Obiad jak u babci. Zamiast kupować mrożone gotowce, połącz ziemniaki z mięsem

Pyzy, czyli krągłe ziemniaczane kluski, to popularna polska potrawa, serwowana na wiele różnych sposobów, w zależności od regionu kraju.

PyzyPyzy
Źródło zdjęć: © Di bloguje
Katarzyna Gileta

Dziś coraz chętniej sięgamy po gotowe pyzy, które bez trudu znajdziemy w każdej sklepowej chłodziarce. Jednak zazwyczaj nie mają one wiele wspólnego z tradycyjnym specjałem. Może zatem warto przygotować go samodzielnie? Wypróbujcie przepis Diany, autorki bloga Di bloguje.

Mieszkam na Podlasiu i tutaj kluski te nazywane są pyzami. W różnych regionach Polski mówi o nich rozmaicie, np. kartacze czy cepeliny. Niezależnie od nazwy są pyszne i choć bardzo czasochłonne - to naprawdę warte przygotowania! Moja mama była mistrzem, nawet większym od babci. Już nigdy nie zjem tak doskonałych pyz, więc często samodzielnie staram się odtworzyć ten niezapomniany smak - pisze blogerka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyglądają ja mini donuty, ale to tylko pozory. Genialne krążki skrywają pyszną niespodziankę

Tradycyjne pyzy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 5 kg ziemniaków surowych,
  • 1,5 kg ziemniaków ugotowanych.

Nadzienie:

  • 1/2 kg mięsa mielonego,
  • 1 sucha bułka namoczona w mleku,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • majeranek,
  • sól, pieprz.

Dodatkowo:

  • 1-1,5 łyżki majeranku,
  • sól,
  • boczek,
  • cebula.

Sposób przygotowania:

  • Surowe ziemniaki zetrzeć, dokładnie wycisnąć i zlać powstałą z nich wodę (skrobię pozostawić). Ugotowane ziemniaki przekręcić przez maszynkę.
  • Oba rodzaje ziemniaków połączyć ze skrobią i dokładnie wymieszać. Mięso mielone doprawić tak jak na kotlety.
  • Z ciasta ziemniaczanego formować kule nadziewając je farszem mięsnym. W dużym garnku zagotować osoloną wodę z dodatkiem majeranku.
  • Do wrzątku powkładać kluchy. Gotować około 15 minut od momentu zagotowania się wody (pyzy powinny wypłynąć na jej powierzchnię).
  • W międzyczasie można zrobić omastę z boczku i cebuli. Pyzy podawać okraszone tłuszczem ze skwarkami lub polać wodą, w której się gotowały. Równie dobrze smakują podsmażane.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku