Niedocenianie warzywo. Większość karmi nim świnie, a siostra Anastazja robi pyszną surówkę

Surówka według przepisu s. Anastazji z czarną rzepą, marchewką i jabłkiem to przepyszna propozycja na letni dodatek do obiadu. Lekko słodka i lekko pikantna, podkręcona aromatem świeżych ziół zda egzamin u nawet najbardziej wybrednych smakoszy. O czarnej rzepie zapomnieliśmy, zepchnęliśmy ją na margines, a szkoda. Poza walorami smakowymi warzywo to może poszczycić się silnymi prozdrowotnymi właściwościami. 

ObrazekSurówka s. Anastazji ma słodko-pikantny smak - Pyszności; Fot. Pixabay/Facebook: Siostra Anastazja (screenshot)

Przepyszna świeża surówka według autorskiego przepisu siostry Anastazji zawiera w sobie warzywo, o którym zdążyliśmy (niestety) zapomnieć. Traktowana jako produkt drugiej kategorii czarna rzepa (a konkretniej — czarna rzodkiew) przez wiele lat stanowiła pokarm dla świń. A to wspaniały dodatek do wielu potraw, ponadto niezwykle cenny w wiele ważnych dla zdrowia substancji.

Co daje jedzenie czarnej rzepy?

Czarna rzepa to warzywo o intensywnie purpurowej lub czarnej skórce oraz białym wnętrzu. Jest źródłem wielu ważnych składników odżywczych, takich jak witamina C, witamina K, potas, miedź i błonnik. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, wspiera układ odpornościowy i pomaga w produkcji kolagenu, który jest niezbędny dla zdrowej skóry i tkanki łącznej. Witamina K odgrywa rolę w krzepnięciu krwi i utrzymaniu zdrowych kości. Potas jest istotny dla funkcji mięśni i regulacji ciśnienia krwi, a miedź jest potrzebna do produkcji czerwonych krwinek i zdrowej funkcji mózgu.

Czarna rzepa zawiera fitoskładniki o potencjalnych właściwościach przeciwzapalnych, takie jak flawonoidy. Te substancje mogą pomóc w redukcji stanów zapalnych w organizmie. To z kolei wpływa na ogólny stan zdrowia i pozwala zapobiec chorobom przewlekłym. Błonnik zawarty w czarnej rzepie wspomaga trawienie i regulację perystaltyki jelit. Pomaga to w utrzymaniu zdrowej mikroflory jelitowej oraz zapobieganiu zaparciom i innym problemom trawiennym.

Czarna rzepa zawiera wiele antyoksydantów, takich jak antocyjany, które pomagają zwalczać działanie wolnych rodników i zapobiegają uszkodzeniom oksydacyjnym w organizmie. Antyoksydanty są ważne dla ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym i mogą pomóc w zapobieganiu chorobom przewlekłym i procesom starzenia. Ponadto czarna rzepa jest niskokalorycznym warzywem. Można ją spożywać w większych ilościach bez obawy o nadmierny przyrost masy ciała.

Obrazek
Czarna rzepa to świetny składnik surówki - Pysznoścni; Fot. Adobe Stock

Surówka z czarnej rzepy. Przepis siostry Anastazji

Składniki: 

  • 3 jabłka,
  • 2-3 czarne rzepy,
  • 2 marchewki,
  • pęczek świeżych ziół (szczypiorek, pietruszka albo koperek),
  • 3 łyżki śmietany,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie: 

  1. Rzepę, marchew i jabłka obierz, a następnie zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach.
  2. Posiekaj świeże zioła.
  3. Do warzyw dodaj zioła, sok z połowy cytryny i śmietanę. Wymieszaj całość.
  4. Na końcu dopraw sałatkę do smaku pieprzem, solą i cukrem. Jeszcze raz wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  5. Surówkę przykryj i odstaw do lodówki. Podawaj schłodzoną.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości