Obiad jak u babci. Zamiast kupować mrożone gotowce, połącz ziemniaki z mięsem

Pyzy, czyli krągłe ziemniaczane kluski, to popularna polska potrawa, serwowana na wiele różnych sposobów, w zależności od regionu kraju.

PyzyPyzy
Źródło zdjęć: © Di bloguje
Katarzyna Gileta

Dziś coraz chętniej sięgamy po gotowe pyzy, które bez trudu znajdziemy w każdej sklepowej chłodziarce. Jednak zazwyczaj nie mają one wiele wspólnego z tradycyjnym specjałem. Może zatem warto przygotować go samodzielnie? Wypróbujcie przepis Diany, autorki bloga Di bloguje.

Mieszkam na Podlasiu i tutaj kluski te nazywane są pyzami. W różnych regionach Polski mówi o nich rozmaicie, np. kartacze czy cepeliny. Niezależnie od nazwy są pyszne i choć bardzo czasochłonne - to naprawdę warte przygotowania! Moja mama była mistrzem, nawet większym od babci. Już nigdy nie zjem tak doskonałych pyz, więc często samodzielnie staram się odtworzyć ten niezapomniany smak - pisze blogerka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyglądają ja mini donuty, ale to tylko pozory. Genialne krążki skrywają pyszną niespodziankę

Tradycyjne pyzy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 5 kg ziemniaków surowych,
  • 1,5 kg ziemniaków ugotowanych.

Nadzienie:

  • 1/2 kg mięsa mielonego,
  • 1 sucha bułka namoczona w mleku,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • majeranek,
  • sól, pieprz.

Dodatkowo:

  • 1-1,5 łyżki majeranku,
  • sól,
  • boczek,
  • cebula.

Sposób przygotowania:

  • Surowe ziemniaki zetrzeć, dokładnie wycisnąć i zlać powstałą z nich wodę (skrobię pozostawić). Ugotowane ziemniaki przekręcić przez maszynkę.
  • Oba rodzaje ziemniaków połączyć ze skrobią i dokładnie wymieszać. Mięso mielone doprawić tak jak na kotlety.
  • Z ciasta ziemniaczanego formować kule nadziewając je farszem mięsnym. W dużym garnku zagotować osoloną wodę z dodatkiem majeranku.
  • Do wrzątku powkładać kluchy. Gotować około 15 minut od momentu zagotowania się wody (pyzy powinny wypłynąć na jej powierzchnię).
  • W międzyczasie można zrobić omastę z boczku i cebuli. Pyzy podawać okraszone tłuszczem ze skwarkami lub polać wodą, w której się gotowały. Równie dobrze smakują podsmażane.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki