WAŻNE
TERAZ

Białoruś uwolni więźniów politycznych. Media: Jest 150 nazwisk

Kiedy pierwszy raz podałam te naleśniki, mąż zaklaskał z wrażenia. Zwykłe farsze mogą się schować

Naleśniki kojarzą się przede wszystkim ze słodkim smakołykiem wypełnionym dżemem, twarożkiem lub czekoladą. Z wytrawnych farszem smakują jednak jeszcze lepiej i sprawdzą się znakomicie na obiad. Moja rodzina przepada za tym połączeniem.

Naleśniki po grecku - PysznościNaleśniki po grecku - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | nataliiazhekova
Ewa Malinowska

Naleśniki po grecku łączą w sobie wszystko to, co po prostu uwielbiam. Miękkie placki wypełniam farszem na bazie kurczaka, oliwek, wyrazistego sera feta oraz pomidora. Jako dodatek do dania obowiązkowo pojawia się sos tzatziki - jego orzeźwiający smak świetnie pasuje do tego wytrawnego farszu. Uwielbiam ten przepis za jego prostotę i szybkość przygotowania. Naleśniki po grecku dobrze smakują również na zimno, więc chętnie smażę ich nieco więcej i zabieram następnego dnia na drugie śniadanie do pracy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędny naleśnik z piekarnika. Puszysty jak chmurka

Naleśniki po grecku

Naleśniki to jedno z dań, które serwuję w dni, gdy nie mam pomysłu na obiad. Nie przepadam jednak za słodkimi obiadami, więc często eksperymentuję z różnymi farszami na słono. Do tej pory prym wiodły naleśniki po meksykańsku, ale te po grecku szybko zdeklasowały konkurencję. Przygotowanie jest błyskawiczne, uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli.

Naleśniki po grecku - Pyszności
Naleśniki po grecku - Pyszności © Canva | iko636

Składniki:

Naleśniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • jajko,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Farsz:

  • 300 g piersi z kurczaka,
  • garść oliwek zielonych,
  • kostka sera feta,
  • pomidor,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Sos tzatziki:

  • 200 g jogurtu greckiego,
  • łyżka majonezu,
  • duży świeży ogórek,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka koperku,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki:

  1. Zaczynam od naleśników. Do miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, wbijam jajko i wlewam mleko i wodę. Całość dokładnie miksuję, aby nie było grudek. Jeśli masa jest za gęsta, dolewam wody.
  2. Naleśniki smażę na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
  3. Filety kroję w kostkę i doprawiam solą oraz pieprzem. Smażę na patelni na rozgrzanym oleju.
  4. Bazylię siekam, oliwki kroję na pół, pomidora w kostkę.
  5. Ser feta kroję w kostkę lub kruszę na mniejsze kawałki.
  6. Składniki farszu dodaję do kurczaka na patelni. Lekko podsmażam, aby farsz był ciepły.
  7. Do miseczki wlewam jogurt i mieszam go z majonezem. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek.
  8. Ogórka obieram, kroję na pół, wydrążam miąższ. Pozostałą część ścieram na tarce i dodaję do sosu.
  9. Dodaję również posiekany koperek, oliwę z oliwek i doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
  10. Sos dodaję do składników na patelni i dokładnie mieszam.

Naleśniki wypełniam farszem i zawijam. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟