Picie tego napoju było niegdyś bardzo popularne. Dziś ten zwyczaj zanikł, a szkoda, bo to zdrowie w czystej postaci

Kiedy produkt uboczny okazuje się mieć niesamowite właściwości prozdrowotne, cały ruch "zero waste" może otwierać szampana. Właśnie tak prezentuje się serwatka, której picie było niegdyś bardziej popularne, ale jest wykorzystywana do dzisiaj na wiele różnych sposobów.

Obrazekserwatka - Pyszności; foto: Canva oraz Getty Images

Rzemieślnicza produkcja serów i twarogów to już rzadkość. Te artykuły tworzone są masowo przez potężne korporacje, i chociaż serwatka nie idzie na marne, to jej picie nie jest już tak częste, jak kiedyś. W czasach drobnego serowarstwa na gospodarstwach pili ją wszyscy: i dobrze, bo to niezwykle zdrowy rytuał.

Czym jest serwatka?

Obrazek
serwatka - Pyszności; foto: Getty Images

Serwatka to płynny odpad powstały z krzepnięcia mleka. Podczas gdy ze skrzepów tworzy się produkty — ser żółty i twaróg —  tak z zebranego wokół płynu nie robi się już nic. Przynajmniej nie na tym etapie.

Ponieważ krzepnięcie mleka odbywa się w różnych warunkach technologicznych (w zależności od tego, co się z niego tworzy), wyróżniamy trzy podstawowe typy serwatek: słodką, kwaśną i mieszaną. Mają one inną kwasowość i zawartość białek, ale każda jest na swój sposób wyjątkowa.

Co zawiera serwatka?

Mimo swojego pochodzenia serwatka jest produktem niskokalorycznym. Składa się w większości z wody, a resztę stanowią witaminy, aminokwasy i białko. Biorąc pod uwagę jej skład, jest ona doskonałym suplementem diety, co zresztą zauważyła branża kulturystyczna.

Ale serwatka to nie tylko budowanie muskulatury. Jej regularne picie ma jeszcze szereg innych zalet: poprawia trawienie, wzmacnia kości, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, przeciwdziała zapaleniom skóry i doskonale nawadnia. To dlatego zalecana jest jako środek wspomagający po odwodnieniach, a także podczas powrotu do formy po kontuzjach.

Obrazek
serwatka - Pyszności; foto: Adobe Stock

Jak pić serwatkę?

Chociaż serwatka to produkt niezwykle zdrowy, opartą na niej kurację poleca się stosować nie dłużej niż miesiąc. Zalecana dawka dzienna to około 600-800 gramów; należy je spożywać na kilka razy w ciągu dnia. Głównym celem takich kuracji jest oczyszczenie organizmu oraz wzmocnienie flory bakteryjnej.

Pamiętaj, że w serwatce występuje laktoza, dlatego osoby z uczuleniem lub nietolerancją na ten cukier nie powinny jej spożywać.

Rzuć też okiem na ten przepis na dietetyczne batoniki bounty. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥