Niedocenianie warzywo. Większość karmi nim świnie, a siostra Anastazja robi pyszną surówkę

Surówka według przepisu s. Anastazji z czarną rzepą, marchewką i jabłkiem to przepyszna propozycja na letni dodatek do obiadu. Lekko słodka i lekko pikantna, podkręcona aromatem świeżych ziół zda egzamin u nawet najbardziej wybrednych smakoszy. O czarnej rzepie zapomnieliśmy, zepchnęliśmy ją na margines, a szkoda. Poza walorami smakowymi warzywo to może poszczycić się silnymi prozdrowotnymi właściwościami. 

ObrazekSurówka s. Anastazji ma słodko-pikantny smak - Pyszności; Fot. Pixabay/Facebook: Siostra Anastazja (screenshot)

Przepyszna świeża surówka według autorskiego przepisu siostry Anastazji zawiera w sobie warzywo, o którym zdążyliśmy (niestety) zapomnieć. Traktowana jako produkt drugiej kategorii czarna rzepa (a konkretniej — czarna rzodkiew) przez wiele lat stanowiła pokarm dla świń. A to wspaniały dodatek do wielu potraw, ponadto niezwykle cenny w wiele ważnych dla zdrowia substancji.

Co daje jedzenie czarnej rzepy?

Czarna rzepa to warzywo o intensywnie purpurowej lub czarnej skórce oraz białym wnętrzu. Jest źródłem wielu ważnych składników odżywczych, takich jak witamina C, witamina K, potas, miedź i błonnik. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, wspiera układ odpornościowy i pomaga w produkcji kolagenu, który jest niezbędny dla zdrowej skóry i tkanki łącznej. Witamina K odgrywa rolę w krzepnięciu krwi i utrzymaniu zdrowych kości. Potas jest istotny dla funkcji mięśni i regulacji ciśnienia krwi, a miedź jest potrzebna do produkcji czerwonych krwinek i zdrowej funkcji mózgu.

Czarna rzepa zawiera fitoskładniki o potencjalnych właściwościach przeciwzapalnych, takie jak flawonoidy. Te substancje mogą pomóc w redukcji stanów zapalnych w organizmie. To z kolei wpływa na ogólny stan zdrowia i pozwala zapobiec chorobom przewlekłym. Błonnik zawarty w czarnej rzepie wspomaga trawienie i regulację perystaltyki jelit. Pomaga to w utrzymaniu zdrowej mikroflory jelitowej oraz zapobieganiu zaparciom i innym problemom trawiennym.

Czarna rzepa zawiera wiele antyoksydantów, takich jak antocyjany, które pomagają zwalczać działanie wolnych rodników i zapobiegają uszkodzeniom oksydacyjnym w organizmie. Antyoksydanty są ważne dla ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym i mogą pomóc w zapobieganiu chorobom przewlekłym i procesom starzenia. Ponadto czarna rzepa jest niskokalorycznym warzywem. Można ją spożywać w większych ilościach bez obawy o nadmierny przyrost masy ciała.

Obrazek
Czarna rzepa to świetny składnik surówki - Pysznoścni; Fot. Adobe Stock

Surówka z czarnej rzepy. Przepis siostry Anastazji

Składniki: 

  • 3 jabłka,
  • 2-3 czarne rzepy,
  • 2 marchewki,
  • pęczek świeżych ziół (szczypiorek, pietruszka albo koperek),
  • 3 łyżki śmietany,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie: 

  1. Rzepę, marchew i jabłka obierz, a następnie zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach.
  2. Posiekaj świeże zioła.
  3. Do warzyw dodaj zioła, sok z połowy cytryny i śmietanę. Wymieszaj całość.
  4. Na końcu dopraw sałatkę do smaku pieprzem, solą i cukrem. Jeszcze raz wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  5. Surówkę przykryj i odstaw do lodówki. Podawaj schłodzoną.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki