Obiad jak u babci. Zamiast kupować mrożone gotowce, połącz ziemniaki z mięsem

Obiad jak u babci. Zamiast kupować mrożone gotowce, połącz ziemniaki z mięsem

Pyzy
Pyzy
Źródło zdjęć: © Di bloguje
Katarzyna Gileta
13.11.2023 18:57

Pyzy, czyli krągłe ziemniaczane kluski, to popularna polska potrawa, serwowana na wiele różnych sposobów, w zależności od regionu kraju.

Dziś coraz chętniej sięgamy po gotowe pyzy, które bez trudu znajdziemy w każdej sklepowej chłodziarce. Jednak zazwyczaj nie mają one wiele wspólnego z tradycyjnym specjałem. Może zatem warto przygotować go samodzielnie? Wypróbujcie przepis Diany, autorki bloga Di bloguje.

Mieszkam na Podlasiu i tutaj kluski te nazywane są pyzami. W różnych regionach Polski mówi o nich rozmaicie, np. kartacze czy cepeliny. Niezależnie od nazwy są pyszne i choć bardzo czasochłonne - to naprawdę warte przygotowania! Moja mama była mistrzem, nawet większym od babci. Już nigdy nie zjem tak doskonałych pyz, więc często samodzielnie staram się odtworzyć ten niezapomniany smak - pisze blogerka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tradycyjne pyzy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 5 kg ziemniaków surowych,
  • 1,5 kg ziemniaków ugotowanych.

Nadzienie:

  • 1/2 kg mięsa mielonego,
  • 1 sucha bułka namoczona w mleku,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • majeranek,
  • sól, pieprz.

Dodatkowo:

  • 1-1,5 łyżki majeranku,
  • sól,
  • boczek,
  • cebula.

Sposób przygotowania:

  • Surowe ziemniaki zetrzeć, dokładnie wycisnąć i zlać powstałą z nich wodę (skrobię pozostawić). Ugotowane ziemniaki przekręcić przez maszynkę.
  • Oba rodzaje ziemniaków połączyć ze skrobią i dokładnie wymieszać. Mięso mielone doprawić tak jak na kotlety.
  • Z ciasta ziemniaczanego formować kule nadziewając je farszem mięsnym. W dużym garnku zagotować osoloną wodę z dodatkiem majeranku.
  • Do wrzątku powkładać kluchy. Gotować około 15 minut od momentu zagotowania się wody (pyzy powinny wypłynąć na jej powierzchnię).
  • W międzyczasie można zrobić omastę z boczku i cebuli. Pyzy podawać okraszone tłuszczem ze skwarkami lub polać wodą, w której się gotowały. Równie dobrze smakują podsmażane.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także