Rogaliki z trzech składników. Robię, kiedy goście w drodze, a lodówka pusta

Szukasz szybkiego i prostego przepisu na pyszny deser? Mam dla ciebie idealną propozycję - rogaliki z trzech składników! Te kruche i aromatyczne wypieki zachwycą każdego, nawet bez nadzienia.

RogalikiRogaliki z trzech składników. Robię, kiedy goście w drodze, a lodówka pusta
Źródło zdjęć: © Getty Images | Aleksander Kaczmarek
Marcin Michałowski

Czy istnieje szybki sposób na przygotowanie pysznych rogalików, gdy niespodziewani goście zapukają do drzwi, a lodówka pustoszeje? Oczywiście! Oto przepis na rogaliki, które zaskoczą swoim smakiem i prostotą wykonania. Zapraszam do odkrycia, jak zaledwie z trzech składników stworzyć wyjątkową słodkość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te mini słodkości w chrupiącym wydaniu praktycznie robią się same. Do tego świetnie się prezentują

Jak zrobić rogaliki z trzech składników?

Przygotowanie tych rogalików to dziecinnie proste zadanie. Wystarczy połączyć mąkę, zimne masło i kwaśną śmietanę, zagnieść ciasto, schłodzić je, uformować rogaliki i upiec. Możesz również dodać ulubione nadzienie, takie jak nutella czy marmolada. Pamiętaj jednak, by nie przesadzić z ilością nadzienia, aby uniknąć jego wycieku podczas pieczenia.

Składniki:

  • 750 g mąki,
  • 300 g gęstej śmietany,
  • 250 g zimnego masła.

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj mąkę z zimnym masłem, a następnie dodaj kwaśną śmietanę. Zagnieć ciasto, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i utworzą gładką masę. Uformuj z ciasta kulę.
  2. Owij ciasto folią spożywczą i umieść je w lodówce na około godzinę, aby się schłodziło.
  3. Po schłodzeniu ciasta podziel je na 4 części. Każdą część rozwałkuj na cienki placek, a następnie podziel na 12 trójkątów. Zwiń każdy trójkąt, zaczynając od szerszego końca, formując rogaliki. Upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut, aż staną się złociste.

Dodatkowe wskazówki:

  • Możesz zastąpić śmietanę serkiem homogenizowanym, a masło zamienić na margarynę. Z masłem będą jednak znacznie smaczniejsze.
  • Upieczone rogaliki najlepiej trzymać w suchym i chłodnym miejscu, w hermetycznie zamykanym pojemniku. Dzięki temu dłużej zachowają świeżość.
  • Rogaliki z trzech składników to idealny pomysł na deser, gdy nie masz czasu ani ochoty na skomplikowane wypieki. Są również świetną opcją na wykorzystanie resztek ciasta.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce