Kiedy pierwszy raz podałam te naleśniki, mąż zaklaskał z wrażenia. Zwykłe farsze mogą się schować

Naleśniki kojarzą się przede wszystkim ze słodkim smakołykiem wypełnionym dżemem, twarożkiem lub czekoladą. Z wytrawnych farszem smakują jednak jeszcze lepiej i sprawdzą się znakomicie na obiad. Moja rodzina przepada za tym połączeniem.

Naleśniki po grecku - PysznościNaleśniki po grecku - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | nataliiazhekova
Ewa Malinowska

Naleśniki po grecku łączą w sobie wszystko to, co po prostu uwielbiam. Miękkie placki wypełniam farszem na bazie kurczaka, oliwek, wyrazistego sera feta oraz pomidora. Jako dodatek do dania obowiązkowo pojawia się sos tzatziki - jego orzeźwiający smak świetnie pasuje do tego wytrawnego farszu. Uwielbiam ten przepis za jego prostotę i szybkość przygotowania. Naleśniki po grecku dobrze smakują również na zimno, więc chętnie smażę ich nieco więcej i zabieram następnego dnia na drugie śniadanie do pracy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędny naleśnik z piekarnika. Puszysty jak chmurka

Naleśniki po grecku

Naleśniki to jedno z dań, które serwuję w dni, gdy nie mam pomysłu na obiad. Nie przepadam jednak za słodkimi obiadami, więc często eksperymentuję z różnymi farszami na słono. Do tej pory prym wiodły naleśniki po meksykańsku, ale te po grecku szybko zdeklasowały konkurencję. Przygotowanie jest błyskawiczne, uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli.

Naleśniki po grecku - Pyszności
Naleśniki po grecku - Pyszności © Canva | iko636

Składniki:

Naleśniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • jajko,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Farsz:

  • 300 g piersi z kurczaka,
  • garść oliwek zielonych,
  • kostka sera feta,
  • pomidor,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Sos tzatziki:

  • 200 g jogurtu greckiego,
  • łyżka majonezu,
  • duży świeży ogórek,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka koperku,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki:

  1. Zaczynam od naleśników. Do miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, wbijam jajko i wlewam mleko i wodę. Całość dokładnie miksuję, aby nie było grudek. Jeśli masa jest za gęsta, dolewam wody.
  2. Naleśniki smażę na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
  3. Filety kroję w kostkę i doprawiam solą oraz pieprzem. Smażę na patelni na rozgrzanym oleju.
  4. Bazylię siekam, oliwki kroję na pół, pomidora w kostkę.
  5. Ser feta kroję w kostkę lub kruszę na mniejsze kawałki.
  6. Składniki farszu dodaję do kurczaka na patelni. Lekko podsmażam, aby farsz był ciepły.
  7. Do miseczki wlewam jogurt i mieszam go z majonezem. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek.
  8. Ogórka obieram, kroję na pół, wydrążam miąższ. Pozostałą część ścieram na tarce i dodaję do sosu.
  9. Dodaję również posiekany koperek, oliwę z oliwek i doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
  10. Sos dodaję do składników na patelni i dokładnie mieszam.

Naleśniki wypełniam farszem i zawijam. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne