PrzepisPrzygotujesz w pięć minut. Pyszna pasta z tuńczyka na kanapki

Przygotujesz w pięć minut. Pyszna pasta z tuńczyka na kanapki

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
Weronika

21.03.2023 06:03, aktual.: 21.03.2023 07:36

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Masz już dość jedzenia kanapek z tym samym? Chcesz urozmaicić swoją dietę? Oto pasta z tuńczyka na kanapki. Przygotuj ją z naszego przepisu i zapomnij o nudnych posiłkach!

Pasta kanapkowa z tuńczyka - jak ją zrobić?

Tuńczyk to jedna z najpopularniejszych ryb w Polsce, która zawiera w sobie szereg cennych wartości odżywczych dla naszego organizmu. Mięso z tej ryby jest przede wszystkim bogate w witaminy, takie jak witamina D, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne: selen, magnez, potas, fosfor i wiele innych.

Tuńczyk jest także stosunkowo niskokaloryczną rybą, która ma jednocześnie dużą zawartość białka. 100 gramach ryby dostarcza ok. 108 kcal, 23 g białka oraz 0,9 g tłuszczu.

Wszystko wskazuje na to, że tuńczyk to ryba, którą warto włączyć do swojej codziennej diety. Pastę kanapkową z tuńczyka z naszego przepisu przygotujesz bez większych problemów.

Pasta z tuńczyka na kanapki

Składniki:

  • 300 g tuńczyka z puszki
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli i pieprzu do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Tuńczyka przełóż do miseczki, rozdrobnij go widelcem i przypraw solą oraz pieprzem.
  2. Przeciśnij ząbki czosnku przez praskę i dodaj je do tuńczyka.
  3. Następnie do miski dodaj majonez oraz kwaśną śmietanę. Całość zblenduj.
  4. Do pasty możesz również dodać świeży szczypiorek lub cebulkę dymkę.

Pasta z tuńczyka - fit przepis

Nie chcesz lub nie lubisz używać majonezu? Mamy dla Ciebie również przepis na pastę z tuńczyka w dietetycznej wersji.

Składniki:

  • 130 g tuńczyka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego (gęstego)
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Jajko ugotuj na twardo i schłodź je. Obierz je i pokrój w kostkę.
  2. Tuńczyka rozdrobnij widelcem, przypraw solą i pieprzem. Następnie do miski włóż tuńczyka, jajko oraz jogurt.
  3. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Dla smaku również możesz do pasty z tuńczyka dodać pokrojoną drobno dymkę lub szczypiorek.

Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na pyszne kotlety: