Ciasto zebra z rabarbarem - prosty i pyszny letni deser

Brakuje Ci czasu, a masz ochotę przygotować coś pysznego? Mamy dla Ciebie przepis na proste ciasto zebra z dodatkiem rabarbaru. Wypełni Twój dom aromatem domowego ciasta i sprawi, że domownicy będą zachwyceni. Dzięki połączeniu słodkiego ciasta z rabarbarem zyskujemy pyszny i lekki deser.

Obrazek
Ewa

Idealne ciasto na lato po prostu musi mieć w sobie dodatek owoców. W tym przepisie postawiliśmy na rabarbar. Jego smak od razu kojarzy nam się z letnimi wakacjami u babci, która często dodawała go do ciast, drożdżówek, wypieków i kompotu. Jest źródłem witamin z grupy A, C oraz E. Jest bogaty w potas, kwas foliowy oraz błonnik, zawiera również magnez, potas, sód, żelazo oraz wapń. Dostarcza nam również sporo cennych antyoksydantów. I co w tym wszystkim najlepsze- w ciastach smakuje po prostu wybornie.

Przepis na ciasto zebra krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Ciasto zebra z rabarbarem- składniki

  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 2,5 szkl. mąki tortowej
  • 1/2 szkl. oleju roślinnego
  • 1 szkl. woda gazowana
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 3 łodygi rabarbaru

Przepis na ciasto zebra krok po kroku

Do dużej miski wbij jajka i dodaj do nich cukier i cukier waniliowy (lub wanilinowy). Zmiksuj całość aż cukier zacznie rozpuszczać się w roztrzepanych jajkach. Do powstałej masy dodaj mąkę pszenną, olej, gazowaną wodę i proszek do pieczenia. Ponownie zmiksuj całość na jednolitą masę.

Obrazek

Przygotowaną masę rozdziel na pół do dwóch misek. Do jednej z nich dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Do drugiej dodaj odrobinę mąki.

Obrazek

Formę do pieczenia posmaruj masłem i wykładaj po łyżce jasnej i ciemnej masy, naprzemiennie. Dzięki temu powstanie wzór zebry.

Obrazek

Rabarbar pokrój na kawałki. Jeśli używasz młodych, cienkich łodyg, to nie ma konieczności ich obierania. Ze starszych i grubszych lepiej jest ściągnąć skórę, aby nie była łykowata. Pokrojony rabarbar dodaj do ciasta. Możesz ułożyć je tak, jak my lub rozrzucić niedbale. Piecz całość przez 50 minut w 160 stopniach Celsjusza w Ovi Smart.

Obrazek

Przestudzone ciasto posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków