Buraczki siostry Anastazji nie mają sobie równych. Sekretem jest jeden nietypowy dodatek
Zastanawiasz się, jak przyrządzić dobre buraczki do obiadu? Zapomnij o skomplikowanych przepisach z mnogością dodatków, bo prawdziwą perełką są buraczki według receptury siostry Anastazji. Znana kucharka nie pomija chrzanu czy soku z cytryny, jednak dodaje jeszcze jeden składnik.
12.11.2023 13:08
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Świeże buraczki wymieszane z chrzanem i dobrze doprawione świetnie wzbogacą obiadowe potrawy. Doskonale sprawdzą się obok kotletów mielonych, idealnie pasują do ziemniaków i pieczystego. Co więcej, są łatwe do zrobienia. Buraczki wydają się proste, może nawet nudne, jednak dzięki recepturze siostry Anastazji zachwycą smakiem nawet najbardziej wybrednych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić dobre buraczki? Patent siostry Anastazji
Sekret tkwi w doborze składników. Poza chrzanem (tutaj należy pamiętać, że chrzan świeży będzie znacznie bardziej intensywny w smaku, warto więc "dozować" jego ilość w sałatce) na liście składników znajdziemy też odrobinę czerwonego wina. Wino podkreśli kolor buraczków oraz wydobędzie z nich więcej smaku. Całość warto podać z dodatkiem świeżego koperku.
Siostra Anastazja poleca gotować buraczki w skórce (oczywiście wcześniej należy je dobrze wymyć). Nie zapominajmy, że to właśnie skórka warzyw i owoców należy do najbardziej zdrowej części produktu - dostarcza większych ilości błonnika, witamin i minerałów niż sam miąższ. Ponadto gotowanie (czy też pieczenie) buraków w skórce dodaje im głębszego smaku.
Zobacz także
Co dalej? Wszystko wystarczy wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Jeśli przygotowałeś za dużo buraków i teraz zastanawiasz się, co zrobić z nadwyżką, mamy świetny sposób, na wykorzystanie ich. Upraż ziarna słonecznika i stopniowo dodawaj je buraczków, blendując całość, aż powstanie gęsta masa. Dopraw ją solą, pieprzem, octem winnym oraz odrobiną miodu i podawaj jako pastę kanapkową do chleba.
Tradycyjne buraczki z chrzanem do obiadu na zimno. Przepis siostry Anastazji
Składniki:
- 500 g buraków,
- ok. 200 g tartego chrzanu (ze słoika),
- 4 łyżki czerwonego wina,
- sok z cytryny,
- kilka gałązek świeżego koperku,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Buraki umyj, ale nie obieraj ich. Zalej je wodą i ugotuj do miękkości. Następnie odcedź buraki i odstaw do ostygnięcia.
- Schłodzone buraki obierz i zetrzyj na tarce i drobnych oczkach.
- Dodaj czerwone wino, chrzan, sok z cytryny, a także sól i pieprz. Dokładnie wszystko wymieszaj.
- Podawaj oprószone świeżym koperkiem.