Kiedy pierwszy raz podałam te naleśniki, mąż zaklaskał z wrażenia. Zwykłe farsze mogą się schować
Naleśniki kojarzą się przede wszystkim ze słodkim smakołykiem wypełnionym dżemem, twarożkiem lub czekoladą. Z wytrawnych farszem smakują jednak jeszcze lepiej i sprawdzą się znakomicie na obiad. Moja rodzina przepada za tym połączeniem.
24.01.2024 | aktual.: 24.01.2024 09:22
Naleśniki po grecku łączą w sobie wszystko to, co po prostu uwielbiam. Miękkie placki wypełniam farszem na bazie kurczaka, oliwek, wyrazistego sera feta oraz pomidora. Jako dodatek do dania obowiązkowo pojawia się sos tzatziki - jego orzeźwiający smak świetnie pasuje do tego wytrawnego farszu. Uwielbiam ten przepis za jego prostotę i szybkość przygotowania. Naleśniki po grecku dobrze smakują również na zimno, więc chętnie smażę ich nieco więcej i zabieram następnego dnia na drugie śniadanie do pracy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Naleśniki po grecku
Naleśniki to jedno z dań, które serwuję w dni, gdy nie mam pomysłu na obiad. Nie przepadam jednak za słodkimi obiadami, więc często eksperymentuję z różnymi farszami na słono. Do tej pory prym wiodły naleśniki po meksykańsku, ale te po grecku szybko zdeklasowały konkurencję. Przygotowanie jest błyskawiczne, uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli.
Składniki:
Naleśniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka mleka,
- 1/3 szklanki wody gazowanej
- jajko,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Farsz:
- 300 g piersi z kurczaka,
- garść oliwek zielonych,
- kostka sera feta,
- pomidor,
- kilka listków świeżej bazylii,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia.
Sos tzatziki:
- 200 g jogurtu greckiego,
- łyżka majonezu,
- duży świeży ogórek,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka koperku,
- sól,
- pieprz.
Składniki:
- Zaczynam od naleśników. Do miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, wbijam jajko i wlewam mleko i wodę. Całość dokładnie miksuję, aby nie było grudek. Jeśli masa jest za gęsta, dolewam wody.
- Naleśniki smażę na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
- Filety kroję w kostkę i doprawiam solą oraz pieprzem. Smażę na patelni na rozgrzanym oleju.
- Bazylię siekam, oliwki kroję na pół, pomidora w kostkę.
- Ser feta kroję w kostkę lub kruszę na mniejsze kawałki.
- Składniki farszu dodaję do kurczaka na patelni. Lekko podsmażam, aby farsz był ciepły.
- Do miseczki wlewam jogurt i mieszam go z majonezem. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Ogórka obieram, kroję na pół, wydrążam miąższ. Pozostałą część ścieram na tarce i dodaję do sosu.
- Dodaję również posiekany koperek, oliwę z oliwek i doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
- Sos dodaję do składników na patelni i dokładnie mieszam.
Naleśniki wypełniam farszem i zawijam. Smacznego!