Najlepsza zupa z niedzielnego rosołu. Z powodzeniem może konkurować z żurkiem

Serwatczanka to łatwiejszy w przygotowaniu, ale nie gorszy w smaku, odpowiednik żurku. Jest doskonałym rozwiązaniem na wykorzystanie "wczorajszego" rosołu. Wystarczy połączyć go z serwatką, doprawić całość i podać z podsmażoną kiełbasą i jajkiem.

Serwatczanka Serwatczanka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Serwatczanka pochodzi z Podkarpacia, a jej bazą jest - jak nazwa wskazuje - serwatka, czyli płyn, który pozostaje po wyrobie sera. Serwatka jest bogata w białko i witaminy, a także ma kwaśny smak, który nadaje zupie charakterystycznej wyrazistości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka na bazie ziemniaków i pieczarek to sprawdzony pomysł na rodzinny obiad

Serwatczanka - podkarpacki awaryjny żurek

Serwatczanka jest podobna do żurku, ale nie wymaga nastawiania zakwasu, co znacznie skraca czas jej przygotowania. Zupę tę nazywa się też awaryjnym żurkiem - można zrobić ją na ostatnią chwilę, gdyż wystarczy zagotować serwatkę z wywarem (np. "wczorajszym" rosołem) i dodać do niej jajka, kiełbasę, boczek, chrzan, czosnek i majeranek. Serwatczankę najlepiej jest podać w chlebowych miseczkach, jednak równie dobrze smakuje z ziemniakami.

Historia serwatczanki prawdopodobnie sięga czasów, gdy na Podkarpaciu hodowano owce i kozy, z których mleka wyrabiano sery. Serwatka była produktem ubocznym, który nie nadawał się do spożycia na surowo, ale można było z niego przyrządzić zupę. Serwatczanka stała się więc sposobem na niemarnowanie żywności. Zupa ta była również pożywna i sycąca, co było ważne dla ludzi pracujących ciężko na roli.

Zupa serwatczanka to awaryjny żurek
Zupa serwatczanka to awaryjny żurek © Pexels | Annushka Ahuja

Serwatczanka - przepis na zupę na serwatce

Składniki:

  • 1,5 l serwatki,
  • 500 ml rosołu lub wywaru na wędzonce,
  • 5 ugotowanych na twardo jajek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 2 łyżki masła,
  • 6 łyżek tartego chrzanu,
  • 300 g boczku wędzonego,
  • 300 g wędzonej kiełbasy,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Jajka obierz, a żółtka oddziel od białek. Białka pokrój drobno, a żółtka utrzyj z odrobiną rosołu.
  2. Resztę rosołu (lub wywaru) przelej do dużego garnka, dodaj serwatkę, zagotuj całość.
  3. Kiełbasę pokrój w plastry, a boczek w kostkę i podsmaż mięsa na patelni.
  4. Do wrzącej zupy dodaj utarte żółtka, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek, masło oraz chrzan. Dokładnie wszystko zamieszaj.
  5. Na koniec dodaj kiełbasę, boczek i pokrojone białka.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć