Podaj do grillowanego chleba. Pachnie tak, że każdy się skusi
Kiełbasa i szaszłyki jeszcze na ruszcie, a goście już zadowoleni. Grillowany pieczywo z masłem czosnkowym to najlepsza przystawka! Połączenie chrupiącego chleba czy bagietki i aromatycznego, dobrze doprawionego masła nigdy nie zawodzi kubków smakowych. Takie masło świetnie pasuje też do ryb, a zwłaszcza pstrąga, warzyw i mięsa.
01.05.2024 08:43
Podpieczone na grillu pieczywo to przedsmak uczy na świeżym powietrzu. Ta prosta przystawka świetnie wychodzi także przygotowana na grillu elektrycznym czy nawet na patelni we własnej kuchni. Potrzebujemy sporo kromek ulubionego pieczywa i wcześniej przygotowanego masła czosnkowego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Odpowiednia ilość tłuszczu
Nie uda się zrobić dobrego masła czosnkowego bez... dobrego masła. Dlatego też przygotowanie takiego smarowidła jest niezwykle proste, nikt przecież nie będzie sam robił masła. Oczywiście można i nie jest to takie trudne, ale w tym przypadku lepiej sięgnąć po gotowy produkt. Trzeba go tylko dobrze wybrać. Jeśli używasz masła na co dzień, z pewnością masz ulubione. Jeśli sięgasz po nie sporadycznie, kup po prostu prawdziwe masło. Powinno ono zawierać 82 proc. tłuszczu mlecznego. Takie masło po wyjęciu z lodówki jest twarde. Dlatego przed przygotowaniem jego czosnkowej wersji, trzeba je wyjąć wcześniej. Powinno być miękkie.
Tylko świeże ząbki
Czosnek to drugi ważny składnik. Zawsze używaj świeżych ząbków, bo suszony nie ma takiego aromatu. Gdy chcesz przygotować masło w klasycznej wersji, zupełnie wystarczy. Ale do masła czosnkowego pasują też świeże zioła. I tu wybór jest duży, od koperku i natki pietruszki po bazylię czy kolendrę. Można go też doprawić szczyptą papryki. Podajemy bazowy przepis, a dodatki dobierz sama. Masło czosnkowe można przechowywać w lodówce do siedmiu dni.
Przepis na masło czosnkowe
Składniki:
- 100 g masła,
- szczypta soli,
- 3 ząbki czosnku,
- ulubione zioła.
Sposób przygotowania:
- Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Drobno posiekaj zioła.
- Do miękkiego masła dodaj czosnek, sól i zioła. Wymieszaj. Możesz je zawinąć w papier do pieczenia, schłodzić, a potem pokroić w plasterki.