PrzepisCiasto zebra z rabarbarem - prosty i pyszny letni deser

Ciasto zebra z rabarbarem - prosty i pyszny letni deser

Ciasto zebra z rabarbarem - prosty i pyszny letni deser
Ewa

20.06.2022 12:50, aktual.: 18.09.2023 11:01

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Brakuje Ci czasu, a masz ochotę przygotować coś pysznego? Mamy dla Ciebie przepis na proste ciasto zebra z dodatkiem rabarbaru. Wypełni Twój dom aromatem domowego ciasta i sprawi, że domownicy będą zachwyceni. Dzięki połączeniu słodkiego ciasta z rabarbarem zyskujemy pyszny i lekki deser.

Idealne ciasto na lato po prostu musi mieć w sobie dodatek owoców. W tym przepisie postawiliśmy na rabarbar. Jego smak od razu kojarzy nam się z letnimi wakacjami u babci, która często dodawała go do ciast, drożdżówek, wypieków i kompotu. Jest źródłem witamin z grupy A, C oraz E. Jest bogaty w potas, kwas foliowy oraz błonnik, zawiera również magnez, potas, sód, żelazo oraz wapń. Dostarcza nam również sporo cennych antyoksydantów. I co w tym wszystkim najlepsze- w ciastach smakuje po prostu wybornie.

Przepis na ciasto zebra krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Ciasto zebra z rabarbarem- składniki

  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 2,5 szkl. mąki tortowej
  • 1/2 szkl. oleju roślinnego
  • 1 szkl. woda gazowana
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 3 łodygi rabarbaru

Przepis na ciasto zebra krok po kroku

Do dużej miski wbij jajka i dodaj do nich cukier i cukier waniliowy (lub wanilinowy). Zmiksuj całość aż cukier zacznie rozpuszczać się w roztrzepanych jajkach. Do powstałej masy dodaj mąkę pszenną, olej, gazowaną wodę i proszek do pieczenia. Ponownie zmiksuj całość na jednolitą masę.

Obraz

Przygotowaną masę rozdziel na pół do dwóch misek. Do jednej z nich dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Do drugiej dodaj odrobinę mąki.

Obraz

Formę do pieczenia posmaruj masłem i wykładaj po łyżce jasnej i ciemnej masy, naprzemiennie. Dzięki temu powstanie wzór zebry.

Obraz

Rabarbar pokrój na kawałki. Jeśli używasz młodych, cienkich łodyg, to nie ma konieczności ich obierania. Ze starszych i grubszych lepiej jest ściągnąć skórę, aby nie była łykowata. Pokrojony rabarbar dodaj do ciasta. Możesz ułożyć je tak, jak my lub rozrzucić niedbale. Piecz całość przez 50 minut w 160 stopniach Celsjusza w Ovi Smart.

Obraz

Przestudzone ciasto posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Obraz