w gębie
Te paszteciki z ciasta francuskiego staną się hitem w każdym domu, w którym pojawią się podczas świąt. Ich przygotowanie to bułka z masłem, a ty już nigdy nawet nie wyobrazisz sobie podawania wigilijnego barszczu czerwonego bez nich. Zobacz przepis i sam się przekonaj!
24.11.2023 | aktual.: 24.11.2023 13:35
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pieczarki, cebula, rozpływające się w ustach mięso i ciasto francuskie. Cóż to za dream team! Podczas zbliżających się świąt Bożego Narodzenia koniecznie musisz dać mu szansę. W formie smakowitych pasztecików sprawdzi się jak ulał jako dodatek do barszczu czerwonego i uwierz nam na słowo — istnieje duże prawdopodobieństwo, że przyćmi on nawet tę aromatyczną, tradycyjną zupę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co jeszcze cenimy w przygotowaniu takich pasztecików to fakt, że cały proces jest więcej niż ekspresowy. Żadnego zagniatania ciasta i tego typu rzeczy. Po prostu bierzemy ciasto francuskie (ależ się rodzina zdziwi!), mięsko z rosołu i przerabiamy to w kilka chwil na kulinarne cudo. Chcielibyśmy zobaczyć twoją minę, gdy już spróbujesz tych pasztecików. Jeszcze nikt się na nich nie zawiódł!
Ekspresowe świąteczne paszteciki
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 250 g mięsa z rosołu lub pasztetu,
- 1 cebula,
- 8 pieczarek,
- 100 ml wody,
- 1 jajko,
- 1 łyżka oleju,
- sól, pieprz,
- majeranek.
Sposób przygotowania:
- Mięso z rosołu zmiel. Pieczarki oczyść (pamiętaj, że obieranie ich to strata czasu) i posiekaj. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kosteczkę. Następnie oba składniki podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Cebula powinna się apetycznie zeszklić, a pieczarki zredukować.
- W tym momencie możesz już dodać do tych składników zmielone mięso. Wlej też około 100 ml wody. Dopraw pieprzem, solą i majerankiem. Całość podsmażaj przez kilka chwil, zdejmij z ognia.
- Ciasto francuskie podziel na trzy podłużne paski. Jajko rozmąć.
- Wzdłuż dłuższych boków kawałków ciasta ułóż przygotowany farsz. Brzegi posmaruj jajkiem i zawiń całość w rolady. Delikatnie spłaszcz je dłonią i pokrój w romby.
- Tak przygotowane paszteciki ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem. Posmaruj je jeszcze jajkiem i oprósz majerankiem. Piecz 12 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Smacznego!