Wykorzystaj rabarbar do przygotowania pysznego deseru. Twoja rodzina będzie zachwycona!
Sezon na rabarbar trwa w najlepsze. To dobry moment, by przygotować ciasto, kompot lub trifle z rabarbarem. W tym ostatnim przypadku, możesz się spodziewać pełnego zaskoczenia. Sam proces przygotowania takiego deseru jest niezwykle prosty, a smak zachwyci podniebienie każdego, kto go spróbuje. Jak przygotować taki deser? To naprawdę proste!
10.06.2023 | aktual.: 11.06.2023 02:45
Co przygotować z rabarbaru? To pytanie pojawia się w każdym sezonie letnim, kiedy to na targu i w sklepach można zakupić rabarbar. Jest to warzywo, które można wykorzystać na kilka ciekawych sposobów. Jego kwaskowy smak idealnie łączy się z tym, co słodkie, dlatego jest tak często wykorzystywany do przygotowania ciast czy takich deserów, jak trifle rabarbarowe. Ten przepis uwiedzie twoją rodzinę.
Trifle z rabarbarem - w czym tkwi wyjątkowość tego deseru?
Zanim poznasz przepis na trifle z rabarbarem, dobrze jest poznać wszystkie za i przeciw, związane z tym deserem. Szczególną popularnością cieszy się w Wielkiej Brytanii, w której również sam rabarbar jest niezwykle popularny. Tam sezon rabarbarowy występuje dwa razy w roku - w grudniu i marcu, a warzywo ma aż 100 odmian. Dlatego też, nikogo nie powinno dziwić to, że Brytyjczycy tak chętnie sięgają po recepturę na rabarbarowe trifle.
Trifle z rabarbarem to deser, który wyróżnia się swoją unikalną kombinacją smaków i tekstur. Łączy różne smaki, tworząc harmonijną mieszankę. Kwaśny rabarbar równoważony jest słodkością biszkoptów i kremu oraz delikatnością bitej śmietany. To połączenie smaków nadaje deserowi wyjątkowy charakter. Świetnie smakuje, ale również bardzo dobrze się prezentuje w przezroczystym pucharku. Biszkopty są wilgotne, krem jest gładki, a kawałki rabarbaru są lekko chrupiące. Różne tekstury dodają ciekawości i przyjemności podczas jedzenia tego deseru.
Przepis na trifle z rabarbarem - jak przygotować taki deser?
Smak, warstwy, tekstura i prezentacja - wszystko to sprawia, że trifle z rabarbarem jest wyjątkowym deserem. Jego przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt końcowy zaskoczy twoją rodzinę. Sezon na rabarbar trwa, więc poznaj tę najlepszą recepturę.
Składniki:
- 800 g rabarbaru,
- łyżka grenadyny,
- 100 g cukru,
- 500 ml śmietanki kremówki,
- pomarańcza,
- ciasteczka czekoladowe albo biszkopty,
- 2-3 łyżki cukru pudru.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
- Sparz pomarańczę, osusz, otrzyj skórkę, a z połówki wyciśnij sok.
- Umyj rabarbar, obierz z włókien i pokrój na kawałki.
- Włóż rabarbar do naczynia żaroodpornego, dodaj cukier, grenadynę, pół skórki i sok z pomarańczy.
- Przykryj wszystko folią aluminiową i wstaw na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
- Wyjmij rabarbar z piekarnika i go ostudź.
- Sok z pieczenia przelej do garnka i gotuj przez około 20 minut, aż nabierze konsystencji syropu. Wymieszaj go z rabarbarem.
- Ubij śmietankę, pod koniec dodając cukier puder i resztkę skórki z pomarańczy. Pokrusz ciastka.
- Nałóż do pucharków pokruszone ciastka, bitą śmietanę i rabarbar. Każdą porcję ozdób kleksem bitej śmietany i posyp pokruszonymi ciastkami. Smacznego!