Czujesz ogromne pragnienie podczas grilla? Wypij po kiełbasie ten napój, a szybko poczujesz ulgę

Majówka w pełni, a wraz z nią sezon grillowy. Aromatyczne kiełbaski i soczyste warzywa kuszą podniebienie, ale podczas ogrodowych spotkań często dokucza nam jedno — pragnienie. Szukasz orzeźwiającego i pysznego napoju, który idealnie dopełni smak grillowanych potraw? Mam dla ciebie idealną propozycję, czyli kompot rabarbarowy z pomarańczą!

Czujesz ogromne pragnienie podczas grilla? Wypij po kiełbasie ten napój, a szybko poczujesz ulgęCzujesz ogromne pragnienie podczas grilla? Wypij po kiełbasie ten napój, a szybko poczujesz ulgę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | © Geert Van Keymolen
Marcin Michałowski

Podczas grillowania nie tylko mięso i sałatki odgrywają ważną rolę, ale także napoje, które mogą uzupełnić smakowe doznania. Jeśli szukasz oryginalnego napoju, który idealnie pasuje do kiełbasek i kurczaka z grilla, koniecznie przygotuj prosty, a zarazem wyjątkowy kompot rabarbarowy z soczystą pomarańczą. To pyszny sposób na orzeźwienie i urozmaicenie letniego grillowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Każdy kto choć raz go skosztuje, nie chce jeść nic innego. Tak świetnie smakuje!

Przepis na kompot rabarbarowy z pomarańczą

Kompot rabarbarowy z pomarańczą to prosty, ale niezwykle smaczny napój, który doskonale uzupełni smak potraw z grilla. Dzięki połączeniu rabarbaru i soczystych pomarańczy, szybko ugasisz pragnienie podczas grillowania. Zrobisz go w zaledwie 15 minut!

Składniki:

  • 1 litr wody,
  • 10 łodyg rabarbaru,
  • 3 dojrzałe pomarańcze,
  • ok. 6 łyżek miodu (wedle uznania).

Przygotowanie:

  1. Pomarańcze dokładnie umyj, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Rabarbar umyj pod bieżącą wodą, usuń liście i skórkę, a następnie pokrój na kwadraty.
  3. W garnku zagotuj wodę. Dodaj pokrojony rabarbar i gotuj przez około 10 minut.
  4. Do rabarbaru dodaj kawałki pomarańczy i miód. Gotuj przez kolejne 5 minut.
  5. Gotowy kompot odstaw do przestudzenia. Podawaj schłodzony z kostkami lodu.

Dodatkowe wskazówki:

  • Kompot możesz podać z plasterkami cytryny lub limonki.
  • Zamiast miodu możesz użyć syropu klonowego lub cukru.
  • Do kompotu możesz dodać inne owoce, np. truskawki, maliny lub borówki.
  • Kompot rabarbarowy z pomarańczą możesz przechowywać w lodówce do 3 dni.

Ciesz się pysznym i orzeźwiającym kompotem rabarbarowym z pomarańczą podczas grillowych spotkań!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej