Hanna Lis serwuje szybki makaron z kilku składników. Smakuje jak we włoskiej restauracji

Hanna Lis to doświadczona dziennikarka i prezenterka telewizyjna. Po porzuceniu kariery telewizyjnej oddała się swojej drugiej, największej pasji -gotowaniu. Autorka książki kulinarnej "Mój świat na talerzu" opublikowała przepis na genialny sos do makaronu, który przygotujesz w kilka chwil.

Hanna LisMakaron z pesto wg. Hanny Lis.
Źródło zdjęć: © AKPA, Getty Images

Hanna Lis rozpoczęła swoją karierę w 1993 roku. Zadebiutowała na antenie TVP, gdzie prowadziła "Teleexpress" i "Klub dobrej książki". Przez wiele lat prowadziła najpopularniejsze programy publicystyczne w TVN, TV4 i Polsacie. Po zakończeniu kariery w telewizji oddała się swojej drugiej, największej pasji — gotowaniu.

Dziennikarka jest autorką książki kulinarnej "Mój świat na talerzu", w której podzieliła się swoimi autorskimi przepisami. Na swoim profilu na Instagramie regularnie dzieli się kadrami ze swojego życia i... przepisami. W jednym ze swoich ostatnich postów podzieliła się przepisem na pyszny, prosty makaron z domowym pesto. Przygotujesz go w kilka chwil, a efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Makaron z przepisu Hanny Lis to prawdziwy hit

Hanna Lis skończyła studia na wydziale italianistyki. Perfekcyjnie opanowała język włoski i... włoską kuchnię. W jednym ze swoich ostatnich postów podzieliła się przepisem na prosty, włoski makaron z nieoczywistym pesto. Dziennikarka użyła bazylii oraz rukoli, która nadaje daniu pikantnego posmaku. Orzechowy posmak rukoli podkręca dodatek orzechów włoskich, które doskonale współgrają z resztą dania.c

To doskonała propozycja dla miłośników włoskiej kuchni. Wystarczy kilka prostych składników, chlust dobrej oliwy i makaronu z mąki durum, aby w kwadrans przygotować wyśmienity obiad w iście włoskim stylu. Całość wykończona jest odrobiną soku z cytryny, który nadaje potrawie lekki i rześki smak.

Makaron z pesto wg. Hanny Lis — przepis

Składniki:

  • 100 g rukoli,
  • 5 listków świeżej bazylii,
  • 8 orzechów włoskich,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki startego parmezanu lub grana padano,
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • opcjonalnie: sok z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Wyciągnij garnek, wlej do niego wodę i dodaj do niej soli. Doprowadź ją do wrzenia.
  2. Wrzuć makaron (najlepsze będzie spaghetti) i ugotuj do al dente.
  3. W międzyczasie zajmij się sosem. Wyciągnij malakser i wrzuć od niego podprażone orzechy włoskie, bazylię, rukolę, czosnek, ser oraz oliwę z oliwek. Całość miksuj aż do połączenia się składników. Gotowe pesto dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Gotowy makaron połącz z sosem. Podawaj udekorowane pomidorkami cherry i listkami świeżej bazylii.


Wybrane dla Ciebie

Wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Nie zgadniesz z czego jest zrobione
Wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Nie zgadniesz z czego jest zrobione
Lasy będą pełne grzybów. Ekspert wyjaśnia, kiedy spodziewać się wysypu
Lasy będą pełne grzybów. Ekspert wyjaśnia, kiedy spodziewać się wysypu
Latem tak przygotowuje młode ziemniaki. Zachwycają wszystkich przy stole
Latem tak przygotowuje młode ziemniaki. Zachwycają wszystkich przy stole
Te wysokobiałkowe kopytka dopełniają mój obiad. Wystarczy 1 dodatek
Te wysokobiałkowe kopytka dopełniają mój obiad. Wystarczy 1 dodatek
Zachwycają się nimi maluchy. Już nie proszą o frytki na obiad
Zachwycają się nimi maluchy. Już nie proszą o frytki na obiad
Mięso w folii to ulubione danie mojego dziadka. Zajmuje chwilę i zachwyca smakiem
Mięso w folii to ulubione danie mojego dziadka. Zajmuje chwilę i zachwyca smakiem
Już nie grzybowa i nie pomidorowa. Ta zupa z kurek to hit
Już nie grzybowa i nie pomidorowa. Ta zupa z kurek to hit
Purée z ziemniaków może się przy tym schować. Idealnie pasuje do obiadu
Purée z ziemniaków może się przy tym schować. Idealnie pasuje do obiadu
Kokosowe, wilgotne i nieprzekombinowane. Po prostu idealne ciasto do kawy
Kokosowe, wilgotne i nieprzekombinowane. Po prostu idealne ciasto do kawy
Mięsna buła marzeń. I nie musisz wychodzić z domu
Mięsna buła marzeń. I nie musisz wychodzić z domu
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce