Zamiast wyrzucać do śmieci, blenduję i dodaję do makaronu. Wiosenny obiad mam w kilka minut
05.04.2024 11:27
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zielone liście lądują najczęściej w śmietniku, ale najwyższa pora to zmienić. Po zjedzeniu rzodkiewki wykorzystuję resztki do przygotowania pysznego pesto. Zajada się nim cała rodzina.
Pozornie jest odpadkiem, ale w rzeczywistości zamieni się w pyszny sos do makaronu. Kiedy na rynku pojawia się pyszna, chrupiąca rzodkiewka, kupują ją kilka razy w tygodniu. Widząc zielone liście w koszu na śmieci, wpadłam na pomysł, aby zamienić je w pyszne pesto. To zdecydowanie był strzał w dziesiątkę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pesto z liści rzodkiewki
W kuchni zazwyczaj skupiamy się na jedzeniu korzeni rzodkiewki, ale liście jej liście również kryją w sobie mnóstwo wartości odżywczych. Przewyższają korzenie pod względem zawartości witaminy C, witaminy A i wapnia. Stanowią bogate źródło przeciwutleniaczy i innych dobroczynnych dla zdrowia związków roślinnych. Zawarte w nich glukozynolany charakteryzują się działaniem przeciwzapalnym i mogą pomóc w profilatyce przeciwnowotowrowej.
Wiedząc już, jakim skarbem są liście rzodkiewki, warto zacząć z tego korzystać. Mają delikatnie pikantny, orzeźwiający smak. W kilka minut zamieniam je w pyszne pesto, idealne do chrupiących tostów czy też szybkiego obiadu z makaronem w roli głównej.
Zobacz także
Składniki:
- 2 garście liści rzodkiewki,
- 50 g orzechów nerkowca lub słonecznika,
- 50 g startego parmezanu lub grana padano,
- 1 ząbek czosnku,
- 100 ml oliwy z oliwek,
- sok wyciśnięty z połówki cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Liście rzodkiewki dokładnie umyj i osusz.
- Orzechy podpraż na suchej patelni.
- Do blendera włóż liście rzodkiewki, orzechy, parmezan, czosnek, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz.
- Zmiksuj na gładką masę.
- Gotowe pesto przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce do tygodnia.
Do pesto możesz dodać inne składniki, np. świeże zioła, takie jak bazylia lub pietruszka, aby pokręcić smak. Nie bój się eksperymentów, bo całkowicie przez przypadek możesz odkryć wyjątkowe połączenie.
Gotowe pesto wystarczy połączyć z ugotowanym makaronem, dorzucić pokrojone pomidorki koktajlowe i oprószyć parmezanem. Ekspresowy obiad wiosenny jest już gotowy!