PrzepisCiastaPyszne wiosenne ciasto. Na sam widok cieknie ślinka, a nazwa wywołuje uśmiech na twarzy

Pyszne wiosenne ciasto. Na sam widok cieknie ślinka, a nazwa wywołuje uśmiech na twarzy

Rabarbarotka skradnie serca łasuchów i nie tylko
Rabarbarotka skradnie serca łasuchów i nie tylko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
20.04.2024 13:03, aktualizacja: 20.04.2024 16:49

Wiele przemawia za tym, by upiec rabarbarotkę na niedzielę. Nie tylko uroczo brzmiąca nazwa, która z pewnością spodoba się gościom i domownikom, ale też - i przede wszystkim - smak tej wiosennej delicji. Kruche ciasto, słodko-kwaśna owocowa warstwa i lekka beza to kompozycja, której trudno się oprzeć.

Rabarbarotka, czyli ciasto z rabarbarem nie może nie znaleźć się na twoim wiosennym stole. Korzystaj z tej dobroci, póki trwa sezon. A samo przygotowanie ciasta zajmie ci dosłownie chwilę. Uporają się z nim nawet ci wątpiący w swoje kulinarne umiejętności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rabarbarotka - ciasto do wiosnę

Jak szarlotka, tak i rabarbarotka powinna na stałe wejść do cukierniczego kanonu. Rabarbar to nasze sezonowe cudo i jeden z pierwszych owoców, jakie możemy skonsumować po zimowym marazmie. Nie zachwyca słodyczą, ale nie musi. W towarzystwie kruchego ciasta i z dodatkiem lekkiej bezy doskonale odnajduje się ze swoimi kwaskowymi nutami.

Rabarbarotka może być jak szarlotką, tyle że z rabarbarem, a może być też wariacją na temat, inspiracją. Zupełnie tak, jak w przepisie poniżej. Kruche ciasto, beza, delikatna słodycz malin i gwóźdź programu - rabarbar tworzą idealny deserowy kwartet. Czego chcieć więcej na wiosnę?

Warto korzystać z dobrodziejstw rabarbaru, póki jest na niego sezon
Warto korzystać z dobrodziejstw rabarbaru, póki jest na niego sezon© Pixabay

Rabarbarotka - ciasto z rabarbarem. Przepis

Składniki:

CIASTO

  • 200 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 200 g zimnego masła,
  • 50 g cukru,
  • szczypta soli,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 żółtka.

RABARBAR

  • 600 g rabarbaru,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 180 g konfitury malinowej.

BEZA

  • 4 białka,
  • 200 g cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie:

  1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski, dodaj cukier sól i pokrojone zimne masło. Dłońmi ucieraj składniki, aż powstanie kruszonka.
  2. Następnie dodaj żółtka i energicznie zagnieć ciasto.
  3. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę. Całość przełóż do lodówki.
  4. Po ok. 20 minutach wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz ok. 20 minut. Wcześniej nie zapomnij nakłuć ciasta widelcem.
  5. Rabarbar pokrój na małe kawałki, a następnie wymieszaj z mąką ziemniaczaną i cynamonem. Na końcu wmieszaj w całość z połową konfitury.
  6. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Kiedy piana będzie gęsta i błyszcząca, dodaj mąkę ziemniaczaną. Mieszaj składniki jeszcze przez 30 sekund na wysokich obrotach miksera.
  7. Podpieczony spód posmaruj pozostałą częścią konfitury, następnie wyłóż rabarbar, a górę posmaruj ubitymi białkami.
  8. Ciasto wstaw do piekarnika na 20 minut (170 st. C), a następnie zmniejsz temperaturę do 60 st. C i włącz termoobieg. Ciasto piecz jeszcze 15 minut.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także