PrzepisPrzepis siostry Anastazji na ogórki. Dzięki temu trikowi nie będą puste w środku

Przepis siostry Anastazji na ogórki. Dzięki temu trikowi nie będą puste w środku

Ogórki kiszone siostry Anastazji. Fot. Pixabay, Facebook
Ogórki kiszone siostry Anastazji. Fot. Pixabay, Facebook

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Polacy kochają ogórki kiszone. Są nie tylko obłędnie smaczne, ale i bardzo zdrowe. Niektórzy mają jednak problem z ich ukiszeniem. Po otwarciu słoika okazuje się, że są miękkie albo puste w środku. Siostra Anastazja zdradza trik, dzięki któremu będą idealne.

Sezon na kiszonki rozpoczyna się wraz z pojawieniem się na targach i w sklepach ogórków gruntowych. Warto wykorzystać okazję i zrobić domowe przetwory. Zimą takie ogórki będą cieszyć dużo bardziej, niż te zielone, które będzie można wówczas kupić w sklepach. Poznaj dobry i sprawdzony przepis.

Ogórki kiszone siostry Anastazji - przepis. Zapomnij o pustych w środku ogórkach

Ogórki kiszone to jeden z najczęściej zjadanych przez Polaków przysmaków. Nie bez powodu są też sławne za granicą. Są obłędnie pyszne i doskonale sprawdzają się jako dodatek do zup, mięs i sosów oraz kanapek.

Czasami jednak zdarza się, że nie wychodzą nam tak, jakbyśmy sobie tego życzyli. Psują się, są miękkie i puste w środku. Siostra Anastazja podzieliła się przepisem idealnym, dzięki któremu będziemy cieszyć się fantastycznymi, chrupiącymi kiszonkami.

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych (najlepiej wybrać odmianę Andrus, Borus, Julian bądź Octopus),
  • 2 główki czosnku,
  • 10 baldachimów kopru,
  • korzeń chrzanu,
  • 2 litry zimnej wody,
  • 2 łyżki soli kamiennej.

Sposób przygotowania:

  1. Słoiki oraz zakrętki myjemy, a następnie wyparzamy.
  2. Ogórki moczymy w zimnej wodzie przez około godzinę.
  3. Następnie myjemy warzywa pod bieżącą wodą.
  4. Do słoików wkładamy po 2 ząbki czosnku i gałązkę kopru. Do słoików dodajemy też chrzan.
  5. Ogórki układamy w słoikach dość ciasno.
  6. Przechodzimy do przygotowania zalewy.
  7. Do zimnej wody wsypujemy sól i mieszamy. Zalewamy słoiki i zakręcamy je, a następnie odkładamy w chłodne miejsce. Po trzech miesiącach możemy zajadać się pysznymi kiszonkami.

Czy ogórki kiszone są zdrowe?

Ogórki kiszone mają wiele właściwości zdrowotnych. Zawierają też niewiele kalorii. Pozytywnie wpływają na układ pokarmowy, stymulują układ odpornościowy, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Woda z ogórków pozytywnie wpływa zaś na włosy, skórę oraz paznokcie.

Ogórki kiszone są obłędne. Fot. Pixabay
Ogórki kiszone są obłędne. Fot. Pixabay
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także