PoradyNiedocenianie warzywo. Większość karmi nim świnie, a siostra Anastazja robi pyszną surówkę

Niedocenianie warzywo. Większość karmi nim świnie, a siostra Anastazja robi pyszną surówkę

Surówka s. Anastazji ma słodko-pikantny smak - Pyszności; Fot. Pixabay/Facebook: Siostra Anastazja (screenshot)
Surówka s. Anastazji ma słodko-pikantny smak - Pyszności; Fot. Pixabay/Facebook: Siostra Anastazja (screenshot)
04.07.2023 12:00

Surówka według przepisu s. Anastazji z czarną rzepą, marchewką i jabłkiem to przepyszna propozycja na letni dodatek do obiadu. Lekko słodka i lekko pikantna, podkręcona aromatem świeżych ziół zda egzamin u nawet najbardziej wybrednych smakoszy. O czarnej rzepie zapomnieliśmy, zepchnęliśmy ją na margines, a szkoda. Poza walorami smakowymi warzywo to może poszczycić się silnymi prozdrowotnymi właściwościami. 

Przepyszna świeża surówka według autorskiego przepisu siostry Anastazji zawiera w sobie warzywo, o którym zdążyliśmy (niestety) zapomnieć. Traktowana jako produkt drugiej kategorii czarna rzepa (a konkretniej — czarna rzodkiew) przez wiele lat stanowiła pokarm dla świń. A to wspaniały dodatek do wielu potraw, ponadto niezwykle cenny w wiele ważnych dla zdrowia substancji.

Co daje jedzenie czarnej rzepy?

Czarna rzepa to warzywo o intensywnie purpurowej lub czarnej skórce oraz białym wnętrzu. Jest źródłem wielu ważnych składników odżywczych, takich jak witamina C, witamina K, potas, miedź i błonnik. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, wspiera układ odpornościowy i pomaga w produkcji kolagenu, który jest niezbędny dla zdrowej skóry i tkanki łącznej. Witamina K odgrywa rolę w krzepnięciu krwi i utrzymaniu zdrowych kości. Potas jest istotny dla funkcji mięśni i regulacji ciśnienia krwi, a miedź jest potrzebna do produkcji czerwonych krwinek i zdrowej funkcji mózgu.

Czarna rzepa zawiera fitoskładniki o potencjalnych właściwościach przeciwzapalnych, takie jak flawonoidy. Te substancje mogą pomóc w redukcji stanów zapalnych w organizmie. To z kolei wpływa na ogólny stan zdrowia i pozwala zapobiec chorobom przewlekłym. Błonnik zawarty w czarnej rzepie wspomaga trawienie i regulację perystaltyki jelit. Pomaga to w utrzymaniu zdrowej mikroflory jelitowej oraz zapobieganiu zaparciom i innym problemom trawiennym.

Czarna rzepa zawiera wiele antyoksydantów, takich jak antocyjany, które pomagają zwalczać działanie wolnych rodników i zapobiegają uszkodzeniom oksydacyjnym w organizmie. Antyoksydanty są ważne dla ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym i mogą pomóc w zapobieganiu chorobom przewlekłym i procesom starzenia. Ponadto czarna rzepa jest niskokalorycznym warzywem. Można ją spożywać w większych ilościach bez obawy o nadmierny przyrost masy ciała.

Czarna rzepa to świetny składnik surówki - Pysznoścni; Fot. Adobe Stock
Czarna rzepa to świetny składnik surówki - Pysznoścni; Fot. Adobe Stock

Surówka z czarnej rzepy. Przepis siostry Anastazji

Składniki: 

  • 3 jabłka,
  • 2-3 czarne rzepy,
  • 2 marchewki,
  • pęczek świeżych ziół (szczypiorek, pietruszka albo koperek),
  • 3 łyżki śmietany,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie: 

  1. Rzepę, marchew i jabłka obierz, a następnie zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach.
  2. Posiekaj świeże zioła.
  3. Do warzyw dodaj zioła, sok z połowy cytryny i śmietanę. Wymieszaj całość.
  4. Na końcu dopraw sałatkę do smaku pieprzem, solą i cukrem. Jeszcze raz wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  5. Surówkę przykryj i odstaw do lodówki. Podawaj schłodzoną.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także