Zrób zapas na zimę. Słoiczki będą znikać raz dwa
Lato to czas zbiorów, a co za tym idzie — przygotowywania przetworów. W końcu w witaminy i minerały dobrze jest uzbroić się na cały rok, a nie tylko na kilka miesięcy. My jednak jesteśmy dosyć uparci i poza zdrowiem, cenimy jeszcze smak. To dlatego, kiedy tylko zobaczyliśmy ten przepis, to od razu wiedzieliśmy, że czeka nas sporo pracy. Zapas na zimę musi być naprawdę duży!
23.06.2023 08:00
Jakie są twoje ulubione przetwory, po które najchętniej sięgasz poza sezonem? Powidła? Kiszonki? Marmolada? A może... nalewka? Chociaż o gustach się nie dyskutuje, to pozwól, że i my odpowiemy na to pytanie. Naszym bezwzględnym faworytem od zawsze, od maleńkiego, kiedy tylko żołądek zaczął tolerować coś więcej niż mleko i papki, był... dżem.Zrobiony z truskawek to już klasyka. A co powiesz na dżem rabarbarowy? My już się przekonaliśmy, że zajmie on honorowe miejsce na podium ulubionych smaków. Teraz chcemy poznać też twoją opinię.
Sezon na rabarbar akurat trwa w najlepsze, dlatego warto wykorzystać go do stworzenia pysznego dżemu. Jego właściwości będą jak znalazł na zimę, bo warzywo to zawiera duże pokłady witamin A, C i E, a także minerałów: magnezu, potasu, żelaza i wapnia. Brzmi jak coś, co przyda ci się, kiedy zacznie się sezon infekcyjny, prawda? Do dzieła więc! I od razu mały spoiler: będzie to dżem rabarbarowo-pomarańczowy. Ślinka sama cieknie!
Domowy dżem rabarbarowy
Składniki:
- 500 g rabarbaru,
- 200 g cukru,
- 1-2 pomarańcze,
- skórka z pomarańczy
- kilka szczypt cynamonu — do smaku.
Sposób przygotowania:
- Rabarbar (postaraj się wybrać taki o jędrnych i grubych ogonkach — to dobrze świadczy o jakości tego warzywa) dokładnie umyj, a następnie odetnij końcówki. Całą resztę pokrój na mniejsze kawałki.
- Pomarańcze (te, które nie pochodzą z ekologicznych upraw, należy najpierw sparzyć) umyj i zetrzyj ich wierzchnią część skórki. Następnie wyciśnij z nich sok. Do tego przepisu będziesz go potrzebował 100 ml.
- Pokrojony rabarbar przełóż do garnuszka. Dodaj do niego sok i skórkę z pomarańczy oraz cukier. Dopraw niewielką ilością cynamonu, Podgrzewaj na małej mocy palnika. Od momentu zagotowania duś go jeszcze 45 minut, a następnie przełóż do czystych i wyparzonych słoików. Smacznego!