Zamiast kwiatów na Dzień Kobiet podaruj słodkie róże. Tak pyszne, że szkoda się dzielić

Nie bez powodu mówi się, że najkrótsza droga do serca prowadzi przez żołądek. Z okazji Dnia Kobiet przygotuj wyjątkowy, słodki prezent w postaci prostych różyczek z ciasta francuskiego.

Róże z ciasta francuskiego  - PysznościRóże z ciasta francuskiego - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska

Dzień Kobiet nieodzownie kojarzy się z kwiatami. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wręczyć je bliskiej osobie w nieco innej formie. Chrupiące różyczki z ciasta francuskiego, z dodatkiem jabłek i pierzynki z cukru pudru są pyszną propozycją na słodki podarunek. Ich przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt końcowy zachwyci siostrę, żonę, mamę, koleżankę czy nawet babcię.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cytrynowe brownie robię w każdy weekend. Moi bliscy ciągle o nie proszą

Różyczki z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie to prawdziwy kulinarny kameleon. Z łatwością wyczarujesz z niego mnóstwo pyszności, od słodkich kieszonek z owocami, przez szybką pizzę z ulubionymi dodatkami, aż po wytrawne rollsy z aromatycznym farszem. Dziś jednak proponujemy coś bardziej efektownego - różę z ciasta francuskiego! To nie tylko piękny deser, ale również łatwy do przygotowania.

Karnawałowe róże z ciasta francuskiego
Karnawałowe róże z ciasta francuskiego © 123RF

Świetnie sprawdzą się w roli słodkiego podarunku na Dzień Kobiet. Wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości, aby stworzyć imponującą różę, która zachwyci bliską ci kobietę.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1-2 jabłka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 jajko,
  • ulubiona konfitura,
  • cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka pokrój w cienkie plasterki.
  2. W garnku zagotuj wodę (tyle, aby przykryć jabłka) z dodatkiem cynamonu.
  3. Wrzuć jabłka i gotuj przez 2-3 minuty. Odcedź.
  4. Ciasto francuskie pokrój wzdłuż na paski.
  5. Na środku każdego paska umieść łyżeczkę konfitury (opcjonalnie).
  6. Na konfiturę nałóż jabłka, lekko podwijając spód ciasta. Zwiń paski w kształt róży.
  7. Ułóż róże w odstępach na blasze lub w foremce do muffinek i posyp cukrem.
  8. Piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez około 17-20 minut.

Po wystudzeniu udekoruj róże cukrem pudrem. Możesz podać je również na ciepło w towarzystwie ulubionych lodów śmietankowych lub waniliowych. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej