Najlepsza zupa z niedzielnego rosołu. Z powodzeniem może konkurować z żurkiem

Serwatczanka to łatwiejszy w przygotowaniu, ale nie gorszy w smaku, odpowiednik żurku. Jest doskonałym rozwiązaniem na wykorzystanie "wczorajszego" rosołu. Wystarczy połączyć go z serwatką, doprawić całość i podać z podsmażoną kiełbasą i jajkiem.

Serwatczanka Serwatczanka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Serwatczanka pochodzi z Podkarpacia, a jej bazą jest - jak nazwa wskazuje - serwatka, czyli płyn, który pozostaje po wyrobie sera. Serwatka jest bogata w białko i witaminy, a także ma kwaśny smak, który nadaje zupie charakterystycznej wyrazistości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka na bazie ziemniaków i pieczarek to sprawdzony pomysł na rodzinny obiad

Serwatczanka - podkarpacki awaryjny żurek

Serwatczanka jest podobna do żurku, ale nie wymaga nastawiania zakwasu, co znacznie skraca czas jej przygotowania. Zupę tę nazywa się też awaryjnym żurkiem - można zrobić ją na ostatnią chwilę, gdyż wystarczy zagotować serwatkę z wywarem (np. "wczorajszym" rosołem) i dodać do niej jajka, kiełbasę, boczek, chrzan, czosnek i majeranek. Serwatczankę najlepiej jest podać w chlebowych miseczkach, jednak równie dobrze smakuje z ziemniakami.

Historia serwatczanki prawdopodobnie sięga czasów, gdy na Podkarpaciu hodowano owce i kozy, z których mleka wyrabiano sery. Serwatka była produktem ubocznym, który nie nadawał się do spożycia na surowo, ale można było z niego przyrządzić zupę. Serwatczanka stała się więc sposobem na niemarnowanie żywności. Zupa ta była również pożywna i sycąca, co było ważne dla ludzi pracujących ciężko na roli.

Zupa serwatczanka to awaryjny żurek
Zupa serwatczanka to awaryjny żurek © Pexels | Annushka Ahuja

Serwatczanka - przepis na zupę na serwatce

Składniki:

  • 1,5 l serwatki,
  • 500 ml rosołu lub wywaru na wędzonce,
  • 5 ugotowanych na twardo jajek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 2 łyżki masła,
  • 6 łyżek tartego chrzanu,
  • 300 g boczku wędzonego,
  • 300 g wędzonej kiełbasy,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Jajka obierz, a żółtka oddziel od białek. Białka pokrój drobno, a żółtka utrzyj z odrobiną rosołu.
  2. Resztę rosołu (lub wywaru) przelej do dużego garnka, dodaj serwatkę, zagotuj całość.
  3. Kiełbasę pokrój w plastry, a boczek w kostkę i podsmaż mięsa na patelni.
  4. Do wrzącej zupy dodaj utarte żółtka, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek, masło oraz chrzan. Dokładnie wszystko zamieszaj.
  5. Na koniec dodaj kiełbasę, boczek i pokrojone białka.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie