Pasta jajeczna z dodatkiem awokado, szczypiorku i majonezu
Pasta jajeczna z awokado to absolutny klasyk. Dziś przygotowaliśmy ją w nieco innej odsłonie- z dodatkiem awokado.
18.08.2022 09:46
Mistrzem pasty kanapkowej w naszym domu była mama. Robiła ją w prawie każdą sobotę na śniadanie i zawsze znikała błyskawicznie z miseczki. To właśnie nasza mama nauczyła nas, jak przygotować bazę. My nieco podrasowaliśmy gotowy przepis i stworzyliśmy pyszną sałatkę jajeczną, która sprawdzi się jako pasta z jajek i awokado. Nasza pasta z awokado, majonezem i szczypiorkiem może być nazywana również sałatką. Świetnie sprawdzi się na śniadanie, obiad i przekąskę. Jej największym plusem jest to, że przygotujesz ją w kilka minut!
Pasta jajeczna z awokad0 - składniki:
1 awokado
1/2 czerwonej cebuli
1/3 szklanki posiekanego szczypiorku
2 ugotowane jajka
2 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżki majonezu
szczypta soli i pieprzu
Przepis na pyszną pastę kanapkową
Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Od zagotowania wody policz 10 minut i gotowe. Żeby jajka lepiej się obierały, to do wody dodaj 2-3 plasterki cytryny i trochę soli. Gdy jajka się ugotują, to odcedź je i zalej zimną wodą, żeby ostygły. Następnie obierz je ze skórki i drobno posiekaj.
W misce połącz ze sobą posiekany szczypiorek, pokrojone w kosteczkę awokado i czerwoną cebulę. Następnie dodaj pokrojone jajka i sok z cytryny, majonez, sól oraz pieprz. Sok z cytryny sprawi, że awokado nie będzie ciemniało.
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Postaraj się, żeby warzywa były mniej więcej tej samej wielkości. Jeśli chcesz, żeby Twoja pasta jajeczna z awokado była lżejsza, to majonez zamień na jogurt grecki lub majonez light. Będzie równie smaczna, a jednocześnie lżejsza.
Nasza sałatka – pasta z awokado jest już gotowa. Możesz zjeść ją od razu na kanapkach lub schować do lodówki. Gdy delikatnie smaki się "przegryzą" będzie jeszcze lepsza. Smacznego!