Wykorzystaj rabarbar do przygotowania pysznego deseru. Twoja rodzina będzie zachwycona!

Sezon na rabarbar trwa w najlepsze. To dobry moment, by przygotować ciasto, kompot lub trifle z rabarbarem. W tym ostatnim przypadku, możesz się spodziewać pełnego zaskoczenia. Sam proces przygotowania takiego deseru jest niezwykle prosty, a smak zachwyci podniebienie każdego, kto go spróbuje. Jak przygotować taki deser? To naprawdę proste!

ObrazekTrifle z rabarbarem - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Co przygotować z rabarbaru? To pytanie pojawia się w każdym sezonie letnim, kiedy to na targu i w sklepach można zakupić rabarbar. Jest to warzywo, które można wykorzystać na kilka ciekawych sposobów. Jego kwaskowy smak idealnie łączy się z tym, co słodkie, dlatego jest tak często wykorzystywany do przygotowania ciast czy takich deserów, jak trifle rabarbarowe. Ten przepis uwiedzie twoją rodzinę.

Trifle z rabarbarem - w czym tkwi wyjątkowość tego deseru?

Zanim poznasz przepis na trifle z rabarbarem, dobrze jest poznać wszystkie za i przeciw, związane z tym deserem. Szczególną popularnością cieszy się w Wielkiej Brytanii, w której również sam rabarbar jest niezwykle popularny. Tam sezon rabarbarowy występuje dwa razy w roku - w grudniu i marcu, a warzywo ma aż 100 odmian. Dlatego też, nikogo nie powinno dziwić to, że Brytyjczycy tak chętnie sięgają po recepturę na rabarbarowe trifle.

Obrazek
Pokrojony rabarbar na desce do krojenia - Pyszności; Foto Canva.com

Trifle z rabarbarem to deser, który wyróżnia się swoją unikalną kombinacją smaków i tekstur. Łączy różne smaki, tworząc harmonijną mieszankę. Kwaśny rabarbar równoważony jest słodkością biszkoptów i kremu oraz delikatnością bitej śmietany. To połączenie smaków nadaje deserowi wyjątkowy charakter. Świetnie smakuje, ale również bardzo dobrze się prezentuje w przezroczystym pucharku. Biszkopty są wilgotne, krem jest gładki, a kawałki rabarbaru są lekko chrupiące. Różne tekstury dodają ciekawości i przyjemności podczas jedzenia tego deseru.

Przepis na trifle z rabarbarem - jak przygotować taki deser?

Smak, warstwy, tekstura i prezentacja - wszystko to sprawia, że trifle z rabarbarem jest wyjątkowym deserem. Jego przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt końcowy zaskoczy twoją rodzinę. Sezon na rabarbar trwa, więc poznaj tę najlepszą recepturę.

Składniki:

  • 800 g rabarbaru,
  • łyżka grenadyny,
  • 100 g cukru,
  • 500 ml śmietanki kremówki,
  • pomarańcza,
  • ciasteczka czekoladowe albo biszkopty,
  • 2-3 łyżki cukru pudru.
Obrazek
Trifle rabarbarowe - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Sparz pomarańczę, osusz, otrzyj skórkę, a z połówki wyciśnij sok.
  2. Umyj rabarbar, obierz z włókien i pokrój na kawałki.
  3. Włóż rabarbar do naczynia żaroodpornego, dodaj cukier, grenadynę, pół skórki i sok z pomarańczy.
  4. Przykryj wszystko folią aluminiową i wstaw na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
  5. Wyjmij rabarbar z piekarnika i go ostudź.
  6. Sok z pieczenia przelej do garnka i gotuj przez około 20 minut, aż nabierze konsystencji syropu. Wymieszaj go z rabarbarem.
  7. Ubij śmietankę, pod koniec dodając cukier puder i resztkę skórki z pomarańczy. Pokrusz ciastka.
  8. Nałóż do pucharków pokruszone ciastka, bitą śmietanę i rabarbar. Każdą porcję ozdób kleksem bitej śmietany i posyp pokruszonymi ciastkami. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie