Przygotujesz w pięć minut. Pyszna pasta z tuńczyka na kanapki

Masz już dość jedzenia kanapek z tym samym? Chcesz urozmaicić swoją dietę? Oto pasta z tuńczyka na kanapki. Przygotuj ją z naszego przepisu i zapomnij o nudnych posiłkach!

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Weronika

Pasta kanapkowa z tuńczyka - jak ją zrobić?

Tuńczyk to jedna z najpopularniejszych ryb w Polsce, która zawiera w sobie szereg cennych wartości odżywczych dla naszego organizmu. Mięso z tej ryby jest przede wszystkim bogate w witaminy, takie jak witamina D, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne: selen, magnez, potas, fosfor i wiele innych.

Tuńczyk jest także stosunkowo niskokaloryczną rybą, która ma jednocześnie dużą zawartość białka. 100 gramach ryby dostarcza ok. 108 kcal, 23 g białka oraz 0,9 g tłuszczu.

Wszystko wskazuje na to, że tuńczyk to ryba, którą warto włączyć do swojej codziennej diety. Pastę kanapkową z tuńczyka z naszego przepisu przygotujesz bez większych problemów.

Pasta z tuńczyka na kanapki

Składniki:

  • 300 g tuńczyka z puszki
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli i pieprzu do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Tuńczyka przełóż do miseczki, rozdrobnij go widelcem i przypraw solą oraz pieprzem.
  2. Przeciśnij ząbki czosnku przez praskę i dodaj je do tuńczyka.
  3. Następnie do miski dodaj majonez oraz kwaśną śmietanę. Całość zblenduj.
  4. Do pasty możesz również dodać świeży szczypiorek lub cebulkę dymkę.

Pasta z tuńczyka - fit przepis

Nie chcesz lub nie lubisz używać majonezu? Mamy dla Ciebie również przepis na pastę z tuńczyka w dietetycznej wersji.

Składniki:

  • 130 g tuńczyka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego (gęstego)
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Jajko ugotuj na twardo i schłodź je. Obierz je i pokrój w kostkę.
  2. Tuńczyka rozdrobnij widelcem, przypraw solą i pieprzem. Następnie do miski włóż tuńczyka, jajko oraz jogurt.
  3. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Dla smaku również możesz do pasty z tuńczyka dodać pokrojoną drobno dymkę lub szczypiorek.

Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na pyszne kotlety:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej