PrzepisCiastaMoja mama wsypuje składniki na blachę i wyciąga gotową szarlotkę. Najszybszy przepis na ciasto

Moja mama wsypuje składniki na blachę i wyciąga gotową szarlotkę. Najszybszy przepis na ciasto

Szarlotka sypana - Pyszności
Szarlotka sypana - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
06.03.2024 10:34

Kiedy brakuje mi czasu na pieczenie, a mam ochotę na domowe ciasto, sięgam po przepis mojej mamy na szarlotkę sypaną. Przygotowanie zajmuje kilka chwil i jest tak proste, że poradzi sobie z tym kuchenny amator.

Sypana szarlotka to prosty przepis na deser, który pokocha każdy. W moim domu nosi przydomek najłatwiejszego ciasta na świecie. Nie dość, że robi się je ekspresowo, to na dodatek wychodzi za każdym razem. Ciasta nie trzeba zagniatać, a jedynie wsypać do blaszki. Bez bałaganu, wyrabiania i brudzenia naczyń.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szarlotka sypana

Kruche ciasto z kaszy manny i soczyste jabłka z cynamonową nutą to połączenie, które zachwyci każdego. Moja mama robi je bardzo często, jak odpowiedź na nasze prośby o domowy deser.

Szarlotka sypana
Szarlotka sypana© @ania.lekka, TikTok

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka kaszy manny,
  • 100 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 g bardzo zimnego masła (schłodzonego w zamrażarce),
  • 2 kg jabłek,
  • cynamon do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. W misce mieszam suche składniki: mąkę, kaszę mannę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
  2. Dokładnie myję i obieram jabłka, a następnie ścieram je na tarce o dużych oczkach.
  3. Wykładam tortownicę papierem do pieczenia.
  4. Dzielę suche składniki na 3 części, a jabłka na 2.
  5. Dno tortownicy posypuję pierwszą porcją suchych składników i układam na niej pierwszą część jabłek. Posypuję je cynamonem.
  6. Na jabłka wykładam drugą część suchych składników, a na nich resztę jabłek. Całość ponownie posypuję cynamonem.
  7. Na koniec ciasto posypuję trzecią porcją suchych składników.
  8. Na wierzch ścieram na tarce zimne masło.
  9. Piekę ciasto przez około 60 minut w 180 st. Celsjusza.
  10. Gotowe ciasto studzę przed pokrojeniem.

Sypaną szarlotkę można podać również na ciepło, z gałką ulubionych lodów - w szczególności polecam te o smaku waniliowym lub śmietankowym. Po wystudzeniu ciasto dekoruję cukrem pudrem. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także