Wrzuć do ciasta na naleśniki zamiast mąki. Będą o wiele zdrowsze i delikatne

Czy jest coś lepszego niż naleśniki? Można przygotować je na dziesiątki różnych sposobów. Niestety, nie każdy może cieszyć się ich smakiem, bowiem naleśniki są ciężkostrawne. Jeśli poszukujesz zdrowszej i lżejszej alternatywy, wypróbuj poniższy przepis. Te wyjątkowe naleśniki są równie smaczne jak te tradycyjne, jednak są od nich znacznie zdrowsze.

Naleśniki z kaszy mannej.Naleśniki z kaszy mannej.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Elenglush

Mąka, jajka, mleko. Tyle wystarczy, żeby przygotować naleśniki. To znane i kochane na całym świecie danie . W zależności od regionu przygotowuje się je nieco inaczej. Jeśli masz ochotę na naleśniki, ale chcesz uniknąć ciężaru na żołądku, wypróbuj poniższy przepis. Naleśniki wyjdą równie smaczne co te klasyczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

Kasza manna zamiast mąki. Alternatywa dla klasycznych naleśników

Proponowany przepis nie zawiera klasycznej mąki, a mimo to, placki wychodzą miękkie, puszyste i elastyczne. Zastanawiasz się, jaki produkt zastępuje mąkę? Śpieszymy z odpowiedzią. To kasza manna, którą to tak często zajadaliśmy się jako dzieci.

Kasza manna jest lekkostrawna, a przy tym bardzo zdrowa. To źródło błonnika, witamin z grupy B, a także potasu, żelaza i magnezu. Produkt otrzymuje się z mąki pszennej, jednak kasza nie zapycha jelit, a usprawnia ich pracę. Dzięki wysokiej zawartości błonnika zapewnia sytość na długie godziny, nie obciążając przy tym żołądka.

Można wykorzystać ją do wielu różnych potraw — zarówno słodkich, jak i słonych, a także do naleśników. Naleśniki z kaszy manny są bardziej sycące, a przy tym bardzo puszyste. Można podać je dzieciom po ukończeniu 8. miesiąca życia.

Naleśniki z kaszą manną — przepis

Składniki:

  • 3/4 szklanki kaszy manny,
  • szklanka mleka,
  • 2 jaja,
  • łyżeczka cukru,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki masła lub oleju.

Przygotowanie:

  1. Wsyp kaszę do miski i zalej ją mlekiem. Pozostaw ją na 30 minut, żeby nie napęczniała.
  2. Po 30 minutach dodaj jajka, cukier, sól oraz 3 łyżki masła lub oleju.
  3. Ciasto wylewaj na dobrze rozgrzaną patelnię. Smaż placki z dwóch stron, aż staną się rumiane. Kiedy nieco ostygną, staną się miękkie i elastyczne.
  4. Podawaj ze słodkim lub słonym farszem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"