Jak zrobić żurek, aby wyszedł dobry jak u mamy
Jak zrobić żurek, aby każdy domownik był zadowolony? I co najważniejsze, żeby smakował jak u mamy! Dzisiaj postaram się rozwiązać ten problem raz na zawsze ?
04.07.2019 | aktual.: 04.04.2020 20:40
Każdy Polak uwielbia żurek. Ta tradycyjna zupa jest nie tylko sycąca, ale przede wszystkim smakuje obłędnie i kojarzy nam się z kuchnią naszych mam i babć.
I jeśli zawsze myślałaś, że nigdy nie uda Ci się odtworzyć żurku mamy, mam dobre wiadomości. Wbrew pozorom łatwo go przygotować. Wystarczy zainwestować w odpowiednie składniki i pamiętać o przyprawach.
Żurek – tradycyjna polska zupa
Choć smak żurku może różnić się trochę w zależności od regionu, główne składniki pozostają zawsze takie same. Najczęściej zupa ta pojawia się na stole ze względu na Wielkanoc. Bardzo popularny jest żurek podawany z kiełbasą lub z jajkiem.
Nazwa zupy pochodzi od niemieckiego słowa „sauer”, które oznacza coś „kwaśnego”, „ukiszonego” lub „zakwaszonego”. Historia żurku rozpoczęła się w chłopskich chatach. Było to bowiem danie znane przede wszystkim wśród uboższych warstw społeczeństwa. Co ciekawe, żurek jedzono kiedyś na śniadanie. Zupa ta miała dać siłę do całodziennej pracy w polu.
Wielkanocny "must have"
Dlaczego żurek można kojarzyć z Wielkanocą? Bardzo często zupa była gotowana bez dodatku mięsa, można więc było jeść ją bez ograniczeń w czasie Wielkiego Postu. Z tego samego powodu żurek pojawiał się na wigilijnym stole. Do dzisiaj w niektórych regionach ta tradycja została zachowana. Wielkanocny lub wigilijny żurek najczęściej podawany jest z dodatkiem grzybów.
Żurek, a barszcz biały
Trzeba pamiętać o tym, że żurek i barszcz biały to dwie odrębne zupy. Pierwsza z nich gotowana jest na bazie zakwasu z mąki żytniej. Druga z kolei jest przyrządzana z kiszonych liści barszczu zwyczajnego. Stopniowo jednak, ze względu na zbliżony smak obu potraw, nazwy zup zaczęły się mieszać. A jak wygląda to u Ciebie w domu? Też używasz obu nazw zamiennie?
Jak zrobić żurek - najważniejszy jest zakwas
Tradycyjny żurek powstaje na dobrym zakwasie. Można go kupić w sklepie – najczęściej sprzedawany jest w butelce lub specjalnym plastikowym pojemniczku. Warto jednak spróbować przyrządzić własny zakwas. I z naszym przepisem będzie to możliwe.
Potrzebne składniki:
- 2-3 liście laurowe
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 3-4 ziarenka pieprzu czarnego
- szczypta soli
- 3-4 ząbki czosnku
- 250 g mąki żytniej
- litr letniej przegotowanej wody
Sposób przygotowania:
- Przy pomocy nożna rozgnieć ząbki czosnku na desce do krojenia.
- Następnie połącz w słoiku: czosnek, liście laurowe, czarny pieprz, sól oraz mąkę. Nie zapomnij dodać również letniej wody.
- Dokładnie wymieszaj i zamknij słoik, po czym odstaw zalążek zakwasu na 3-5 dni.
- Po kilku dniach wyjmij ze słoika liście laurowe oraz czosnek. I zakwas jest już gotowy!
Skoro wiesz już jak przygotować zakwas, czas na recepturę na sam żurek. W końcu o to chodzi w dzisiejszym artykule. No to bierzemy się do pracy?
Będziesz potrzebować:
- 700 ml zakwasu na żurek
- 1,5 l bulionu drobiowo-warzywnego
- 2 cebule
- 200 g wędzonego boczku
- 2 łyżki tartego chrzanu
- łyżkę suszonego majeranku
- sól i pieprz do smaku
Krok po kroku:
- Cały proces rozpocznij od podsmażenia na patelni cebuli i boczku.
- W dużym garnku podgrzej bulion. Następnie umieść w nim zawartość z patelni, chrzan oraz majeranek.
- Jako ostatni składnik dodaj zakwas. Gotuj całą mieszankę przez 10 minut.
- Gotową zupę podawaj z ulubionymi składnikami. Smacznego!