PrzepisGrillCzujesz ogromne pragnienie podczas grilla? Wypij po kiełbasie ten napój, a szybko poczujesz ulgę

Czujesz ogromne pragnienie podczas grilla? Wypij po kiełbasie ten napój, a szybko poczujesz ulgę

Czujesz ogromne pragnienie podczas grilla? Wypij po kiełbasie ten napój, a szybko poczujesz ulgę
Czujesz ogromne pragnienie podczas grilla? Wypij po kiełbasie ten napój, a szybko poczujesz ulgę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | © Geert Van Keymolen

03.05.2024 17:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Majówka w pełni, a wraz z nią sezon grillowy. Aromatyczne kiełbaski i soczyste warzywa kuszą podniebienie, ale podczas ogrodowych spotkań często dokucza nam jedno — pragnienie. Szukasz orzeźwiającego i pysznego napoju, który idealnie dopełni smak grillowanych potraw? Mam dla ciebie idealną propozycję, czyli kompot rabarbarowy z pomarańczą!

Podczas grillowania nie tylko mięso i sałatki odgrywają ważną rolę, ale także napoje, które mogą uzupełnić smakowe doznania. Jeśli szukasz oryginalnego napoju, który idealnie pasuje do kiełbasek i kurczaka z grilla, koniecznie przygotuj prosty, a zarazem wyjątkowy kompot rabarbarowy z soczystą pomarańczą. To pyszny sposób na orzeźwienie i urozmaicenie letniego grillowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na kompot rabarbarowy z pomarańczą

Kompot rabarbarowy z pomarańczą to prosty, ale niezwykle smaczny napój, który doskonale uzupełni smak potraw z grilla. Dzięki połączeniu rabarbaru i soczystych pomarańczy, szybko ugasisz pragnienie podczas grillowania. Zrobisz go w zaledwie 15 minut!

Składniki:

  • 1 litr wody,
  • 10 łodyg rabarbaru,
  • 3 dojrzałe pomarańcze,
  • ok. 6 łyżek miodu (wedle uznania).

Przygotowanie:

  1. Pomarańcze dokładnie umyj, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Rabarbar umyj pod bieżącą wodą, usuń liście i skórkę, a następnie pokrój na kwadraty.
  3. W garnku zagotuj wodę. Dodaj pokrojony rabarbar i gotuj przez około 10 minut.
  4. Do rabarbaru dodaj kawałki pomarańczy i miód. Gotuj przez kolejne 5 minut.
  5. Gotowy kompot odstaw do przestudzenia. Podawaj schłodzony z kostkami lodu.

Dodatkowe wskazówki:

  • Kompot możesz podać z plasterkami cytryny lub limonki.
  • Zamiast miodu możesz użyć syropu klonowego lub cukru.
  • Do kompotu możesz dodać inne owoce, np. truskawki, maliny lub borówki.
  • Kompot rabarbarowy z pomarańczą możesz przechowywać w lodówce do 3 dni.

Ciesz się pysznym i orzeźwiającym kompotem rabarbarowym z pomarańczą podczas grillowych spotkań!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także