Zamiast kwiatów na Dzień Kobiet podaruj słodkie róże. Tak pyszne, że szkoda się dzielić
Nie bez powodu mówi się, że najkrótsza droga do serca prowadzi przez żołądek. Z okazji Dnia Kobiet przygotuj wyjątkowy, słodki prezent w postaci prostych różyczek z ciasta francuskiego.
04.03.2024 14:12
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dzień Kobiet nieodzownie kojarzy się z kwiatami. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wręczyć je bliskiej osobie w nieco innej formie. Chrupiące różyczki z ciasta francuskiego, z dodatkiem jabłek i pierzynki z cukru pudru są pyszną propozycją na słodki podarunek. Ich przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt końcowy zachwyci siostrę, żonę, mamę, koleżankę czy nawet babcię.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Różyczki z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie to prawdziwy kulinarny kameleon. Z łatwością wyczarujesz z niego mnóstwo pyszności, od słodkich kieszonek z owocami, przez szybką pizzę z ulubionymi dodatkami, aż po wytrawne rollsy z aromatycznym farszem. Dziś jednak proponujemy coś bardziej efektownego - różę z ciasta francuskiego! To nie tylko piękny deser, ale również łatwy do przygotowania.
Świetnie sprawdzą się w roli słodkiego podarunku na Dzień Kobiet. Wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości, aby stworzyć imponującą różę, która zachwyci bliską ci kobietę.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 1-2 jabłka,
- 4 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 jajko,
- ulubiona konfitura,
- cukier puder do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Jabłka pokrój w cienkie plasterki.
- W garnku zagotuj wodę (tyle, aby przykryć jabłka) z dodatkiem cynamonu.
- Wrzuć jabłka i gotuj przez 2-3 minuty. Odcedź.
- Ciasto francuskie pokrój wzdłuż na paski.
- Na środku każdego paska umieść łyżeczkę konfitury (opcjonalnie).
- Na konfiturę nałóż jabłka, lekko podwijając spód ciasta. Zwiń paski w kształt róży.
- Ułóż róże w odstępach na blasze lub w foremce do muffinek i posyp cukrem.
- Piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez około 17-20 minut.
Po wystudzeniu udekoruj róże cukrem pudrem. Możesz podać je również na ciepło w towarzystwie ulubionych lodów śmietankowych lub waniliowych. Smacznego!