Picie tego napoju było niegdyś bardzo popularne. Dziś ten zwyczaj zanikł, a szkoda, bo to zdrowie w czystej postaci

Kiedy produkt uboczny okazuje się mieć niesamowite właściwości prozdrowotne, cały ruch "zero waste" może otwierać szampana. Właśnie tak prezentuje się serwatka, której picie było niegdyś bardziej popularne, ale jest wykorzystywana do dzisiaj na wiele różnych sposobów.

Obrazekserwatka - Pyszności; foto: Canva oraz Getty Images

Rzemieślnicza produkcja serów i twarogów to już rzadkość. Te artykuły tworzone są masowo przez potężne korporacje, i chociaż serwatka nie idzie na marne, to jej picie nie jest już tak częste, jak kiedyś. W czasach drobnego serowarstwa na gospodarstwach pili ją wszyscy: i dobrze, bo to niezwykle zdrowy rytuał.

Czym jest serwatka?

Obrazek
serwatka - Pyszności; foto: Getty Images

Serwatka to płynny odpad powstały z krzepnięcia mleka. Podczas gdy ze skrzepów tworzy się produkty — ser żółty i twaróg —  tak z zebranego wokół płynu nie robi się już nic. Przynajmniej nie na tym etapie.

Ponieważ krzepnięcie mleka odbywa się w różnych warunkach technologicznych (w zależności od tego, co się z niego tworzy), wyróżniamy trzy podstawowe typy serwatek: słodką, kwaśną i mieszaną. Mają one inną kwasowość i zawartość białek, ale każda jest na swój sposób wyjątkowa.

Co zawiera serwatka?

Mimo swojego pochodzenia serwatka jest produktem niskokalorycznym. Składa się w większości z wody, a resztę stanowią witaminy, aminokwasy i białko. Biorąc pod uwagę jej skład, jest ona doskonałym suplementem diety, co zresztą zauważyła branża kulturystyczna.

Ale serwatka to nie tylko budowanie muskulatury. Jej regularne picie ma jeszcze szereg innych zalet: poprawia trawienie, wzmacnia kości, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, przeciwdziała zapaleniom skóry i doskonale nawadnia. To dlatego zalecana jest jako środek wspomagający po odwodnieniach, a także podczas powrotu do formy po kontuzjach.

Obrazek
serwatka - Pyszności; foto: Adobe Stock

Jak pić serwatkę?

Chociaż serwatka to produkt niezwykle zdrowy, opartą na niej kurację poleca się stosować nie dłużej niż miesiąc. Zalecana dawka dzienna to około 600-800 gramów; należy je spożywać na kilka razy w ciągu dnia. Głównym celem takich kuracji jest oczyszczenie organizmu oraz wzmocnienie flory bakteryjnej.

Pamiętaj, że w serwatce występuje laktoza, dlatego osoby z uczuleniem lub nietolerancją na ten cukier nie powinny jej spożywać.

Rzuć też okiem na ten przepis na dietetyczne batoniki bounty. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku