Zrób zapas na zimę. Słoiczki będą znikać raz dwa

Lato to czas zbiorów, a co za tym idzie — przygotowywania przetworów. W końcu w witaminy i minerały dobrze jest uzbroić się na cały rok, a nie tylko na kilka miesięcy. My jednak jesteśmy dosyć uparci i poza zdrowiem, cenimy jeszcze smak. To dlatego, kiedy tylko zobaczyliśmy ten przepis, to od razu wiedzieliśmy, że czeka nas sporo pracy. Zapas na zimę musi być naprawdę duży!

ObrazekDżem rabarbarowy, hit tego lata - Pyszności; foto: Canva

Jakie są twoje ulubione przetwory, po które najchętniej sięgasz poza sezonem? Powidła? Kiszonki? Marmolada? A może... nalewka? Chociaż o gustach się nie dyskutuje, to pozwól, że i my odpowiemy na to pytanie. Naszym bezwzględnym faworytem od zawsze, od maleńkiego, kiedy tylko żołądek zaczął tolerować coś więcej niż mleko i papki, był... dżem.Zrobiony z truskawek to już klasyka. A co powiesz na dżem rabarbarowy? My już się przekonaliśmy, że zajmie on honorowe miejsce na podium ulubionych smaków. Teraz chcemy poznać też twoją opinię.

Obrazek
Dżem rabarbarowy poleca się na zimę - Pyszności; foto: Canva

Sezon na rabarbar akurat trwa w najlepsze, dlatego warto wykorzystać go do stworzenia pysznego dżemu. Jego właściwości będą jak znalazł na zimę, bo warzywo to zawiera duże pokłady witamin A, C i E, a także minerałów: magnezu, potasu, żelaza i wapnia. Brzmi jak coś, co przyda ci się, kiedy zacznie się sezon infekcyjny, prawda? Do dzieła więc! I od razu mały spoiler: będzie to dżem rabarbarowo-pomarańczowy. Ślinka sama cieknie!

Domowy dżem rabarbarowy

Składniki:

  • 500 g rabarbaru,
  • 200 g cukru,
  • 1-2 pomarańcze,
  • skórka z pomarańczy
  • kilka szczypt cynamonu — do smaku.
Obrazek
Dżem rabarbarowy - smaczny i bardzo łatwy do przyrządzenia - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar (postaraj się wybrać taki o jędrnych i grubych ogonkach — to dobrze świadczy o jakości tego warzywa) dokładnie umyj, a następnie odetnij końcówki. Całą resztę pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Pomarańcze (te, które nie pochodzą z ekologicznych upraw, należy najpierw sparzyć) umyj i zetrzyj ich wierzchnią część skórki. Następnie wyciśnij z nich sok. Do tego przepisu będziesz go potrzebował 100 ml.
  3. Pokrojony rabarbar przełóż do garnuszka. Dodaj do niego sok i skórkę z pomarańczy oraz cukier. Dopraw niewielką ilością cynamonu, Podgrzewaj na małej mocy palnika. Od momentu zagotowania duś go jeszcze 45 minut, a następnie przełóż do czystych i wyparzonych słoików. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości