Przepis siostry Anastazji na ogórki. Dzięki temu trikowi nie będą puste w środku

Polacy kochają ogórki kiszone. Są nie tylko obłędnie smaczne, ale i bardzo zdrowe. Niektórzy mają jednak problem z ich ukiszeniem. Po otwarciu słoika okazuje się, że są miękkie albo puste w środku. Siostra Anastazja zdradza trik, dzięki któremu będą idealne.

Ogórki kiszone siostry Anastazji. Fot. Pixabay, FacebookOgórki kiszone siostry Anastazji. Fot. Pixabay, Facebook

Sezon na kiszonki rozpoczyna się wraz z pojawieniem się na targach i w sklepach ogórków gruntowych. Warto wykorzystać okazję i zrobić domowe przetwory. Zimą takie ogórki będą cieszyć dużo bardziej, niż te zielone, które będzie można wówczas kupić w sklepach. Poznaj dobry i sprawdzony przepis.

Ogórki kiszone siostry Anastazji - przepis. Zapomnij o pustych w środku ogórkach

Ogórki kiszone to jeden z najczęściej zjadanych przez Polaków przysmaków. Nie bez powodu są też sławne za granicą. Są obłędnie pyszne i doskonale sprawdzają się jako dodatek do zup, mięs i sosów oraz kanapek.

Czasami jednak zdarza się, że nie wychodzą nam tak, jakbyśmy sobie tego życzyli. Psują się, są miękkie i puste w środku. Siostra Anastazja podzieliła się przepisem idealnym, dzięki któremu będziemy cieszyć się fantastycznymi, chrupiącymi kiszonkami.

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych (najlepiej wybrać odmianę Andrus, Borus, Julian bądź Octopus),
  • 2 główki czosnku,
  • 10 baldachimów kopru,
  • korzeń chrzanu,
  • 2 litry zimnej wody,
  • 2 łyżki soli kamiennej.

Sposób przygotowania:

  1. Słoiki oraz zakrętki myjemy, a następnie wyparzamy.
  2. Ogórki moczymy w zimnej wodzie przez około godzinę.
  3. Następnie myjemy warzywa pod bieżącą wodą.
  4. Do słoików wkładamy po 2 ząbki czosnku i gałązkę kopru. Do słoików dodajemy też chrzan.
  5. Ogórki układamy w słoikach dość ciasno.
  6. Przechodzimy do przygotowania zalewy.
  7. Do zimnej wody wsypujemy sól i mieszamy. Zalewamy słoiki i zakręcamy je, a następnie odkładamy w chłodne miejsce. Po trzech miesiącach możemy zajadać się pysznymi kiszonkami.

Czy ogórki kiszone są zdrowe?

Ogórki kiszone mają wiele właściwości zdrowotnych. Zawierają też niewiele kalorii. Pozytywnie wpływają na układ pokarmowy, stymulują układ odpornościowy, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Woda z ogórków pozytywnie wpływa zaś na włosy, skórę oraz paznokcie.

Obrazek
Ogórki kiszone są obłędne. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają