Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami

Dziś na obiad mamy dla Ciebie coś wyjątkowego. Jest to pyszna zapiekanka ziemniaczana z klopsikami, której nie da się odmówić. Po prostu palce lizać!

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu smacznych klopsików pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Składniki:

Klopsiki

  1. 1 łyżeczka papryka w proszku
  2. 1 łyżeczka sól
  3. 1/2 łyżeczki pieprz
  4. 400 g mięso mielone z indyka
  5. 2 szt. cebule małe
  6. 2 szt. ząbki czosnku
  7. 1/3 szkl. bułka tarta
  8. 1 szt. jajko
  9. 1 pęczek natka pietruszki

Ziemniaki

  1. 800 g ziemniaki ugotowane
  2. 40 g masło
  3. 50 g ser cheddar starty
  4. 2 szt. jajka

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania mieszanki z ziemniakami. W tym celu ugotowane ziemniaki połącz z masłem, serem cheddar i jajkami. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Przy pomocy gałki do lodów stwórz w formie na tartę kilka punktów. W każdym elemencie zrób wgłębienie.

Obrazek

3. Czas na klopsiki. Aby je przygotować, połącz w robocie kuchennym: mięso mielone z indyka, cebule, czosnek, bułkę tartą, jajko, natkę pietruszki, paprykę w proszku, sól i pieprz.

Obrazek

4. Z powstałej mieszanki uformuj klopsiki i umieść je w formie do tarty. Wstaw naczynie do piekarnika na 40 minut, temperatura 170 stopni Celsjusza.

Obrazek

5. Gotowe danie posyp posiekaną pietruszką. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę