Wrzuć do ciasta na naleśniki zamiast mąki. Będą o wiele zdrowsze i delikatne
Czy jest coś lepszego niż naleśniki? Można przygotować je na dziesiątki różnych sposobów. Niestety, nie każdy może cieszyć się ich smakiem, bowiem naleśniki są ciężkostrawne. Jeśli poszukujesz zdrowszej i lżejszej alternatywy, wypróbuj poniższy przepis. Te wyjątkowe naleśniki są równie smaczne jak te tradycyjne, jednak są od nich znacznie zdrowsze.
14.02.2024 15:49
Mąka, jajka, mleko. Tyle wystarczy, żeby przygotować naleśniki. To znane i kochane na całym świecie danie . W zależności od regionu przygotowuje się je nieco inaczej. Jeśli masz ochotę na naleśniki, ale chcesz uniknąć ciężaru na żołądku, wypróbuj poniższy przepis. Naleśniki wyjdą równie smaczne co te klasyczne.
Zobacz także
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kasza manna zamiast mąki. Alternatywa dla klasycznych naleśników
Proponowany przepis nie zawiera klasycznej mąki, a mimo to, placki wychodzą miękkie, puszyste i elastyczne. Zastanawiasz się, jaki produkt zastępuje mąkę? Śpieszymy z odpowiedzią. To kasza manna, którą to tak często zajadaliśmy się jako dzieci.
Kasza manna jest lekkostrawna, a przy tym bardzo zdrowa. To źródło błonnika, witamin z grupy B, a także potasu, żelaza i magnezu. Produkt otrzymuje się z mąki pszennej, jednak kasza nie zapycha jelit, a usprawnia ich pracę. Dzięki wysokiej zawartości błonnika zapewnia sytość na długie godziny, nie obciążając przy tym żołądka.
Można wykorzystać ją do wielu różnych potraw — zarówno słodkich, jak i słonych, a także do naleśników. Naleśniki z kaszy manny są bardziej sycące, a przy tym bardzo puszyste. Można podać je dzieciom po ukończeniu 8. miesiąca życia.
Naleśniki z kaszą manną — przepis
Składniki:
- 3/4 szklanki kaszy manny,
- szklanka mleka,
- 2 jaja,
- łyżeczka cukru,
- szczypta soli,
- 3 łyżki masła lub oleju.
Przygotowanie:
- Wsyp kaszę do miski i zalej ją mlekiem. Pozostaw ją na 30 minut, żeby nie napęczniała.
- Po 30 minutach dodaj jajka, cukier, sól oraz 3 łyżki masła lub oleju.
- Ciasto wylewaj na dobrze rozgrzaną patelnię. Smaż placki z dwóch stron, aż staną się rumiane. Kiedy nieco ostygną, staną się miękkie i elastyczne.
- Podawaj ze słodkim lub słonym farszem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.