Nadaje się nie tylko do ciasta i kompotu. Niedługo zaczyna się sezon

Ciasto i kompot? Rabarbar ma zdecydowanie więcej do zaoferowania. Ten charakterystyczny smak i soczystość nie mogą się zmarnować. Koniecznie zerknij na nasze propozycje na wykorzystanie rabarbaru. Z pewnością znajdziesz coś dla siebie.

Rabarbar może być składnikiem wspaniałych deserówRabarbar może być składnikiem wspaniałych deserów
Źródło zdjęć: © Pixabay

Rabarbar może stanowić bazę nie tylko ciast czy kompotów, choć prawdą jest, że w tej roli sprawdza się rewelacyjnie. Jego kwaśny smak idealnie równoważy słodycz ciasta. Niemniej jeśli szukasz inspiracji na inne dania z rabarbarem, koniecznie zobacz nasze propozycje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zielony deserek z kiwi i matchą. Zachwyć swoich bliskich nie tylko w Dniu Świętego Patryka

Jak przygotować rabarbar?

Sezon na rabarbar rozpoczyna się z początkiem kwietnia, a więc już za chwilę będzie można cieszyć się charakterystycznym smakiem popularnych łodyg. I tu ważna uwaga: jadalne są jedynie łodygi rabarbaru. Liście warzywa należy wyrzucić do kosza, gdyż zawierają wysokie stężenie kwasu szczawiowego. W 100 g liści rabarbaru jest od 570 do aż 1900 mg szczawianu. Ilości te mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia.

Czy rabarbar trzeba obierać? Z reguły nie, zwłaszcza jeśli mamy do czynienia z młodymi łodygami. Natomiast w przypadku starszego rabarbaru zaleca się odciąć suche końcówki, a następnie obrać łodygę za pomocą nożyka, po to, by podczas jedzenia włókna nie były wyczuwalne.

Jak wykorzystać rabarbar?
Jak wykorzystać rabarbar? © Pixabay

Co zrobić z rabarbaru?

Jeśli jesteśmy przy ciastach, to zamiast klasycznego ucieranego ciasta z rabarbarem przyrządzić możesz fantazyjną tartę na kruchym spodzie z dodatkiem słodkich owoców i np. kremu budyniowego czy bezy. Świetnym pomysłem jest też upieczenie drożdżówek z kruszonką na bazie rabarbaru i jabłek. Jeśli wolisz bardziej szalone pomysły, zerknij na przepis na trifle z rabarbarem.

Doskonałym sposobem na wykorzystanie rabarbaru jest przygotowanie na jego bazie dżemu czy musu owocowego. W tym drugim przypadku rabarbar warto połączyć z innym dodatkiem, np. jabłkami lub truskawkami. Natomiast przygotowując dżem, wystarczy sam rabarbar, gdyż ze względu na dużą ilość cukru potrzebną do przyrządzenia przetworu, nie powinno być problemu z nadmiernie kwaśnym smakiem warzywa.

Rabarbar jest też świetnym składnikiem kompotów, ale nie tylko. Na jego bazie z łatwością stworzysz nalewkę, która będzie pomocna w przypadku problemów trawiennych. Natomiast jednym z najłatwiejszych rozwiązań na wykorzystanie rabarbaru jest spałaszowanie go ze słodkim dodatkiem lub podpieczenie czy uprażenie i dodanie do naleśników, lodów czy innych deserów. Warto też przetestować przepis na pierogi z rabarbarem lub chłodnik z rabarbaru:

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska