Hanna Lis serwuje szybki makaron z kilku składników. Smakuje jak we włoskiej restauracji
Hanna Lis to doświadczona dziennikarka i prezenterka telewizyjna. Po porzuceniu kariery telewizyjnej oddała się swojej drugiej, największej pasji -gotowaniu. Autorka książki kulinarnej "Mój świat na talerzu" opublikowała przepis na genialny sos do makaronu, który przygotujesz w kilka chwil.
20.04.2024 08:27
Hanna Lis rozpoczęła swoją karierę w 1993 roku. Zadebiutowała na antenie TVP, gdzie prowadziła "Teleexpress" i "Klub dobrej książki". Przez wiele lat prowadziła najpopularniejsze programy publicystyczne w TVN, TV4 i Polsacie. Po zakończeniu kariery w telewizji oddała się swojej drugiej, największej pasji — gotowaniu.
Zobacz także
Dziennikarka jest autorką książki kulinarnej "Mój świat na talerzu", w której podzieliła się swoimi autorskimi przepisami. Na swoim profilu na Instagramie regularnie dzieli się kadrami ze swojego życia i... przepisami. W jednym ze swoich ostatnich postów podzieliła się przepisem na pyszny, prosty makaron z domowym pesto. Przygotujesz go w kilka chwil, a efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Makaron z przepisu Hanny Lis to prawdziwy hit
Hanna Lis skończyła studia na wydziale italianistyki. Perfekcyjnie opanowała język włoski i... włoską kuchnię. W jednym ze swoich ostatnich postów podzieliła się przepisem na prosty, włoski makaron z nieoczywistym pesto. Dziennikarka użyła bazylii oraz rukoli, która nadaje daniu pikantnego posmaku. Orzechowy posmak rukoli podkręca dodatek orzechów włoskich, które doskonale współgrają z resztą dania.c
To doskonała propozycja dla miłośników włoskiej kuchni. Wystarczy kilka prostych składników, chlust dobrej oliwy i makaronu z mąki durum, aby w kwadrans przygotować wyśmienity obiad w iście włoskim stylu. Całość wykończona jest odrobiną soku z cytryny, który nadaje potrawie lekki i rześki smak.
Makaron z pesto wg. Hanny Lis — przepis
Składniki:
- 100 g rukoli,
- 5 listków świeżej bazylii,
- 8 orzechów włoskich,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki startego parmezanu lub grana padano,
- 100 ml oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz,
- opcjonalnie: sok z cytryny.
Przygotowanie:
- Wyciągnij garnek, wlej do niego wodę i dodaj do niej soli. Doprowadź ją do wrzenia.
- Wrzuć makaron (najlepsze będzie spaghetti) i ugotuj do al dente.
- W międzyczasie zajmij się sosem. Wyciągnij malakser i wrzuć od niego podprażone orzechy włoskie, bazylię, rukolę, czosnek, ser oraz oliwę z oliwek. Całość miksuj aż do połączenia się składników. Gotowe pesto dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Gotowy makaron połącz z sosem. Podawaj udekorowane pomidorkami cherry i listkami świeżej bazylii.