PrzepisSłodkościZamiast kwiatów na Dzień Kobiet podaruj słodkie róże. Tak pyszne, że szkoda się dzielić

Zamiast kwiatów na Dzień Kobiet podaruj słodkie róże. Tak pyszne, że szkoda się dzielić

Nie bez powodu mówi się, że najkrótsza droga do serca prowadzi przez żołądek. Z okazji Dnia Kobiet przygotuj wyjątkowy, słodki prezent w postaci prostych różyczek z ciasta francuskiego.

Róże z ciasta francuskiego  - Pyszności
Róże z ciasta francuskiego - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva

04.03.2024 14:12

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dzień Kobiet nieodzownie kojarzy się z kwiatami. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wręczyć je bliskiej osobie w nieco innej formie. Chrupiące różyczki z ciasta francuskiego, z dodatkiem jabłek i pierzynki z cukru pudru są pyszną propozycją na słodki podarunek. Ich przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt końcowy zachwyci siostrę, żonę, mamę, koleżankę czy nawet babcię.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Różyczki z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie to prawdziwy kulinarny kameleon. Z łatwością wyczarujesz z niego mnóstwo pyszności, od słodkich kieszonek z owocami, przez szybką pizzę z ulubionymi dodatkami, aż po wytrawne rollsy z aromatycznym farszem. Dziś jednak proponujemy coś bardziej efektownego - różę z ciasta francuskiego! To nie tylko piękny deser, ale również łatwy do przygotowania.

Karnawałowe róże z ciasta francuskiego
Karnawałowe róże z ciasta francuskiego© 123RF

Świetnie sprawdzą się w roli słodkiego podarunku na Dzień Kobiet. Wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości, aby stworzyć imponującą różę, która zachwyci bliską ci kobietę.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1-2 jabłka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 jajko,
  • ulubiona konfitura,
  • cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka pokrój w cienkie plasterki.
  2. W garnku zagotuj wodę (tyle, aby przykryć jabłka) z dodatkiem cynamonu.
  3. Wrzuć jabłka i gotuj przez 2-3 minuty. Odcedź.
  4. Ciasto francuskie pokrój wzdłuż na paski.
  5. Na środku każdego paska umieść łyżeczkę konfitury (opcjonalnie).
  6. Na konfiturę nałóż jabłka, lekko podwijając spód ciasta. Zwiń paski w kształt róży.
  7. Ułóż róże w odstępach na blasze lub w foremce do muffinek i posyp cukrem.
  8. Piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez około 17-20 minut.

Po wystudzeniu udekoruj róże cukrem pudrem. Możesz podać je również na ciepło w towarzystwie ulubionych lodów śmietankowych lub waniliowych. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl