Pieczony kalafior pod serowym beszamelem

Pieczony kalafior pod serowym beszamelem to nasza najnowsza miłość ❤️ Moglibyśmy jeść go na okrągło i z Tobą będzie tak samo. Wystarczy, że raz go skosztujesz, a na stałe zadomowi się w Twoim menu ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Podstawowe składniki

  1. 1 szt. kalafior
  2. 300 g mielone mięso z indyka
  3. 1/2 szt. cebula
  4. 1-2 szt. czosnek
  5. 1 szt. jajko
  6. 1/4 szkl. passata pomidorowa
  7. 1 łyżka słodka papryka
  8. 1/2 łyżeczki sól
  9. 1/2 łyżeczki pieprz

Serowy beszamel

  1. 50 g mąka pszenna
  2. 500 ml mleko
  3. 100 g ser cheddar starty
  4. 1/2 łyżeczki sól
  5. 1/3 łyżeczki pieprz
  6. 50 g masło

Sposób przygotowania:

1. Gotuj kalafiora pod przykryciem przez 5 minut. Następnie wstaw go do zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania.

Obrazek
Pieczony kalafior - Pyszności

2. Czas przygotować farsz. W tym celu połącz: mięso mielone z indyka, cebulę, ząbki czosnku, jajko, passatę pomidorową, sól, pieprz oraz słodką paprykę.

Obrazek

3. Nafaszeruj kalafior mięsną mieszanką. Następnie owiń folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).

Obrazek

4. W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy. Na patelni połącz: masło, mąkę pszenną, mleko, pieprz, sól i ser cheddar.

Obrazek

5. Podpieczony kalafior polej sosem beszamelowym i posyp serem. Po czym ponownie wstaw do piekarnika, tym razem na 15 minut.

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości