Pyszne wiosenne ciasto. Na sam widok cieknie ślinka, a nazwa wywołuje uśmiech na twarzy
Wiele przemawia za tym, by upiec rabarbarotkę na niedzielę. Nie tylko uroczo brzmiąca nazwa, która z pewnością spodoba się gościom i domownikom, ale też - i przede wszystkim - smak tej wiosennej delicji. Kruche ciasto, słodko-kwaśna owocowa warstwa i lekka beza to kompozycja, której trudno się oprzeć.
20.04.2024 | aktual.: 20.04.2024 16:49
Rabarbarotka, czyli ciasto z rabarbarem nie może nie znaleźć się na twoim wiosennym stole. Korzystaj z tej dobroci, póki trwa sezon. A samo przygotowanie ciasta zajmie ci dosłownie chwilę. Uporają się z nim nawet ci wątpiący w swoje kulinarne umiejętności.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rabarbarotka - ciasto do wiosnę
Jak szarlotka, tak i rabarbarotka powinna na stałe wejść do cukierniczego kanonu. Rabarbar to nasze sezonowe cudo i jeden z pierwszych owoców, jakie możemy skonsumować po zimowym marazmie. Nie zachwyca słodyczą, ale nie musi. W towarzystwie kruchego ciasta i z dodatkiem lekkiej bezy doskonale odnajduje się ze swoimi kwaskowymi nutami.
Rabarbarotka może być jak szarlotką, tyle że z rabarbarem, a może być też wariacją na temat, inspiracją. Zupełnie tak, jak w przepisie poniżej. Kruche ciasto, beza, delikatna słodycz malin i gwóźdź programu - rabarbar tworzą idealny deserowy kwartet. Czego chcieć więcej na wiosnę?
Zobacz także
Rabarbarotka - ciasto z rabarbarem. Przepis
Składniki:
CIASTO
- 200 g mąki pszennej,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- 200 g zimnego masła,
- 50 g cukru,
- szczypta soli,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 żółtka.
RABARBAR
- 600 g rabarbaru,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 180 g konfitury malinowej.
BEZA
- 4 białka,
- 200 g cukru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie:
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski, dodaj cukier sól i pokrojone zimne masło. Dłońmi ucieraj składniki, aż powstanie kruszonka.
- Następnie dodaj żółtka i energicznie zagnieć ciasto.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę. Całość przełóż do lodówki.
- Po ok. 20 minutach wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz ok. 20 minut. Wcześniej nie zapomnij nakłuć ciasta widelcem.
- Rabarbar pokrój na małe kawałki, a następnie wymieszaj z mąką ziemniaczaną i cynamonem. Na końcu wmieszaj w całość z połową konfitury.
- Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Kiedy piana będzie gęsta i błyszcząca, dodaj mąkę ziemniaczaną. Mieszaj składniki jeszcze przez 30 sekund na wysokich obrotach miksera.
- Podpieczony spód posmaruj pozostałą częścią konfitury, następnie wyłóż rabarbar, a górę posmaruj ubitymi białkami.
- Ciasto wstaw do piekarnika na 20 minut (170 st. C), a następnie zmniejsz temperaturę do 60 st. C i włącz termoobieg. Ciasto piecz jeszcze 15 minut.