Najlepsza zupa z niedzielnego rosołu. Z powodzeniem może konkurować z żurkiem

Serwatczanka to łatwiejszy w przygotowaniu, ale nie gorszy w smaku, odpowiednik żurku. Jest doskonałym rozwiązaniem na wykorzystanie "wczorajszego" rosołu. Wystarczy połączyć go z serwatką, doprawić całość i podać z podsmażoną kiełbasą i jajkiem.

Serwatczanka Serwatczanka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Serwatczanka pochodzi z Podkarpacia, a jej bazą jest - jak nazwa wskazuje - serwatka, czyli płyn, który pozostaje po wyrobie sera. Serwatka jest bogata w białko i witaminy, a także ma kwaśny smak, który nadaje zupie charakterystycznej wyrazistości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka na bazie ziemniaków i pieczarek to sprawdzony pomysł na rodzinny obiad

Serwatczanka - podkarpacki awaryjny żurek

Serwatczanka jest podobna do żurku, ale nie wymaga nastawiania zakwasu, co znacznie skraca czas jej przygotowania. Zupę tę nazywa się też awaryjnym żurkiem - można zrobić ją na ostatnią chwilę, gdyż wystarczy zagotować serwatkę z wywarem (np. "wczorajszym" rosołem) i dodać do niej jajka, kiełbasę, boczek, chrzan, czosnek i majeranek. Serwatczankę najlepiej jest podać w chlebowych miseczkach, jednak równie dobrze smakuje z ziemniakami.

Historia serwatczanki prawdopodobnie sięga czasów, gdy na Podkarpaciu hodowano owce i kozy, z których mleka wyrabiano sery. Serwatka była produktem ubocznym, który nie nadawał się do spożycia na surowo, ale można było z niego przyrządzić zupę. Serwatczanka stała się więc sposobem na niemarnowanie żywności. Zupa ta była również pożywna i sycąca, co było ważne dla ludzi pracujących ciężko na roli.

Zupa serwatczanka to awaryjny żurek
Zupa serwatczanka to awaryjny żurek © Pexels | Annushka Ahuja

Serwatczanka - przepis na zupę na serwatce

Składniki:

  • 1,5 l serwatki,
  • 500 ml rosołu lub wywaru na wędzonce,
  • 5 ugotowanych na twardo jajek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 2 łyżki masła,
  • 6 łyżek tartego chrzanu,
  • 300 g boczku wędzonego,
  • 300 g wędzonej kiełbasy,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Jajka obierz, a żółtka oddziel od białek. Białka pokrój drobno, a żółtka utrzyj z odrobiną rosołu.
  2. Resztę rosołu (lub wywaru) przelej do dużego garnka, dodaj serwatkę, zagotuj całość.
  3. Kiełbasę pokrój w plastry, a boczek w kostkę i podsmaż mięsa na patelni.
  4. Do wrzącej zupy dodaj utarte żółtka, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek, masło oraz chrzan. Dokładnie wszystko zamieszaj.
  5. Na koniec dodaj kiełbasę, boczek i pokrojone białka.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇