Była daniem włoskiej biedoty. Dziś turyści płacą krocie w restauracjach

Ta popularna włoska potrawa, za którą Polacy są w stanie zapłacić naprawdę sporo w restauracji, była niegdyś prostą przekąską toskańskich rolników. Jest lekka, przepyszna, orzeźwiająca i maksymalnie... pomidorowa. Bruschetta to smakowita przystawka, która możesz przygotować w domu.

Bruschetta - prosty pomysł na pyszną przekąskęBruschetta - prosty pomysł na pyszną przekąskę
Źródło zdjęć: © Canva | rudisill

Historia bruschetty sięga XV wieku. To właśnie wtedy — jak czytamy na portalu duecapucci.pl — włoscy rolnicy wpadli na to, by w przerwie od pracy (głównie na plantacjach oliwek) opiec czerstwe kawałki chleba, polać je oliwą, doprawić solą, a następnie ze smakiem zjeść. Niezamożni mieszkańcy Toskanii, Apulii i Kalabrii pokochali grillowany chlebek i wkrótce zaczęli go łączyć z innymi dodatkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tej wiosny zaskocz swoich bliskich i przygotuj babkę w postaci zielonej łąki

Dzisiaj bruschetta nieodzownie kojarzy nam się przede wszystkim z pomidorami. Razem z oliwą i listkami świeżej bazylii stanowią one święte trio dla Włochów, a Polacy w pełni podzielają tę fascynację. To dlatego, kiedy udajemy się do włoskiej restauracji, często zamawiamy bruschettę. Nawiasem mówiąc, warto nauczyć się poprawnej wymowy tej potrawy: brusketa. Literę "t" nieznacznie wydłużamy. O tym, dlaczego prawidłowa wymowa włoskich nazw jest taka ważna, pisaliśmy w innym naszym artykule. Lepiej to wiedzieć, niż narazić się na śmieszność.

Wróćmy jednak do meritum sprawy, czyli przygotowania bruschetty w domu. To naprawdę nic trudnego, a efekt jest po prostu wspaniały. Poniżej prezentujemy przykładowy przepis na tę włoską przekąskę. Powodzenia i buon appetito!

Domowa bruschetta

Składniki:

  • Kilka kromek jasnego chleba
  • oliwa z oliwek — oczywiście dobrej jakości!
  • 1 duży pomidor lub 2 mniejsze,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, oregano.
Bruschetta - z łatwością przygotujesz ją w domu
Bruschetta - z łatwością przygotujesz ją w domu © Canva

Sposób przygotowania:

  1. Kromki chleba polej oliwą. Umieść je na patelni i usmaż grzanki. Możesz też użyć do tego piekarnika. Grzanki wysmaruj następnie obranym ząbkiem czosnku.
  2. Drugi ząbek czosnku drobno posiekaj i połącz w misce z pokrojonymi w kostkę pomidorami. Dorzuć jeszcze posiekaną bazylię, sól i pieprz. Wymieszaj.
  3. Tak przygotowaną mieszankę wyłóż na grzanki. Jeśli pomidory były mocno wodniste, przecedź ją jeszcze na sicie z nadmiaru soku. Posyp bruschettę oregano i gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej