Moja mama wsypuje składniki na blachę i wyciąga gotową szarlotkę. Najszybszy przepis na ciasto

Kiedy brakuje mi czasu na pieczenie, a mam ochotę na domowe ciasto, sięgam po przepis mojej mamy na szarlotkę sypaną. Przygotowanie zajmuje kilka chwil i jest tak proste, że poradzi sobie z tym kuchenny amator.

Szarlotka sypana - PysznościSzarlotka sypana - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Sypana szarlotka to prosty przepis na deser, który pokocha każdy. W moim domu nosi przydomek najłatwiejszego ciasta na świecie. Nie dość, że robi się je ekspresowo, to na dodatek wychodzi za każdym razem. Ciasta nie trzeba zagniatać, a jedynie wsypać do blaszki. Bez bałaganu, wyrabiania i brudzenia naczyń.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To najlepszy dowód na to, że pyszny deser można zrobić na zwykłej patelni

Szarlotka sypana

Kruche ciasto z kaszy manny i soczyste jabłka z cynamonową nutą to połączenie, które zachwyci każdego. Moja mama robi je bardzo często, jak odpowiedź na nasze prośby o domowy deser.

Szarlotka sypana
Szarlotka sypana © @ania.lekka, TikTok

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka kaszy manny,
  • 100 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 g bardzo zimnego masła (schłodzonego w zamrażarce),
  • 2 kg jabłek,
  • cynamon do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. W misce mieszam suche składniki: mąkę, kaszę mannę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
  2. Dokładnie myję i obieram jabłka, a następnie ścieram je na tarce o dużych oczkach.
  3. Wykładam tortownicę papierem do pieczenia.
  4. Dzielę suche składniki na 3 części, a jabłka na 2.
  5. Dno tortownicy posypuję pierwszą porcją suchych składników i układam na niej pierwszą część jabłek. Posypuję je cynamonem.
  6. Na jabłka wykładam drugą część suchych składników, a na nich resztę jabłek. Całość ponownie posypuję cynamonem.
  7. Na koniec ciasto posypuję trzecią porcją suchych składników.
  8. Na wierzch ścieram na tarce zimne masło.
  9. Piekę ciasto przez około 60 minut w 180 st. Celsjusza.
  10. Gotowe ciasto studzę przed pokrojeniem.

Sypaną szarlotkę można podać również na ciepło, z gałką ulubionych lodów - w szczególności polecam te o smaku waniliowym lub śmietankowym. Po wystudzeniu ciasto dekoruję cukrem pudrem. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟