Podaj do grillowanego chleba. Pachnie tak, że każdy się skusi

Kiełbasa i szaszłyki jeszcze na ruszcie, a goście już zadowoleni. Grillowany pieczywo z masłem czosnkowym to najlepsza przystawka! Połączenie chrupiącego chleba czy bagietki i aromatycznego, dobrze doprawionego masła nigdy nie zawodzi kubków smakowych. Takie masło świetnie pasuje też do ryb, a zwłaszcza pstrąga, warzyw i mięsa.

Do czosnkowego masła warto dodać zioła. Do czosnkowego masła warto dodać zioła.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Podpieczone na grillu pieczywo to przedsmak uczy na świeżym powietrzu. Ta prosta przystawka świetnie wychodzi także przygotowana na grillu elektrycznym czy nawet na patelni we własnej kuchni. Potrzebujemy sporo kromek ulubionego pieczywa i wcześniej przygotowanego masła czosnkowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywne placuszki z jajkiem. Szybki i prosty przepis

Odpowiednia ilość tłuszczu

Nie uda się zrobić dobrego masła czosnkowego bez... dobrego masła. Dlatego też przygotowanie takiego smarowidła jest niezwykle proste, nikt przecież nie będzie sam robił masła. Oczywiście można i nie jest to takie trudne, ale w tym przypadku lepiej sięgnąć po gotowy produkt. Trzeba go tylko dobrze wybrać. Jeśli używasz masła na co dzień, z pewnością masz ulubione. Jeśli sięgasz po nie sporadycznie, kup po prostu prawdziwe masło. Powinno ono zawierać 82 proc. tłuszczu mlecznego. Takie masło po wyjęciu z lodówki jest twarde. Dlatego przed przygotowaniem jego czosnkowej wersji, trzeba je wyjąć wcześniej. Powinno być miękkie.

Do tego przepisu potrzebny jest świeży czosnek.
Do tego przepisu potrzebny jest świeży czosnek. © Pixabay | Curious_Collectibles

Tylko świeże ząbki

Czosnek to drugi ważny składnik. Zawsze używaj świeżych ząbków, bo suszony nie ma takiego aromatu. Gdy chcesz przygotować masło w klasycznej wersji, zupełnie wystarczy. Ale do masła czosnkowego pasują też świeże zioła. I tu wybór jest duży, od koperku i natki pietruszki po bazylię czy kolendrę. Można go też doprawić szczyptą papryki. Podajemy bazowy przepis, a dodatki dobierz sama. Masło czosnkowe można przechowywać w lodówce do siedmiu dni.

Przepis na masło czosnkowe

Składniki:

  • 100 g masła,
  • szczypta soli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • ulubione zioła.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Drobno posiekaj zioła.
  2. Do miękkiego masła dodaj czosnek, sól i zioła. Wymieszaj. Możesz je zawinąć w papier do pieczenia, schłodzić, a potem pokroić w plasterki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej