Smak lata zamknięty w pierogach. Pyszny farsz z rabarbarem i musem truskawkowym skradnie serca
Ten przepis będzie hitem lata! Pyszne pierogi na słodko z delikatnym ciastem z rabarbarem i truskawkowym musem to smak wakacji.
17.05.2023 13:30
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pierogi to klasyk polskiej kuchni, za którym wprost przepadam. Jesienią i zimą chętnie sięgam po te cięższe farsze, jak kapusta czy mięso. Chcąc jednak wykorzystać w pełni pyszny sezon na najlepsze owoce i warzywa z przydomowego ogródka, latem robię pierogi na słodko. Tym razem postawiłam nie na jagody czy jabłka z cynamonem, a na pyszny farsz na bazie rabarbaru. Jego cierpkość przełamuję cukrem oraz masłem. Przepis na ciasto z pewnością warto zapamiętać — sprawdzi się nie tylko przy słodkich pierogach.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz w naszym filmie:
Pierogi z rabarbarem
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka soli
- 280 ml ciepłej wody
Farsz:
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki masła
- rabarbar
Dodatki:
- mus truskawkowy
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewam do dużej miski. Stopniowo dodaję do niej ciepłą wodę, mieszając masę rękami.
2. Następnie przekładam masę na stolnicę i wyrabiam. Jeśli masa klei się do rąk, podsypują ją mąką.
3. Rabarbar obieram i kroję w kostkę. Wkładam do garnka, dodaję masło i podgrzewam. Gdy zacznie puszczać sok, dosypuję cukier. Podgrzewam, cały czas mieszając.
4. Truskawki myję, usuwam szypułki i przy pomocy blendera zamieniam w pyszny mus. Jeśli truskawki są dojrzałe, to nie musisz doprawiać ich dodatkowo cukrem.
5. Ciasto na pierogi rozwałkowuję i wycinam w nim kółka przy pomocy szklanki.