Zrób zapas na zimę. Słoiczki będą znikać raz dwa

Lato to czas zbiorów, a co za tym idzie — przygotowywania przetworów. W końcu w witaminy i minerały dobrze jest uzbroić się na cały rok, a nie tylko na kilka miesięcy. My jednak jesteśmy dosyć uparci i poza zdrowiem, cenimy jeszcze smak. To dlatego, kiedy tylko zobaczyliśmy ten przepis, to od razu wiedzieliśmy, że czeka nas sporo pracy. Zapas na zimę musi być naprawdę duży!

ObrazekDżem rabarbarowy, hit tego lata - Pyszności; foto: Canva

Jakie są twoje ulubione przetwory, po które najchętniej sięgasz poza sezonem? Powidła? Kiszonki? Marmolada? A może... nalewka? Chociaż o gustach się nie dyskutuje, to pozwól, że i my odpowiemy na to pytanie. Naszym bezwzględnym faworytem od zawsze, od maleńkiego, kiedy tylko żołądek zaczął tolerować coś więcej niż mleko i papki, był... dżem.Zrobiony z truskawek to już klasyka. A co powiesz na dżem rabarbarowy? My już się przekonaliśmy, że zajmie on honorowe miejsce na podium ulubionych smaków. Teraz chcemy poznać też twoją opinię.

Obrazek
Dżem rabarbarowy poleca się na zimę - Pyszności; foto: Canva

Sezon na rabarbar akurat trwa w najlepsze, dlatego warto wykorzystać go do stworzenia pysznego dżemu. Jego właściwości będą jak znalazł na zimę, bo warzywo to zawiera duże pokłady witamin A, C i E, a także minerałów: magnezu, potasu, żelaza i wapnia. Brzmi jak coś, co przyda ci się, kiedy zacznie się sezon infekcyjny, prawda? Do dzieła więc! I od razu mały spoiler: będzie to dżem rabarbarowo-pomarańczowy. Ślinka sama cieknie!

Domowy dżem rabarbarowy

Składniki:

  • 500 g rabarbaru,
  • 200 g cukru,
  • 1-2 pomarańcze,
  • skórka z pomarańczy
  • kilka szczypt cynamonu — do smaku.
Obrazek
Dżem rabarbarowy - smaczny i bardzo łatwy do przyrządzenia - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar (postaraj się wybrać taki o jędrnych i grubych ogonkach — to dobrze świadczy o jakości tego warzywa) dokładnie umyj, a następnie odetnij końcówki. Całą resztę pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Pomarańcze (te, które nie pochodzą z ekologicznych upraw, należy najpierw sparzyć) umyj i zetrzyj ich wierzchnią część skórki. Następnie wyciśnij z nich sok. Do tego przepisu będziesz go potrzebował 100 ml.
  3. Pokrojony rabarbar przełóż do garnuszka. Dodaj do niego sok i skórkę z pomarańczy oraz cukier. Dopraw niewielką ilością cynamonu, Podgrzewaj na małej mocy palnika. Od momentu zagotowania duś go jeszcze 45 minut, a następnie przełóż do czystych i wyparzonych słoików. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni