Ciasto zebra z rabarbarem - prosty i pyszny letni deser

Brakuje Ci czasu, a masz ochotę przygotować coś pysznego? Mamy dla Ciebie przepis na proste ciasto zebra z dodatkiem rabarbaru. Wypełni Twój dom aromatem domowego ciasta i sprawi, że domownicy będą zachwyceni. Dzięki połączeniu słodkiego ciasta z rabarbarem zyskujemy pyszny i lekki deser.

Obrazek
Ewa

Idealne ciasto na lato po prostu musi mieć w sobie dodatek owoców. W tym przepisie postawiliśmy na rabarbar. Jego smak od razu kojarzy nam się z letnimi wakacjami u babci, która często dodawała go do ciast, drożdżówek, wypieków i kompotu. Jest źródłem witamin z grupy A, C oraz E. Jest bogaty w potas, kwas foliowy oraz błonnik, zawiera również magnez, potas, sód, żelazo oraz wapń. Dostarcza nam również sporo cennych antyoksydantów. I co w tym wszystkim najlepsze- w ciastach smakuje po prostu wybornie.

Przepis na ciasto zebra krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Ciasto zebra z rabarbarem- składniki

  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 2,5 szkl. mąki tortowej
  • 1/2 szkl. oleju roślinnego
  • 1 szkl. woda gazowana
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 3 łodygi rabarbaru

Przepis na ciasto zebra krok po kroku

Do dużej miski wbij jajka i dodaj do nich cukier i cukier waniliowy (lub wanilinowy). Zmiksuj całość aż cukier zacznie rozpuszczać się w roztrzepanych jajkach. Do powstałej masy dodaj mąkę pszenną, olej, gazowaną wodę i proszek do pieczenia. Ponownie zmiksuj całość na jednolitą masę.

Obrazek

Przygotowaną masę rozdziel na pół do dwóch misek. Do jednej z nich dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Do drugiej dodaj odrobinę mąki.

Obrazek

Formę do pieczenia posmaruj masłem i wykładaj po łyżce jasnej i ciemnej masy, naprzemiennie. Dzięki temu powstanie wzór zebry.

Obrazek

Rabarbar pokrój na kawałki. Jeśli używasz młodych, cienkich łodyg, to nie ma konieczności ich obierania. Ze starszych i grubszych lepiej jest ściągnąć skórę, aby nie była łykowata. Pokrojony rabarbar dodaj do ciasta. Możesz ułożyć je tak, jak my lub rozrzucić niedbale. Piecz całość przez 50 minut w 160 stopniach Celsjusza w Ovi Smart.

Obrazek

Przestudzone ciasto posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości