Niedocenianie warzywo. Większość karmi nim świnie, a siostra Anastazja robi pyszną surówkę

Surówka według przepisu s. Anastazji z czarną rzepą, marchewką i jabłkiem to przepyszna propozycja na letni dodatek do obiadu. Lekko słodka i lekko pikantna, podkręcona aromatem świeżych ziół zda egzamin u nawet najbardziej wybrednych smakoszy. O czarnej rzepie zapomnieliśmy, zepchnęliśmy ją na margines, a szkoda. Poza walorami smakowymi warzywo to może poszczycić się silnymi prozdrowotnymi właściwościami. 

ObrazekSurówka s. Anastazji ma słodko-pikantny smak - Pyszności; Fot. Pixabay/Facebook: Siostra Anastazja (screenshot)

Przepyszna świeża surówka według autorskiego przepisu siostry Anastazji zawiera w sobie warzywo, o którym zdążyliśmy (niestety) zapomnieć. Traktowana jako produkt drugiej kategorii czarna rzepa (a konkretniej — czarna rzodkiew) przez wiele lat stanowiła pokarm dla świń. A to wspaniały dodatek do wielu potraw, ponadto niezwykle cenny w wiele ważnych dla zdrowia substancji.

Co daje jedzenie czarnej rzepy?

Czarna rzepa to warzywo o intensywnie purpurowej lub czarnej skórce oraz białym wnętrzu. Jest źródłem wielu ważnych składników odżywczych, takich jak witamina C, witamina K, potas, miedź i błonnik. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, wspiera układ odpornościowy i pomaga w produkcji kolagenu, który jest niezbędny dla zdrowej skóry i tkanki łącznej. Witamina K odgrywa rolę w krzepnięciu krwi i utrzymaniu zdrowych kości. Potas jest istotny dla funkcji mięśni i regulacji ciśnienia krwi, a miedź jest potrzebna do produkcji czerwonych krwinek i zdrowej funkcji mózgu.

Czarna rzepa zawiera fitoskładniki o potencjalnych właściwościach przeciwzapalnych, takie jak flawonoidy. Te substancje mogą pomóc w redukcji stanów zapalnych w organizmie. To z kolei wpływa na ogólny stan zdrowia i pozwala zapobiec chorobom przewlekłym. Błonnik zawarty w czarnej rzepie wspomaga trawienie i regulację perystaltyki jelit. Pomaga to w utrzymaniu zdrowej mikroflory jelitowej oraz zapobieganiu zaparciom i innym problemom trawiennym.

Czarna rzepa zawiera wiele antyoksydantów, takich jak antocyjany, które pomagają zwalczać działanie wolnych rodników i zapobiegają uszkodzeniom oksydacyjnym w organizmie. Antyoksydanty są ważne dla ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym i mogą pomóc w zapobieganiu chorobom przewlekłym i procesom starzenia. Ponadto czarna rzepa jest niskokalorycznym warzywem. Można ją spożywać w większych ilościach bez obawy o nadmierny przyrost masy ciała.

Obrazek
Czarna rzepa to świetny składnik surówki - Pysznoścni; Fot. Adobe Stock

Surówka z czarnej rzepy. Przepis siostry Anastazji

Składniki: 

  • 3 jabłka,
  • 2-3 czarne rzepy,
  • 2 marchewki,
  • pęczek świeżych ziół (szczypiorek, pietruszka albo koperek),
  • 3 łyżki śmietany,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie: 

  1. Rzepę, marchew i jabłka obierz, a następnie zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach.
  2. Posiekaj świeże zioła.
  3. Do warzyw dodaj zioła, sok z połowy cytryny i śmietanę. Wymieszaj całość.
  4. Na końcu dopraw sałatkę do smaku pieprzem, solą i cukrem. Jeszcze raz wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  5. Surówkę przykryj i odstaw do lodówki. Podawaj schłodzoną.
Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci