Pieczony kalafior pod serowym beszamelem

Pieczony kalafior pod serowym beszamelem to nasza najnowsza miłość ❤️ Moglibyśmy jeść go na okrągło i z Tobą będzie tak samo. Wystarczy, że raz go skosztujesz, a na stałe zadomowi się w Twoim menu ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Podstawowe składniki

  1. 1 szt. kalafior
  2. 300 g mielone mięso z indyka
  3. 1/2 szt. cebula
  4. 1-2 szt. czosnek
  5. 1 szt. jajko
  6. 1/4 szkl. passata pomidorowa
  7. 1 łyżka słodka papryka
  8. 1/2 łyżeczki sól
  9. 1/2 łyżeczki pieprz

Serowy beszamel

  1. 50 g mąka pszenna
  2. 500 ml mleko
  3. 100 g ser cheddar starty
  4. 1/2 łyżeczki sól
  5. 1/3 łyżeczki pieprz
  6. 50 g masło

Sposób przygotowania:

1. Gotuj kalafiora pod przykryciem przez 5 minut. Następnie wstaw go do zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania.

Obrazek
Pieczony kalafior - Pyszności

2. Czas przygotować farsz. W tym celu połącz: mięso mielone z indyka, cebulę, ząbki czosnku, jajko, passatę pomidorową, sól, pieprz oraz słodką paprykę.

Obrazek

3. Nafaszeruj kalafior mięsną mieszanką. Następnie owiń folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).

Obrazek

4. W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy. Na patelni połącz: masło, mąkę pszenną, mleko, pieprz, sól i ser cheddar.

Obrazek

5. Podpieczony kalafior polej sosem beszamelowym i posyp serem. Po czym ponownie wstaw do piekarnika, tym razem na 15 minut.

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier