Moja mama wsypuje składniki na blachę i wyciąga gotową szarlotkę. Najszybszy przepis na ciasto
06.03.2024 10:34
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kiedy brakuje mi czasu na pieczenie, a mam ochotę na domowe ciasto, sięgam po przepis mojej mamy na szarlotkę sypaną. Przygotowanie zajmuje kilka chwil i jest tak proste, że poradzi sobie z tym kuchenny amator.
Sypana szarlotka to prosty przepis na deser, który pokocha każdy. W moim domu nosi przydomek najłatwiejszego ciasta na świecie. Nie dość, że robi się je ekspresowo, to na dodatek wychodzi za każdym razem. Ciasta nie trzeba zagniatać, a jedynie wsypać do blaszki. Bez bałaganu, wyrabiania i brudzenia naczyń.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szarlotka sypana
Kruche ciasto z kaszy manny i soczyste jabłka z cynamonową nutą to połączenie, które zachwyci każdego. Moja mama robi je bardzo często, jak odpowiedź na nasze prośby o domowy deser.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka kaszy manny,
- 100 g cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 200 g bardzo zimnego masła (schłodzonego w zamrażarce),
- 2 kg jabłek,
- cynamon do posypania.
Sposób przygotowania:
- W misce mieszam suche składniki: mąkę, kaszę mannę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
- Dokładnie myję i obieram jabłka, a następnie ścieram je na tarce o dużych oczkach.
- Wykładam tortownicę papierem do pieczenia.
- Dzielę suche składniki na 3 części, a jabłka na 2.
- Dno tortownicy posypuję pierwszą porcją suchych składników i układam na niej pierwszą część jabłek. Posypuję je cynamonem.
- Na jabłka wykładam drugą część suchych składników, a na nich resztę jabłek. Całość ponownie posypuję cynamonem.
- Na koniec ciasto posypuję trzecią porcją suchych składników.
- Na wierzch ścieram na tarce zimne masło.
- Piekę ciasto przez około 60 minut w 180 st. Celsjusza.
- Gotowe ciasto studzę przed pokrojeniem.
Sypaną szarlotkę można podać również na ciepło, z gałką ulubionych lodów - w szczególności polecam te o smaku waniliowym lub śmietankowym. Po wystudzeniu ciasto dekoruję cukrem pudrem. Smacznego!