Smak lata zamknięty w pierogach. Pyszny farsz z rabarbarem i musem truskawkowym skradnie serca

Ten przepis będzie hitem lata! Pyszne pierogi na słodko z delikatnym ciastem z rabarbarem i truskawkowym musem to smak wakacji.

Pierogi z rabarbarem- PysznościPierogi z rabarbarem- Pyszności
Ewa

Pierogi to klasyk polskiej kuchni, za którym wprost przepadam. Jesienią i zimą chętnie sięgam po te cięższe farsze, jak kapusta czy mięso. Chcąc jednak wykorzystać w pełni pyszny sezon na najlepsze owoce i warzywa z przydomowego ogródka, latem robię pierogi na słodko. Tym razem postawiłam nie na jagody czy jabłka z cynamonem, a na pyszny farsz na bazie rabarbaru. Jego cierpkość przełamuję cukrem oraz masłem. Przepis na ciasto z pewnością warto zapamiętać — sprawdzi się nie tylko przy słodkich pierogach.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz w naszym filmie:

Pierogi z rabarbarem

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 280 ml ciepłej wody

Farsz:

  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki masła
  • rabarbar

Dodatki:

  • mus truskawkowy

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiewam do dużej miski. Stopniowo dodaję do niej ciepłą wodę, mieszając masę rękami.

2. Następnie przekładam masę na stolnicę i wyrabiam. Jeśli masa klei się do rąk, podsypują ją mąką.

Obrazek
Ciasto na pierogi- Pyszności

3. Rabarbar obieram i kroję w kostkę. Wkładam do garnka, dodaję masło i podgrzewam. Gdy zacznie puszczać sok, dosypuję cukier. Podgrzewam, cały czas mieszając.

Obrazek
Farsz z rabarbaru

4. Truskawki myję, usuwam szypułki i przy pomocy blendera zamieniam w pyszny mus. Jeśli truskawki są dojrzałe, to nie musisz doprawiać ich dodatkowo cukrem.

5. Ciasto na pierogi rozwałkowuję i wycinam w nim kółka przy pomocy szklanki.

6. Na środku umieszczam porcję rabarbaru i dokładnie zalepiam brzegi.

Lepienie pierogów
Lepienie pierogów- Pyszności

7. Gotowe pierogi wrzucam do wrzącej wody i gotuję ok. 2-3 minuty od momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Nie wrzucam zbyt dużej ilości pierogów na raz, aby się nie posklejały.

Gotowanie pierogów
Pierogi z rabarbarem- Pyszności

8. Gotowe pierogi odsączam z wody i przekładam na talerz. Podaję z przygotowanym wcześniej musem truskawkowym. Smacznego!

Pierogi z rabarbarem- Pyszności
Pierogi z rabarbarem- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami