Smak lata zamknięty w pierogach. Pyszny farsz z rabarbarem i musem truskawkowym skradnie serca

Ten przepis będzie hitem lata! Pyszne pierogi na słodko z delikatnym ciastem z rabarbarem i truskawkowym musem to smak wakacji.

Pierogi z rabarbarem- PysznościPierogi z rabarbarem- Pyszności
Ewa

Pierogi to klasyk polskiej kuchni, za którym wprost przepadam. Jesienią i zimą chętnie sięgam po te cięższe farsze, jak kapusta czy mięso. Chcąc jednak wykorzystać w pełni pyszny sezon na najlepsze owoce i warzywa z przydomowego ogródka, latem robię pierogi na słodko. Tym razem postawiłam nie na jagody czy jabłka z cynamonem, a na pyszny farsz na bazie rabarbaru. Jego cierpkość przełamuję cukrem oraz masłem. Przepis na ciasto z pewnością warto zapamiętać — sprawdzi się nie tylko przy słodkich pierogach.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz w naszym filmie:

Pierogi z rabarbarem

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 280 ml ciepłej wody

Farsz:

  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki masła
  • rabarbar

Dodatki:

  • mus truskawkowy

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiewam do dużej miski. Stopniowo dodaję do niej ciepłą wodę, mieszając masę rękami.

2. Następnie przekładam masę na stolnicę i wyrabiam. Jeśli masa klei się do rąk, podsypują ją mąką.

Obrazek
Ciasto na pierogi- Pyszności

3. Rabarbar obieram i kroję w kostkę. Wkładam do garnka, dodaję masło i podgrzewam. Gdy zacznie puszczać sok, dosypuję cukier. Podgrzewam, cały czas mieszając.

Obrazek
Farsz z rabarbaru

4. Truskawki myję, usuwam szypułki i przy pomocy blendera zamieniam w pyszny mus. Jeśli truskawki są dojrzałe, to nie musisz doprawiać ich dodatkowo cukrem.

5. Ciasto na pierogi rozwałkowuję i wycinam w nim kółka przy pomocy szklanki.

6. Na środku umieszczam porcję rabarbaru i dokładnie zalepiam brzegi.

Lepienie pierogów
Lepienie pierogów- Pyszności

7. Gotowe pierogi wrzucam do wrzącej wody i gotuję ok. 2-3 minuty od momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Nie wrzucam zbyt dużej ilości pierogów na raz, aby się nie posklejały.

Gotowanie pierogów
Pierogi z rabarbarem- Pyszności

8. Gotowe pierogi odsączam z wody i przekładam na talerz. Podaję z przygotowanym wcześniej musem truskawkowym. Smacznego!

Pierogi z rabarbarem- Pyszności
Pierogi z rabarbarem- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟