Wykorzystaj rabarbar do przygotowania pysznego deseru. Twoja rodzina będzie zachwycona!

Sezon na rabarbar trwa w najlepsze. To dobry moment, by przygotować ciasto, kompot lub trifle z rabarbarem. W tym ostatnim przypadku, możesz się spodziewać pełnego zaskoczenia. Sam proces przygotowania takiego deseru jest niezwykle prosty, a smak zachwyci podniebienie każdego, kto go spróbuje. Jak przygotować taki deser? To naprawdę proste!

ObrazekTrifle z rabarbarem - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Co przygotować z rabarbaru? To pytanie pojawia się w każdym sezonie letnim, kiedy to na targu i w sklepach można zakupić rabarbar. Jest to warzywo, które można wykorzystać na kilka ciekawych sposobów. Jego kwaskowy smak idealnie łączy się z tym, co słodkie, dlatego jest tak często wykorzystywany do przygotowania ciast czy takich deserów, jak trifle rabarbarowe. Ten przepis uwiedzie twoją rodzinę.

Trifle z rabarbarem - w czym tkwi wyjątkowość tego deseru?

Zanim poznasz przepis na trifle z rabarbarem, dobrze jest poznać wszystkie za i przeciw, związane z tym deserem. Szczególną popularnością cieszy się w Wielkiej Brytanii, w której również sam rabarbar jest niezwykle popularny. Tam sezon rabarbarowy występuje dwa razy w roku - w grudniu i marcu, a warzywo ma aż 100 odmian. Dlatego też, nikogo nie powinno dziwić to, że Brytyjczycy tak chętnie sięgają po recepturę na rabarbarowe trifle.

Obrazek
Pokrojony rabarbar na desce do krojenia - Pyszności; Foto Canva.com

Trifle z rabarbarem to deser, który wyróżnia się swoją unikalną kombinacją smaków i tekstur. Łączy różne smaki, tworząc harmonijną mieszankę. Kwaśny rabarbar równoważony jest słodkością biszkoptów i kremu oraz delikatnością bitej śmietany. To połączenie smaków nadaje deserowi wyjątkowy charakter. Świetnie smakuje, ale również bardzo dobrze się prezentuje w przezroczystym pucharku. Biszkopty są wilgotne, krem jest gładki, a kawałki rabarbaru są lekko chrupiące. Różne tekstury dodają ciekawości i przyjemności podczas jedzenia tego deseru.

Przepis na trifle z rabarbarem - jak przygotować taki deser?

Smak, warstwy, tekstura i prezentacja - wszystko to sprawia, że trifle z rabarbarem jest wyjątkowym deserem. Jego przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt końcowy zaskoczy twoją rodzinę. Sezon na rabarbar trwa, więc poznaj tę najlepszą recepturę.

Składniki:

  • 800 g rabarbaru,
  • łyżka grenadyny,
  • 100 g cukru,
  • 500 ml śmietanki kremówki,
  • pomarańcza,
  • ciasteczka czekoladowe albo biszkopty,
  • 2-3 łyżki cukru pudru.
Obrazek
Trifle rabarbarowe - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Sparz pomarańczę, osusz, otrzyj skórkę, a z połówki wyciśnij sok.
  2. Umyj rabarbar, obierz z włókien i pokrój na kawałki.
  3. Włóż rabarbar do naczynia żaroodpornego, dodaj cukier, grenadynę, pół skórki i sok z pomarańczy.
  4. Przykryj wszystko folią aluminiową i wstaw na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
  5. Wyjmij rabarbar z piekarnika i go ostudź.
  6. Sok z pieczenia przelej do garnka i gotuj przez około 20 minut, aż nabierze konsystencji syropu. Wymieszaj go z rabarbarem.
  7. Ubij śmietankę, pod koniec dodając cukier puder i resztkę skórki z pomarańczy. Pokrusz ciastka.
  8. Nałóż do pucharków pokruszone ciastka, bitą śmietanę i rabarbar. Każdą porcję ozdób kleksem bitej śmietany i posyp pokruszonymi ciastkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości