Była daniem włoskiej biedoty. Dziś turyści płacą krocie w restauracjach
Ta popularna włoska potrawa, za którą Polacy są w stanie zapłacić naprawdę sporo w restauracji, była niegdyś prostą przekąską toskańskich rolników. Jest lekka, przepyszna, orzeźwiająca i maksymalnie... pomidorowa. Bruschetta to smakowita przystawka, która możesz przygotować w domu.
10.04.2024 11:06
Historia bruschetty sięga XV wieku. To właśnie wtedy — jak czytamy na portalu duecapucci.pl — włoscy rolnicy wpadli na to, by w przerwie od pracy (głównie na plantacjach oliwek) opiec czerstwe kawałki chleba, polać je oliwą, doprawić solą, a następnie ze smakiem zjeść. Niezamożni mieszkańcy Toskanii, Apulii i Kalabrii pokochali grillowany chlebek i wkrótce zaczęli go łączyć z innymi dodatkami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dzisiaj bruschetta nieodzownie kojarzy nam się przede wszystkim z pomidorami. Razem z oliwą i listkami świeżej bazylii stanowią one święte trio dla Włochów, a Polacy w pełni podzielają tę fascynację. To dlatego, kiedy udajemy się do włoskiej restauracji, często zamawiamy bruschettę. Nawiasem mówiąc, warto nauczyć się poprawnej wymowy tej potrawy: brusketa. Literę "t" nieznacznie wydłużamy. O tym, dlaczego prawidłowa wymowa włoskich nazw jest taka ważna, pisaliśmy w innym naszym artykule. Lepiej to wiedzieć, niż narazić się na śmieszność.
Zobacz także
Wróćmy jednak do meritum sprawy, czyli przygotowania bruschetty w domu. To naprawdę nic trudnego, a efekt jest po prostu wspaniały. Poniżej prezentujemy przykładowy przepis na tę włoską przekąskę. Powodzenia i buon appetito!
Domowa bruschetta
Składniki:
- Kilka kromek jasnego chleba
- oliwa z oliwek — oczywiście dobrej jakości!
- 1 duży pomidor lub 2 mniejsze,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, oregano.
Sposób przygotowania:
- Kromki chleba polej oliwą. Umieść je na patelni i usmaż grzanki. Możesz też użyć do tego piekarnika. Grzanki wysmaruj następnie obranym ząbkiem czosnku.
- Drugi ząbek czosnku drobno posiekaj i połącz w misce z pokrojonymi w kostkę pomidorami. Dorzuć jeszcze posiekaną bazylię, sól i pieprz. Wymieszaj.
- Tak przygotowaną mieszankę wyłóż na grzanki. Jeśli pomidory były mocno wodniste, przecedź ją jeszcze na sicie z nadmiaru soku. Posyp bruschettę oregano i gotowe. Smacznego!