PrzepisZupyZapomniana zupa naszych przodków. Dziś młodzi nawet nie znają nazwy

Zapomniana zupa naszych przodków. Dziś młodzi nawet nie znają nazwy

Biełucha
Biełucha
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

16.11.2023 13:22

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeżeli jesteście miłośnikami tradycyjnych polskich zup, takich jak żurek czy biały barszcz, to z pewnością zasmakuje Wam również biełucha. Ta zupa, pochodząca z rejonu Beskidu Śląskiego, ma w swoim składzie nieco inny zakwas, który jest jednak równie skuteczny w podkreślaniu smaku zupy. Co więcej, ten składnik jest dostępny w każdym sklepie spożywczym.

Żurek to zupa, którą wielu z nas ceni za jej intensywny smak i bogactwo składników. Wśród nich znajdują się takie produkty jak wędzony boczek, kiełbasa, ziemniaki, cebula, czosnek oraz oczywiście zakwas na żurek. Wszystko to razem tworzy niezwykle smaczną kompozycję. Żurek to danie idealne na obiad w chłodne, jesienno-zimowe dni, ale także nieodłączny element wielkanocnego stołu. W niektórych regionach Polski do żurku dodaje się śmietanę, co nadaje mu łagodniejszy smak. W takiej formie zupa ta jest często nazywana zalewajką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Biełucha zamiast żurku

Ale co jeśli mamy ochotę na coś innego, ale o podobnym smaku? Mamy dla Was propozycję na zupę, która nie wymaga dodawania zakwasu na żurek. Wielu z nas może być zaskoczonych, ale do zupy można dodać kwaśne mleko. Ten składnik doskonale zakwasi zupę i nada jej wyjątkowy aromat. Dodatkowo z kwaśnym mlekiem ma prawie biały kolor, a boczek pływający w niej dodatkowo podkreśla smak. Tak przygotowana zupa to właśnie biełucha. Warto spróbować tego przepisu, ponieważ jest prosty, szybki i bardzo smaczny.

Biełucha - przepis

Biełucha, czyli zupa na kwaśnym mleku, to danie, które możemy przygotować z następujących składników:

  • litra kwaśnego mleka,
  • 0,5 litra wody,
  • 0,5 kg ziemniaków, cebuli,
  • 3 ząbków czosnku,
  • 300 g wędzonego parzonego boczku,
  • 250 ml śmietany,
  • łyżeczki mąki,
  • łyżeczki soli,
  • pęczka koperku.
Zupa
Zupa© flickr

Ziemniaki obierz, ugotuj i pokrój na duże kawałki. Boczek pokrój według własnego uznania - na przykład w kostkę. Cebulę posiekaj drobno, a czosnek przeciśnij przez praskę. Boczek gotuj w wodzie przez około 20 minut. Następnie dodaj ugotowane ziemniaki, cebulę oraz czosnek. Trzymaj składniki na ogniu przez kolejne 10 minut, aby cebula zmiękła. W oddzielnej misce wymieszaj kwaśne mleko, śmietanę i mąkę. Mieszanka powinna być idealnie gładka. Wlej ją do garnka z ziemniakami i boczkiem od razu po przygotowaniu, doprowadź do wrzenia, dobrze wymieszaj i gotuj przez kolejne 5-10 minut. Dopraw solą i pieprzem i na koniec posyp drobno posiekanym koperkiem. Zupa smakuje dobrze podana od razu, ale na drugi dzień jest jeszcze lepsza.


Biełuchę najlepiej jeść samą, ale jeśli chcemy, by była bardziej sycąca, można podać ją z kromką razowego chleba, z grzankami, albo z groszkiem ptysiowym.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także