Picie tego napoju było niegdyś bardzo popularne. Dziś ten zwyczaj zanikł, a szkoda, bo to zdrowie w czystej postaci

Kiedy produkt uboczny okazuje się mieć niesamowite właściwości prozdrowotne, cały ruch "zero waste" może otwierać szampana. Właśnie tak prezentuje się serwatka, której picie było niegdyś bardziej popularne, ale jest wykorzystywana do dzisiaj na wiele różnych sposobów.

Picie tego napoju było niegdyś bardzo popularne. Dziś ten zwyczaj zanikł, a szkoda, bo to zdrowie w czystej postaciserwatka - Pyszności; foto: Canva oraz Getty Images
SKOMENTUJ

Rzemieślnicza produkcja serów i twarogów to już rzadkość. Te artykuły tworzone są masowo przez potężne korporacje, i chociaż serwatka nie idzie na marne, to jej picie nie jest już tak częste, jak kiedyś. W czasach drobnego serowarstwa na gospodarstwach pili ją wszyscy: i dobrze, bo to niezwykle zdrowy rytuał.

Czym jest serwatka?

serwatka - Pyszności; foto: Getty Images
serwatka - Pyszności; foto: Getty Images

Serwatka to płynny odpad powstały z krzepnięcia mleka. Podczas gdy ze skrzepów tworzy się produkty — ser żółty i twaróg —  tak z zebranego wokół płynu nie robi się już nic. Przynajmniej nie na tym etapie.

Ponieważ krzepnięcie mleka odbywa się w różnych warunkach technologicznych (w zależności od tego, co się z niego tworzy), wyróżniamy trzy podstawowe typy serwatek: słodką, kwaśną i mieszaną. Mają one inną kwasowość i zawartość białek, ale każda jest na swój sposób wyjątkowa.

Co zawiera serwatka?

Mimo swojego pochodzenia serwatka jest produktem niskokalorycznym. Składa się w większości z wody, a resztę stanowią witaminy, aminokwasy i białko. Biorąc pod uwagę jej skład, jest ona doskonałym suplementem diety, co zresztą zauważyła branża kulturystyczna.

Ale serwatka to nie tylko budowanie muskulatury. Jej regularne picie ma jeszcze szereg innych zalet: poprawia trawienie, wzmacnia kości, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, przeciwdziała zapaleniom skóry i doskonale nawadnia. To dlatego zalecana jest jako środek wspomagający po odwodnieniach, a także podczas powrotu do formy po kontuzjach.

serwatka - Pyszności; foto: Adobe Stock
serwatka - Pyszności; foto: Adobe Stock

Jak pić serwatkę?

Chociaż serwatka to produkt niezwykle zdrowy, opartą na niej kurację poleca się stosować nie dłużej niż miesiąc. Zalecana dawka dzienna to około 600-800 gramów; należy je spożywać na kilka razy w ciągu dnia. Głównym celem takich kuracji jest oczyszczenie organizmu oraz wzmocnienie flory bakteryjnej.

Pamiętaj, że w serwatce występuje laktoza, dlatego osoby z uczuleniem lub nietolerancją na ten cukier nie powinny jej spożywać.

Rzuć też okiem na ten przepis na dietetyczne batoniki bounty. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka