PrzepisNaleśnikiKiedy pierwszy raz podałam te naleśniki, mąż zaklaskał z wrażenia. Zwykłe farsze mogą się schować

Kiedy pierwszy raz podałam te naleśniki, mąż zaklaskał z wrażenia. Zwykłe farsze mogą się schować

Naleśniki po grecku - Pyszności
Naleśniki po grecku - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | nataliiazhekova
24.01.2024 09:01, aktualizacja: 24.01.2024 09:22

Naleśniki kojarzą się przede wszystkim ze słodkim smakołykiem wypełnionym dżemem, twarożkiem lub czekoladą. Z wytrawnych farszem smakują jednak jeszcze lepiej i sprawdzą się znakomicie na obiad. Moja rodzina przepada za tym połączeniem.

Naleśniki po grecku łączą w sobie wszystko to, co po prostu uwielbiam. Miękkie placki wypełniam farszem na bazie kurczaka, oliwek, wyrazistego sera feta oraz pomidora. Jako dodatek do dania obowiązkowo pojawia się sos tzatziki - jego orzeźwiający smak świetnie pasuje do tego wytrawnego farszu. Uwielbiam ten przepis za jego prostotę i szybkość przygotowania. Naleśniki po grecku dobrze smakują również na zimno, więc chętnie smażę ich nieco więcej i zabieram następnego dnia na drugie śniadanie do pracy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśniki po grecku

Naleśniki to jedno z dań, które serwuję w dni, gdy nie mam pomysłu na obiad. Nie przepadam jednak za słodkimi obiadami, więc często eksperymentuję z różnymi farszami na słono. Do tej pory prym wiodły naleśniki po meksykańsku, ale te po grecku szybko zdeklasowały konkurencję. Przygotowanie jest błyskawiczne, uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli.

Naleśniki po grecku - Pyszności
Naleśniki po grecku - Pyszności© Canva | iko636

Składniki:

Naleśniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • jajko,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Farsz:

  • 300 g piersi z kurczaka,
  • garść oliwek zielonych,
  • kostka sera feta,
  • pomidor,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Sos tzatziki:

  • 200 g jogurtu greckiego,
  • łyżka majonezu,
  • duży świeży ogórek,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka koperku,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki:

  1. Zaczynam od naleśników. Do miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, wbijam jajko i wlewam mleko i wodę. Całość dokładnie miksuję, aby nie było grudek. Jeśli masa jest za gęsta, dolewam wody.
  2. Naleśniki smażę na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
  3. Filety kroję w kostkę i doprawiam solą oraz pieprzem. Smażę na patelni na rozgrzanym oleju.
  4. Bazylię siekam, oliwki kroję na pół, pomidora w kostkę.
  5. Ser feta kroję w kostkę lub kruszę na mniejsze kawałki.
  6. Składniki farszu dodaję do kurczaka na patelni. Lekko podsmażam, aby farsz był ciepły.
  7. Do miseczki wlewam jogurt i mieszam go z majonezem. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek.
  8. Ogórka obieram, kroję na pół, wydrążam miąższ. Pozostałą część ścieram na tarce i dodaję do sosu.
  9. Dodaję również posiekany koperek, oliwę z oliwek i doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
  10. Sos dodaję do składników na patelni i dokładnie mieszam.

Naleśniki wypełniam farszem i zawijam. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także