Rogaliki z trzech składników. Robię, kiedy goście w drodze, a lodówka pusta

Szukasz szybkiego i prostego przepisu na pyszny deser? Mam dla ciebie idealną propozycję - rogaliki z trzech składników! Te kruche i aromatyczne wypieki zachwycą każdego, nawet bez nadzienia.

RogalikiRogaliki z trzech składników. Robię, kiedy goście w drodze, a lodówka pusta
Źródło zdjęć: © Getty Images | Aleksander Kaczmarek
Marcin Michałowski

Czy istnieje szybki sposób na przygotowanie pysznych rogalików, gdy niespodziewani goście zapukają do drzwi, a lodówka pustoszeje? Oczywiście! Oto przepis na rogaliki, które zaskoczą swoim smakiem i prostotą wykonania. Zapraszam do odkrycia, jak zaledwie z trzech składników stworzyć wyjątkową słodkość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te mini słodkości w chrupiącym wydaniu praktycznie robią się same. Do tego świetnie się prezentują

Jak zrobić rogaliki z trzech składników?

Przygotowanie tych rogalików to dziecinnie proste zadanie. Wystarczy połączyć mąkę, zimne masło i kwaśną śmietanę, zagnieść ciasto, schłodzić je, uformować rogaliki i upiec. Możesz również dodać ulubione nadzienie, takie jak nutella czy marmolada. Pamiętaj jednak, by nie przesadzić z ilością nadzienia, aby uniknąć jego wycieku podczas pieczenia.

Składniki:

  • 750 g mąki,
  • 300 g gęstej śmietany,
  • 250 g zimnego masła.

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj mąkę z zimnym masłem, a następnie dodaj kwaśną śmietanę. Zagnieć ciasto, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i utworzą gładką masę. Uformuj z ciasta kulę.
  2. Owij ciasto folią spożywczą i umieść je w lodówce na około godzinę, aby się schłodziło.
  3. Po schłodzeniu ciasta podziel je na 4 części. Każdą część rozwałkuj na cienki placek, a następnie podziel na 12 trójkątów. Zwiń każdy trójkąt, zaczynając od szerszego końca, formując rogaliki. Upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut, aż staną się złociste.

Dodatkowe wskazówki:

  • Możesz zastąpić śmietanę serkiem homogenizowanym, a masło zamienić na margarynę. Z masłem będą jednak znacznie smaczniejsze.
  • Upieczone rogaliki najlepiej trzymać w suchym i chłodnym miejscu, w hermetycznie zamykanym pojemniku. Dzięki temu dłużej zachowają świeżość.
  • Rogaliki z trzech składników to idealny pomysł na deser, gdy nie masz czasu ani ochoty na skomplikowane wypieki. Są również świetną opcją na wykorzystanie resztek ciasta.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀