PrzepisZapiekanka ziemniaczana z klopsikami

Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami

Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami
Pyszności

13.12.2019 17:00, aktual.: 16.10.2023 14:29

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dziś na obiad mamy dla Ciebie coś wyjątkowego. Jest to pyszna zapiekanka ziemniaczana z klopsikami, której nie da się odmówić. Po prostu palce lizać!

W przygotowaniu smacznych klopsików pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Składniki:

Klopsiki

  1. 1 łyżeczka papryka w proszku
  2. 1 łyżeczka sól
  3. 1/2 łyżeczki pieprz
  4. 400 g mięso mielone z indyka
  5. 2 szt. cebule małe
  6. 2 szt. ząbki czosnku
  7. 1/3 szkl. bułka tarta
  8. 1 szt. jajko
  9. 1 pęczek natka pietruszki

Ziemniaki

  1. 800 g ziemniaki ugotowane
  2. 40 g masło
  3. 50 g ser cheddar starty
  4. 2 szt. jajka

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania mieszanki z ziemniakami. W tym celu ugotowane ziemniaki połącz z masłem, serem cheddar i jajkami. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. Przy pomocy gałki do lodów stwórz w formie na tartę kilka punktów. W każdym elemencie zrób wgłębienie.

Obraz

3. Czas na klopsiki. Aby je przygotować, połącz w robocie kuchennym: mięso mielone z indyka, cebule, czosnek, bułkę tartą, jajko, natkę pietruszki, paprykę w proszku, sól i pieprz.

Obraz

4. Z powstałej mieszanki uformuj klopsiki i umieść je w formie do tarty. Wstaw naczynie do piekarnika na 40 minut, temperatura 170 stopni Celsjusza.

Obraz

5. Gotowe danie posyp posiekaną pietruszką. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także