PrzepisDania główneJak zrobić żurek, aby wyszedł dobry jak u mamy

Jak zrobić żurek, aby wyszedł dobry jak u mamy

Jak zrobić żurek, aby każdy domownik był zadowolony? I co najważniejsze, żeby smakował jak u mamy! Dzisiaj postaram się rozwiązać ten problem raz na zawsze ?

Jak zrobić żurek, aby wyszedł dobry jak u mamy
Frania

04.07.2019 | aktual.: 04.04.2020 20:40

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Każdy Polak uwielbia żurek. Ta tradycyjna zupa jest nie tylko sycąca, ale przede wszystkim smakuje obłędnie i kojarzy nam się z kuchnią naszych mam i babć.

I jeśli zawsze myślałaś, że nigdy nie uda Ci się odtworzyć żurku mamy, mam dobre wiadomości. Wbrew pozorom łatwo go przygotować. Wystarczy zainwestować w odpowiednie składniki i pamiętać o przyprawach.

Żurek – tradycyjna polska zupa

Choć smak żurku może różnić się trochę w zależności od regionu, główne składniki pozostają zawsze takie same. Najczęściej zupa ta pojawia się na stole ze względu na Wielkanoc. Bardzo popularny jest żurek podawany z kiełbasą lub z jajkiem.

Nazwa zupy pochodzi od niemieckiego słowa „sauer”, które oznacza coś „kwaśnego”, „ukiszonego” lub „zakwaszonego”. Historia żurku rozpoczęła się w chłopskich chatach. Było to bowiem danie znane przede wszystkim wśród uboższych warstw społeczeństwa. Co ciekawe, żurek jedzono kiedyś na śniadanie. Zupa ta miała dać siłę do całodziennej pracy w polu.

Wielkanocny "must have"

Dlaczego żurek można kojarzyć z Wielkanocą? Bardzo często zupa była gotowana bez dodatku mięsa, można więc było jeść ją bez ograniczeń w czasie Wielkiego Postu. Z tego samego powodu żurek pojawiał się na wigilijnym stole. Do dzisiaj w niektórych regionach ta tradycja została zachowana. Wielkanocny lub wigilijny żurek najczęściej podawany jest z dodatkiem grzybów.

Żurek, a barszcz biały

Trzeba pamiętać o tym, że żurek i barszcz biały to dwie odrębne zupy. Pierwsza z nich gotowana jest na bazie zakwasu z mąki żytniej. Druga z kolei jest przyrządzana z kiszonych liści barszczu zwyczajnego. Stopniowo jednak, ze względu na zbliżony smak obu potraw, nazwy zup zaczęły się mieszać. A jak wygląda to u Ciebie w domu? Też używasz obu nazw zamiennie?

Obraz

Jak zrobić żurek - najważniejszy jest zakwas

Tradycyjny żurek powstaje na dobrym zakwasie. Można go kupić w sklepie – najczęściej sprzedawany jest w butelce lub specjalnym plastikowym pojemniczku. Warto jednak spróbować przyrządzić własny zakwas. I z naszym przepisem będzie to możliwe.

Potrzebne składniki:

  • 2-3 liście laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3-4 ziarenka pieprzu czarnego
  • szczypta soli
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 250 g mąki żytniej
  • litr letniej przegotowanej wody

Sposób przygotowania:

  1. Przy pomocy nożna rozgnieć ząbki czosnku na desce do krojenia.
  2. Następnie połącz w słoiku: czosnek, liście laurowe, czarny pieprz, sól oraz mąkę. Nie zapomnij dodać również letniej wody.
  3. Dokładnie wymieszaj i zamknij słoik, po czym odstaw zalążek zakwasu na 3-5 dni.
  4. Po kilku dniach wyjmij ze słoika liście laurowe oraz czosnek. I zakwas jest już gotowy!
Obraz

Skoro wiesz już jak przygotować zakwas, czas na recepturę na sam żurek. W końcu o to chodzi w dzisiejszym artykule. No to bierzemy się do pracy?

Będziesz potrzebować:

  • 700 ml zakwasu na żurek
  • 1,5 l bulionu drobiowo-warzywnego
  • 2 cebule
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • łyżkę suszonego majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Krok po kroku:

  1. Cały proces rozpocznij od podsmażenia na patelni cebuli i boczku.
  2. W dużym garnku podgrzej bulion. Następnie umieść w nim zawartość z patelni, chrzan oraz majeranek.
  3. Jako ostatni składnik dodaj zakwas. Gotuj całą mieszankę przez 10 minut.
  4. Gotową zupę podawaj z ulubionymi składnikami. Smacznego!
I już wiesz jak zrobić żurek, aby wyszedł jak u mamy ❤️